Το περπάτημα πλέον αποτελεί μία από τις must επιλογές εκγύμνασης για όλες της ηλικίες, αφού είναι μια ευχάριστη outdoor δραστηριότητα που μας φέρνει πιο κοντά στη φύση και τα οφέλη της είναι πολυάριθμα. Η ερώτηση όμως που απασχολεί πολλούς είναι «Πόσα βήματα πρέπει να κάνω την μέρα για να αδυνατίσω

Πάμε να δούμε λοιπόν πρώτα κάποια από τα ευεργετικά αποτελέσματα του περπατήματος στον οργανισμό αλλά και ποιος είναι ο μυστικός αριθμός των βημάτων για να χάσετε βάρος.

Οφέλη του περπατήματος

  • Ενδυναμώνει τους μυς
  • Βελτιώνει τον ύπνο
  • Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση
  • Αποβάλει τις τοξίνες
  • Βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου
  • Μειώνει τις περιπτώσεις εγκεφαλικού, καρδιακών επεισοδίων, καρκίνου, υπέρτασης, διαβήτη, παχυσαρκίας και οσφυαλγίας
  • Ενισχύει την σεξουαλική διάθεση
  • Τονώνει το ανοσοποιητικό
  • Καθαρίζει το μυαλό και ενισχύει την δημιουργικότητα

Ο αριθμός των βημάτων που πρέπει να κάνεις κάθε μέρα διαφέρει από άτομο σε άτομο, καθώς εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο και τη διατροφή. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες 10.000-11.500 βήματα την ημέρα είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός για την επίτευξη μιας καλής φυσικής κατάστασης και της μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πρέπει να ξεκινήσεις με λιγότερα στην αρχή, μέχρι να δυναμώσουν τα πόδια και στη συνέχεια να φτάσεις σ’ αυτό τον αριθμό. Ίσως και με πολύ λιγότερα, ανάλογα με τη φυσική σου κατάσταση. Για να αποφύγεις τραυματισμούς, θα ανεβάσεις αριθμό και ρυθμό, σταδιακά.

Πόσο γρήγορα-πόσο συχνά;

Όσο για το πόσο γρήγορα πρέπει να φτάσεις να περπατάς; Οι ειδικοί λένε «να λαχανιάσεις» τόσο ώστε να μπορείς να μιλήσεις κανονικά, αλλά όχι και να τραγουδήσεις. Γενικά, όλες οι έρευνες δείχνουν ότι 150 λεπτά τέτοιου είδους άσκησης τη βδομάδα -30 λεπτά την ημέρα, πέντε μέρες στις εφτά- είναι ένα καλό επίπεδο για να αρχίσεις να απολαμβάνεις τα οφέλη του περπατήματος. Σιγά σιγά μπορείς να προσθέσεις στην εξάσκησή σου και ασκήσεις με αντίσταση (λάστιχα – βάρη κ.λπ.).

Αυτά βοηθούν πολύ στην τόνωση του μυϊκού συστήματος, αλλά και στο δυνάμωμα των οστών και την αποφυγή των συνεπειών της οστεοπόρωσης.

Για να χάσεις κιλά… έχεις κι άλλο δρόμο!

 Για να χάσεις κιλά με το περπάτημα, ένας καλός στόχος είναι ο αριθμός 15.000.  Η επίτευξη αυτού του στόχου βελτιώνει σημαντικά τον μεταβολισμό σου, αποτρέποντας τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου και το περιττό λίπος στη μέση. Φυσικά, η άσκηση αυτή πρέπει να συνοδεύεται από ανάλογη προσοχή στον αριθμό -και το είδος- των θερμίδων που καταναλώνεις.

Για να χάσεις βάρος πρέπει να προσλαμβάνεις λιγότερες θερμίδες απ’ όσες “καις”. Και για να έχεις τα μέγιστα οφέλη από την άσκηση πρέπει να υιοθετήσεις μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Μην ξεχνάς και το άφθονο νερό.

Μπορεί τα νούμερα αυτά να σου φαίνονται αυτή τη στιγμή εξωπραγματικά. Ξεκίνα όμως. Αυτό είναι το μυστικό. Θα δεις ότι κάθε μέρα θα μπορείς να κάνεις ακόμη πιο πολλά. Τότε θα δεις την ζωή σου και το σώμα σου να αλλάζουν και θα ανταμειφθείς για την προσπάθειά με ορατά αποτελέσματα στην υγεία σου.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *