Εάν σιχαίνεσαι την δουλειά σου, σίγουρα δεν είσαι ο μόνος. Ξέρω όμως ότι αυτό δεν είναι παρηγορητικό. Λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να παραιτηθούν και να αναζητήσουν πιο ευνοϊκές συνθήκες, ιδίως εάν έχουν παιδιά, υποχρεώσεις και λογαριασμούς που τρέχουν. Κάθε πρωί πηγαίνεις στη δουλειά, μη έχοντας εναλλακτική, καταπιέζοντας τον εαυτό σου και επιβαρύνοντας την ψυχική σου υγεία.

Οι ώρες εργασίας αποτελούν -τουλάχιστον- το 1/3 της ημέρας σου γι’ αυτό μέχρι να καταφέρεις να βρεις κάτι καλύτερο , πρέπει να βρεις τρόπους να περνούν αυτές οι ώρες αν όχι ευχάριστα, τουλάχιστον πιο ανώδυνα.

Είναι απαραίτητο διότι αυτή την κακή διάθεση, αναπόφευκτα θα τη μεταφέρεις και σε άλλους τομείς της ζωής σου, όπως ερωτικούς ή φιλικούς ή ακόμα χειρότερα στα παιδιά σου, δημιουργώντας τους μια άσχημη εικόνα για την εργασιακή εμπειρία.

Σου παρουσιάζουμε λοιπόν μερικούς τρόπους για να κάνεις την καθημερινότητά σου λίγο πιο ευχάριστη:

  • Εντόπισε τι σε ενοχλεί

Είναι το αντικείμενο της δουλειάς; Οι συνάδελφοί; Το αφεντικό σου; Ο χώρος; Το ωράριο; Οι απολαβές; Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσεις τι είναι αυτό που σου προκαλεί τον αρνητισμό προκειμένου να δεις εάν μπορείς να το αλλάξεις, να το βελτιώσεις ή να το αποδεχτείς.

  • Επικεντρώσου στις μικρές καθημερινές χαρές της δουλειάς σου

Όταν εντοπίσεις τι είναι αυτό που σε ενοχλεί, βάλε στο μυαλό σου όποιο θετικό στοιχείο σου προσφέρει αυτή η δουλειά. Μπορεί να είναι κάτι πολύ μικρό όπως ο διάλογος με κάποιον συνάδελφο που συμπαθείς ή το διάλειμμα για φαγητό ή μια βόλτα έξω από τον χώρο που σε πνίγει.

  • Μίλα σε αυτούς που πρέπει

Αν ο προϊστάμενός σου είναι ένας άνθρωπος συζητήσιμος, μην διστάσεις να του μιλήσεις. Ίσως είναι διατεθειμένος να σε βοηθήσει.

  • Επιβράβευσε τον εαυτό σου

Η προσμονή είναι ένα ευχάριστο συναίσθημα. Δώσε στον εαυτό σου να περιμένει κάτι στο τέλος της ημέρας ή της εβδομάδας για να παρακινηθείς. Όταν αναμένεις κάτι ευχάριστο, οι δύσκολες ώρες της δουλειάς θα περάσουν πιο ανώδυνα. Κανόνισε το βράδυ ένα δείπνο με τον σύντροφό σου, ένα χαλαρό κοκτέιλ με τους φίλους σου ή στο τέλος της βδομάδας μια μικρή εκδρομή με τα παιδιά σου.

  • Κάνε μικρά διαλείμματα κατά τις εργάσιμες ώρες

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι ακόμα και ολιγόλεπτα διαλείμματα σε βοηθούν να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και να εξοικονομήσεις ενέργεια. Προσπάθησε λοιπόν κάθε 2 ώρες να αφιερώνεις κάποια λεπτά στον εαυτό σου για να πιεις με ηρεμία τον καφέ σου, να κάνεις mindfulness ή να πας στο περίπτερο να πάρεις τσίχλες. Κατά προτίμηση κάνε κάτι που θα σε βοηθήσει να καθαρίσεις το μυαλό σου και να επικεντρωθείς σε εσένα.

  • Αποκόμισε γνώση και εμπειρία

Μπορεί αυτή τη στιγμή να θεωρείς ότι κάνεις την χειρότερη δουλειά. Προσπάθησε όμως να μάθεις όσα περισσότερα μπορείς ώστε να εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου και στο μέλλον να έχεις ευκαιρίες για καλύτερες συνθήκες.

  • Σκέψου τι σε κρατάει σε αυτή τη δουλειά

Είναι οι οικονομικές απολαβές; Είναι το χαμόγελο των παιδιών σου όταν επιστρέφεις στο σπίτι και μπορείς με την δουλειά σου να τους προσφέρεις μια αξιοπρεπή ζωή; Είναι η ιδέα του ότι τουλάχιστον έχεις μία δουλειά σε αυτή την δύσκολη εποχή; Επικεντρώσου σε αυτό το έστω ένα θετικό που σε κρατάει εκεί.

  • Προσπάθησε να αποδράσεις

Η καθημερινότητα θα γίνει πιο υποφερτή όταν συνειδητοποιήσεις ότι δεν θα είσαι για πάντα παγιδευμένος σε κάτι που μισείς. Ψάξε παράλληλα άλλη δουλειά, πέρνα από συνεντεύξεις, παρακολούθησε σεμινάρια για να εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου, γνώρισε νέους ανθρώπους και προσπάθησε να δικτυωθείς. Ακόμα και αν σου πάρει χρόνο ή και χρόνια να βρεις κάτι καλύτερο, τουλάχιστον θα είσαι πιο ενεργός.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *