Σε 5 σημεία του πλανήτη – Ικαρία, Σαρδηνία, Okinawa (Ιαπωνία), Νικόγια (Κόστα Ρίκα) και Loma Linda (Καλιφόρνια) – στις λεγόμενες «Μπλε Ζώνες», οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και έχουν χαμηλά ποσοστά χρόνιων εκφυλιστικών παθήσεων, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο. Η μακροβιότητά τους οφείλεται στον τρόπο ζωής τους και φυσικά στις διατροφικές συνήθειες που ακολουθούν.

Το πρότυπο της διατροφής αυτής,  που χαρακτηριστικό της είναι οι αντιφλεγμονώδεις δράσεις της, μπορεί να ενισχύσει τις γνωστικές ικανότητες, να βελτιώσει τις χρόνιες παθήσεις, να αυξήσει την ενέργεια, να μειώσει ή και να εξαλείψει την «ομίχλη του εγκεφάλου» και να ελαττώσει τυχόν διαταραχές της διάθεσης.

Στις Μπλε Ζώνες οι άνθρωποι τείνουν να αποφεύγουν το κόκκινο κρέας, τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα ενώ προτιμούν τα λαχανικά, τα φασόλια, τις φακές και γενικότερα τα όσπρια, τα βότανα, τα μπαχαρικά και καταναλώνουν πολύ νερό.

Ιδίως τα μπαχαρικά έχουν ευεργετικά οφέλη καθώς περιέχουν αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς, την ανοσία του οργανισμού. Παράλληλα κάνουν τα τρόφιμα πιο γευστικά χωρίς να έχουν διατροφικά μειονεκτήματα.

Ας δούμε λοιπόν 4 από αυτά τα μπαχαρικά που πρέπει να έχεις στο ντουλάπι σου:

  • Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς περιέχει φυτικές ενώσεις που ονομάζονται κουρκουμινοειδή και είναι αντιφλεγμονώδεις. Βοηθούν στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών και την μείωση του οξειδωτικού στρες στο σώμα. Βελτιώνουν την μνήμη αλλά και την διάθεση ενώ παράλληλα αυξάνουν το DHA του εγκεφάλου. Το DHA είναι μια μορφή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων του εγκεφάλου, απαραίτητη για τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του. Έχει οφέλη και για την ψυχική υγεία καθώς συνδέεται με μειωμένο άγχος. Η έλλειψη DHA μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κουρκουμά πασπαλίζοντάς τον στα λαχανικά ή στα όσπρια, να τον αναμείξεις σε πίτες ή σε ομελέτες, να τον βάλεις στην σούπα ή στο smoothie σου ή να φτιάξεις ένα νόστιμο ντιπ.

 

 

 

  • Μαύρο πιπέρι

Στις Μπλε Ζώνες, συνήθως το μαύρο πιπέρι καταναλώνεται μαζί με τον κουρκουμά διότι βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει ευκολότερα τα ευεργετικά κουρκουμινοειδή. Όμως έχει και αυτό από μόνο του τις δικές του ευεργετικές ιδιότητες. Η δραστική ένωση που περιέχει, η πιπερίνη, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τις γνωστικές ικανότητες και την συνολικότερη λειτουργία του εγκεφάλου.

Είναι μάλιστα ένα μπαχαρικό που νοστιμίζει όλα τα φαγητά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού.

  • Τζίντζερ

Περιέχει ενώσεις γνωστές ως gingerols και shogaols, οι οποίες δημιουργούν ένα αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα που μειώνει τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα και μπορεί να οδηγήσουν σε οξειδωτικό στρες και να επιδεινώσουν την παχυσαρκία.

Το τζίντζερ, βελτιώνει τις λειτουργίες του πεπτικού συστήματος, και λόγω της αντιβακτηριδιακής του δράσης, βοηθάει στην πρόληψη των εντερικών προβλημάτων. Θεραπεύει το έλκος, μειώνει τη διάρροια και την δυσκοιλιότητα. Προλαμβάνει επίσης τις καρδιακές παθήσεις ενώ βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στα άκρα του σώματος. 

Μπορείς να βάλεις τζίντζερ στο τσάι σου, να το χρησιμοποιήσεις σε συνταγές με ψάρια και λαχανικά ή ως συστατικό σε σούπες, σάλτσες και σε μαρινάδες.

 

 

 

  • Σκόρδο

Το σκόρδο βελτιώνει τη συνολική ανοσολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς μειώνει την χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμά το κρυολόγημα.

Το σκόρδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα μαγειρευτά ή ψητά φαγητά, σε σούπες, σε σαλάτες με τη μορφή σος ή ως ντιπ.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *