Όλο και περισσότεροι άνθρωποι μιλούν για αυτήν την «ορμόνη της ευτυχίας» που ονομάζεται σεροτονίνη, αφού αυτή η φυσικά παραγόμενη σωματική χημική ουσία έχει γίνει τόσο δημοφιλής. Τι είναι λοιπόν αυτή η ορμόνη;

H σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία που παράγεται από τα νεύρα και βρίσκεται κυρίως στο πεπτικό αλλά και στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Στέλνει σήματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων και επηρεάζει τη διάθεση, τη μνήμη και τη  γνώση . Η έννοια της σύνδεσης εγκεφάλου-εντέρου εξηγείται από το πού παράγεται η σεροτονίνη και το γεγονός ότι επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου και της διάθεσης. Όταν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι ιδανικά τότε τα αποτελέσματα είναι η ευτυχία, η εστίαση και η ηρεμία.

Δεδομένου ότι η σεροτονίνη παράγεται κυρίως στο  πεπτικό σύστημα , συνδέεται άμεσα με τη διατροφή σου.  Τα τρόφιμα παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή σεροτονίνης.

Πάμε να δούμε λοιπόν 5 τρόπους για να αυξήσεις φυσικά την παραγωγή σεροτονίνης στο σώμα σου: 

  • Μείνε ενυδατωμένος:

Η  αφυδάτωση μπορεί να εξαντλήσει την ικανότητα του σώματος να πάρει τρυπτοφάνη, το αμινοξύ που μετατρέπεται σε σεροτονίνη. Η αφυδάτωση λοιπόν σχετίζεται με ανεπαρκή επίπεδα σεροτονίνης. Γι΄αυτό φρόντισε να λαμβάνεις καθημερινά την απαραίτητη ποσότητα νερού προκειμένου να αυξήσεις τις πιθανότητες να νιώσεις ευτυχισμένος.

  • Τακτική άσκηση: 

 Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό αυξάνει παράλληλα και τα επίπεδα σεροτονίνης.  Η άσκηση ενισχύει επίσης τη ντοπαμίνη, μια άλλη ορμόνη της ευτυχίας, οπότε μόλις αρχίσεις να κινείσαι, παράγεις διπλή δόση ορμονών που θα σε κάνουν πιο χαρούμενο.

  • Υγιές έντερο:

Η σεροτονίνη βρίσκεται κυρίως στο έντερο. Τα ισορροπημένα επίπεδα σεροτονίνης επηρεάζονται από την καλή ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου.  Ένα ανθυγιεινό επομένως έντερο προκαλεί αυξημένο κίνδυνο γνωστικής υποβάθμισης, εναλλαγών της διάθεσης και κατάθλιψης. 

Προτίμησε λοιπόν τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά για να διατηρήσεις το έντερό σου υγειές προκειμένου να παράξει τη σεροτονίνη που χρειάζεται το σώμα σου.

  • Υγιεινή διατροφή:

Για να έχετε επομένως ένα υγιές έντερο χρειάζεσαι μια  υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή . Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ψάρια βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης, όπως και η τρυπτοφάνη που βρίσκεται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τις πατάτες και το καλαμπόκι.

  • Επαρκής ύπνος: 

 Η στέρηση ύπνου οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης.  Προσπάθησε να ορίσεις ένα σταθερό πρόγραμμα αφύπνισης και ύπνου, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει λίγο λιγότερο ύπνο κάθε βράδυ. Το αισθήμα ξεκούρασης θα βοηθήσει το σώμα σου να παράγει τη σωστή ποσότητα σεροτονίνης για να σας κάνει να νιώσεις καλά.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *