Οι άνθρωποι στις «Μπλε Ζώνες» ζουν περισσότερο και είναι πιο ευτυχισμένοι διότι εκτός από τη διατροφή τους, φροντίζουν να έχουν ποιοτικό ύπνο, ο οποίος είναι απαραίτητος για την υγεία και την ευεξία.  

Για να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου, πρέπει μεταξύ άλλων – όπως το σταθερό πρόγραμμα που πρέπει να τηρείς – να προσέχεις τι τρως και τί όχι πριν πέσεις στο κρεβάτι.

Πάμε να δούμε λοιπόν τι επιλέγουν οι μακροβιότεροι άνθρωποι του κόσμου:

  • Ζάχαρη

Το πιο εύκολο είναι να συνδέεις την ζάχαρη με την επιβάρυνση της υγείας αλλά υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ζάχαρης – 17 για την ακρίβεια- και δεν είναι όλα επιβλαβή. Η επεξεργασμένη ζάχαρη είναι αυτή που είναι βλαβερή και αυτή μαζί με τα άλλα συντηρητικά που εμπεριέχονται στα σνακ κάνουν τον ύπνο σου ανήσυχο. Αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα με αποτέλεσμα να διαταράσσουν τον ύπνο ή να τον καθυστερούν.  

  • Πράσινο τσάι

Το τσάι είναι ένα από τα λίγα ρόφημα που πίνουν οι άνθρωποι στις Μπλε Ζώνες (τα άλλα είναι νερό, καφές και κόκκινο κρασί). Το πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και αρκετών μορφών καρκίνου.

 

Ωστόσο δεν πρέπει να το καταναλώνεις πριν κοιμηθείς διότι εμπεριέχει καφεΐνη. Μπορείς όμως κατά την διάρκεια της μέρας να πιείς μέχρι δύο φλιτζάνια.

 

  • Κρασί

Ένα ποτήρι κόκκινη κρασί καθημερινό βελτιώνει την ποιότητα ζωής, του ύπνου και κάνει καλό στην καρδιά.

Αν συνοδεύσεις το plan-based γεύμα σου με λίγο κρασί , θα τετραπλασιάσει τα φλαβονοειδή ή την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών και θα μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα.

Μην πιεις όμως κρασί αν είναι να κοιμηθείς. Μπορεί να νιώθεις ότι σε χαλαρώνει αλλά στην πραγματικότητα διαταράσσει την ποιότητα του ύπνου.

  • Δεν τρώνε πριν κοιμηθούν

Θα κοιμηθείς πιο ήρεμος εάν αφήσεις να περάσει λίγη ώρα μεταξύ του τελευταίου σου γεύματος και του ύπνου.  

Το δείπνο σου καλό είναι να είναι το μικρότερο γεύμα της ημέρας σου. Τα τρόφιμα ενεργοποιούν την απελευθέρωση ινσουλίνης, η οποία λειτουργεί αντίθετα με τη μελατονίνη, την ορμόνη δηλαδή του ύπνου που σε απαλλάσσει από τις αυπνίες.

  • Ψωμί ολικής άλεσης

Οι άνθρωποι στις Μπλε Ζώνες προτιμούν  το  ψωμί με δημητριακά ολικής άλεσης όπως σίκαλη και κριθάρι, τα οποία περιέχουν θρεπτικά συστατικά και μέταλλα όπως η τρυπτοφάνη και το μαγνήσιο. Το πρώτο βοηθά στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης , το οποίο παράγει μελατονίνη , και το δεύτερο βοηθά στη χαλάρωση και τον ποιοτικό ύπνο .

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *