Ήξερες ότι υπάρχει μια μαγική ορμόνη που είναι το κλειδί για την καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ;

Και το όνομα αυτής «ιριζίνη». Πήρε το όνομά της από την Ίριδα, που κατά τη μυθολογία ήταν η γοργοπόδαρη αγγελιαφόρος των θεών. Η ορμόνη αυτή υπάρχει τόσο στα ποντίκια όσο και στον άνθρωπο και δρα ως αγγελιαφόρος, καθώς μεταφέρει ένα μήνυμα από τους μυς στο λιπώδη ιστό.

Τι είναι η ιριζίνη;

Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν το 2012 η ιριζίνη συνδέθηκε τόσο με την απώλεια βάρους όσο και με τη θερμορύθμιση. Τελικά όμως μετά από μελέτη που έγινε στο Χάρβαρντ και δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism , συνδέθηκε και με το Αλτσχάιμερ με έναν εκπληκτικό τρόπο.

Σε αυτή τη μελέτη τα γονίδια των ποντικών τροποποιήθηκαν προκειμένου να εξαλείψουν την ιριζίνη και τα νεογέννητα ποντίκια να γεννηθούν με τροποποιημένους νευρώνες στους ιππόκαμπους τους.  Ο  ιππόκαμπος είναι το πρώτο τμήμα του εγκεφάλου που εμφανίζει σημάδια Αλτσχάιμερ, καθώς η κύρια λειτουργία του είναι η αποθήκευση αναμνήσεων.

Όταν τα ποντίκια αυτά έφτασαν στην ενηλικίωση, τους χορηγήθηκε ένεση ιρισίνης ώστε να αποκατασταθούν τα ορμονικά τους επίπεδα. Αφού χορηγήθηκε ιριζίνη, τα ποντίκια εμφάνισαν γνωστικές βελτιώσεις. 

Ως αποτέλεσμα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ιριζίνη είναι ένας πιθανός θεραπευτικός παράγοντας στη θεραπεία γνωστικών θεμάτων όπως το Αλτσχάιμερ, καθώς η θεραπεία συνήθως ξεκινά αφού οι ασθενείς έχουν γίνει συμπτωματικοί

 

Πώς θα παράγεις ιριζίνη;

Λίγη άσκηση κάθε μέρα μπορεί να κρατήσει το Αλτσχάιμερ μακριά.

Μελέτες σε ποντίκια έδειξαν ότι η ιριζίνη παράγεται όταν τα ζώα συμμετέχουν σε αερόβιες δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο σε τροχό.

Στον ανθρώπινο οργανισμό, η έκκριση της ιριζίνης αυξάνεται με την άσκηση σε τακτική βάση, όπως το τρέξιμο, τα άλματα ή με προπονήσεις υψηλής έντασης. 

Ακολουθώντας ένα συνεπές πρόγραμμα αερόβιας άσκησης τα επίπεδα ιριζίνης σου θα αυξηθούν σε μόλις οκτώ εβδομάδες .

Άφησε λοιπόν το σώμα σου να δράσει παράγοντας φυσικά αυτή τη μαγική ορμόνη και κράτα μακριά το Αλτσχάιμερ.

 

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *