Η αυτο-φροντίδα πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων καθώς είναι απαραίτητη για την ψυχική και σωματική υγεία και ευεξιά.

Είναι σημαντικό να αφιερώνουμε έστω 5 λεπτά από την καθημερινότητά μας προκειμένου να προβληματιστούμε, να ανανεωθούμε και να αποφορτιστούμε από την ένταση, το άγχος και τις ευθύνες. 

Κάνοντας αυτά τα μικρά διαλείμματα αυτο-φροντίδας , θα παρατηρήσεις βελτιώσεις στη διάθεση, τη συγκέντρωση και την αποδοτικότητά σου.

Σου παρουσιάζουμε κάποιες πρακτικές, σύντομες και εύκολες που θα σε βοηθήσουν να αισθανθείς έναν αέρα ανανέωσης:

  • Ελάφρυνε το ψυχικό σου φορτίο

Μπορεί να αισθάνεσαι μετέωρος όταν πολλά πράγματα είναι στοιβαγμένα στο μυαλό σου.

Ευθύνες, υποχρεώσεις ακόμα και τα σχέδια για το τι θα κάνεις το Σαββατοκύριακο στροβιλίζουν στο μυαλό σου και δεν σε αφήνουν να χαλαρώσεις.

Αφιέρωσε 5 λεπτά για να δεις τι μπορείς να αφαιρέσεις από τις σκέψεις σου, τί μπορείς να αναβάλεις.

Όσο περισσότερο ελαφρύνεις το ψυχικό σου φορτίο, τόσο περισσότερη ελευθερία θα νιώθεις και θα μπορείς να είσαι παρόν στο τώρα χωρίς περιττές σκέψεις που σε βαραίνουν.

  •   Δοκίμασε μια άσκηση αναπνοής

Η βαθιά αναπνοή είναι μια απλή συνήθεια που βοηθά στην καλλιέργεια της προσοχής, γνωστή και ως πρακτική του να είσαι παρών. Μπορεί να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις το πολυάσχολο μυαλό σου, να βελτιώσεις τη διάθεσή σου και να μειώσεις την ένταση.

 

Υπάρχουν πολλές ασκήσεις αναπνοής που μπορείς να κάνεις σε πέντε λεπτά ή και λιγότερο.

Το box breathing – εισπνοή για τέσσερα δευτερόλεπτα, κράτημα της αναπνοής, εκπνοή σε τέσσερα δευτερόλεπτα.

Η διαφραγματική αναπνοή δηλαδή μια βαθιά αναπνοή από το στομάχι με πλήρη συμμετοχή των κοιλιακών.

 

 

 

  •    Άκου το αγαπημένο σου τραγούδι

Πάτα το play για να ακούσεις ένα τραγούδι που ανεβάζει τη διάθεσή σου και σου δίνει ενέργεια.

Εάν υπάρχουν περισσότερα από ένα τραγούδια που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλύτερα, φτιάξε μια λίστα «αυτό-φροντίδας» με όλα τα αγαπημένα σου τραγούδια.

Αφιέρωσε έστω 5 λεπτά για να ακούσεις αυτήν τη λίστα αναπαραγωγής, χόρεψε και τραγούδα. Η πρόσθετη κίνηση θα απελευθερώσει ενδορφίνες, οι οποίες αυξάνουν την ευτυχία.

 

 

 

 

  • Ξεκίνα να γράφεις

Μπορείς μέσα σε μερικά λεπτά να καταγράψεις τις σκέψεις σου. Αυτή η πρακτική θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις, να προβληματιστίες και να συνειδητοποιήσεις τι πραγματικά σε απασχολεί, διαγράφοντας τις περιττές σκέψεις.

  • Διάβασε ένα βιβλίο

Πέντε λεπτά διαβάζοντας ένα κεφάλαιο του βιβλίου, θα σε τονώσει και θα σε βοηθήσει να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου.  

  • Πήγαινε μια βόλτα

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να κάνει θαύματα για την ψυχική σου υγεία. Αν δεν έχεις  χρόνο για προπόνηση, μπορείς να περπατήσεις για 5 λεπτά.

Μια μικρή βόλτα έξω ή στο διάδρομο του γραφείου, θα σε ανανεώσει, θα σε κάνει να αισθανθείς άνετα και θα τονώσει τις σκέψεις και τη δημιουργικότητά σου.

  •  Λίστα «ευγνωμοσύνης»

Εάν οι αρνητικές σκέψεις σε βαραίνουν, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να επικεντρωθείς σε αυτά για το οποία είσαι ευγνώμων. Έτσι θα χαλαρώσεις, θα εκτιμήσεις όσα έχεις και θα προάγεις την ευτυχία της ζωής σου.

  •  Αυτοσυμπόνια

Μην είσαι σκληρός με τον εαυτό σου, μην αφήνεις την εσωτερική φωνή σου να σε επικρίνει. Να είσαι πάντα ευγενικος με τον εαυτό σου.

Αφιέρωσε 5 λεπτά για να συζητήσεις με τον εαυτό σου και να συνειδητοποιήσεις πώς αισθάνεσαι. Μια θετική συζήτηση θα σε βοηθήσει να ενισχύσεις την συνολική ευημερία σου.

 

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *