Το συκώτι είναι απαραίτητο για τη ζωή. Είναι υπεύθυνο για λειτουργίες όπως η αποτοξίνωση, η σύνθεση πρωτεϊνών και η παραγωγή βιοχημικών ουσιών που είναι απαραίτητες για την πέψη των τροφών. Παίζει κυρίαρχο ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού μας και στην απομάκρυνση τοξικών ουσιών από το σώμα.

Γι΄αυτό οφείλουμε να το προστατεύουμε και να μην υιοθετούμε συνήθειες που θέτουν σε κίνδυνο και αυτό αλλά και την συνολικότερη υγεία μας.

Πάμε να δούμε λοιπόν ποιες είναι οι καθημερινές μας συνήθειες που είναι επιβλαβείς για το συκώτι:

  • Τακτική κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι μια από τις κύριες αιτίες ηπατικής βλάβης . Δεδομένου ότι το συκώτι είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία όλων των στοιχείων που συμβάλλουν στην διαδικασία της πέψης, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε ανώμαλη λειτουργία και χημική ανισορροπία. Κατά συνέπεια θα εμφανιστούν προβλήματα υγείας όπως η λιπώδης νόσος , η αλκοολική ηπατίτιδα, η κίρρωση ήπατος ή ακόμη και ηπατική νόσος που προκαλείται από αλκοόλ.

Είναι σημαντικό να ελέγχεις τις ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνεις. Κάθε ανθρώπινος οργανισμός βέβαια μπορεί να δεχτεί διαφορετικές ποσότητες ανάλογα με το βάρος και την ηλικία του.

·  Υπερβολική κατανάλωση αλατιού

Μπορεί το αλάτι να κάνει τα γεύματά μας πιο γευστικά αλλά η υπερβολική κατανάλωσή του είναι επιβλαβής για το συκώτι. Οι διατροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι συνδέονται με μια σειρά δυσλειτουργιών του ήπατος,

 όπως η δημιουργία άτυπων κυττάρων, το αυξημένο ποσοστό κυτταρικών θανάτων και η μειωμένη κυτταρική διαίρεση που οδηγεί σε ίνωση. Η ηπατική ίνωση συμβαίνει όταν συσσωρεύονται μεγάλες ποσότητες εξωκυτταρικών πρωτεϊνών όπως το κολλαγόνο, που υποστηρίζει κυτταρικές λειτουργίες του συκωτιού, όπως είναι ο μεταβολισμός του λίπους σε ενέργεια.

·      Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι ένα αντιοξειδωτικό ωφέλιμο για την όραση, την ανάπτυξη ανοσίας, την κυτταρική διαίρεση και την αναπαραγωγική διαδικασία. Γνώριζες όμως ότι η υπερβολική λήψη βιταμίνης Α μπορεί να είναι επιβλαβής; Σύμφωνα με με έρευνες, η πρόσληψη περισσότερων από 10.000 mcg συμπληρωμάτων βιταμίνης Α την ημέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη ή σε εμφάνιση ηπατικής νόσου.

·      Αναψυκτικά

Η αλόγιστη κατανάλωση αναψυκτικών έχει πολλές επιβλαβείς συνέπειες στην υγεία. Μία εξ αυτών είναι η δημιουργία μη αλκοολικής λιπώδης νόσου, λόγω της μεγάλης ποσότητας ζάχαρης που εμπεριέχεται σε αυτά. 

  • Συμπληρώματα βοτάνων

Τα φυτικά και διαιτητικά συμπληρώματα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα αμινοξέα και οι πρωτεΐνες αναπληρώσουν τις διατροφικές αξίες που δεν πληρούνται στην καθημερινή διατροφή ενός ατόμου. Δυστυχώς όμως κάποια φυτικά συμπληρώματα μπορεί να οδηγήσουν σε ηπατική βλάβη, όπως αυτά που εμπεριέχουν αλόη, τσιμιτσιφούγκα, η κασκάρα, το σύμφυτο, η εφέδρα και το kava-kava.

Τα συμπληρώματα αυτά χρησιμοποιούνται για πολλούς σκοπούς, όπως η απώλεια βάρους, το body building, η κατάθλιψη ή για τις αρθρώσεις. Επειδή όμως η χρήση τους μπορεί να καταστεί αλόγιστη καθώς δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή, είναι σημαντικό να γίνουν γνωστοί οι κίνδυνοι που επιφέρουν στην υγεία.

·      Ζάχαρη

Αν είσαι ένας από αυτούς που έχουν αδυναμία στα γλυκά πρέπει να είσαι προσεκτικός στις ποσότητες που καταναλώνεις καθώς η ζάχαρη μεταβολίζεται στο ήπαρ και αυξάνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, τα οποία αποτελούν είδος λιπιδίων. Αυτό μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε ηπατική νόσο.

Η υπερκατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και συντηρητικά οδηγεί σε αύξηση βάρους, ένα ζήτημα που μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στο συκώτι.

Οι συνήθειες που μπορείς να υιοθετήσεις για να προστατέψεις το συκώτι σου είναι οι εξής:

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *