Το «work from home» έχει μπει για τα καλά στις ζωές όλων τα τελευταία 2 χρόνια. Πολλοί από εμάς έχουμε ασυνείδητα αυξήσει τα ωράριά μας. Είμαστε καθ’ όλη την διάρκεια  της ημέρας stand by και απλά ανοίγοντας το λάπτοπ είμαστε πάλι στη δουλειά.

Σίγουρα αντιλαμβάνεσαι ότι με αυτό τον τρόπο παραμελείς την δική σου προσωπική ζωή και ευημερία. 

Πάμε λοιπόν να δούμε με ποιους τρόπους θα μπορέσεις να αποφορτιστείς από αυτή την ολοήμερη ένταση της δουλειάς:

  1. Βάλε όρια όσο εργάζεσαι

Κατά τις εργάσιμες ώρες μείνε συγκεντρωμένος, χωρίς να χρησιμοποιείς το κινητό σου ή να μπαίνεις στα social media.  Θέτοντας αυτό το όριο δεν θα αισθάνεσαι την ανάγκη να αναπληρώσεις αυτές τις χαμένες ώρες που ήσουν αποσυντονισμένος, αφού τελειώσει το ωράριό σου.

  1. Προνόησε

Ίσως κατά τη διάρκεια της ημέρας αισθανθείς εξαντλημένος και νιώσεις την ανάγκη να χαλαρώσεις. Σκέψου από πριν ποιο θα είναι αυτό το μέσο χαλάρωσης και προετοίμασέ το. Μπορεί να είναι ένα υγιεινό φαγητό έτοιμο στο ψυγείο σου, πέντε λεπτά στο ελλειπτικό ποδήλατο για να αποφορτιστείς από την πίεση, 10 λεπτά διαλογισμού που θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις. Αυτό είναι ένα θετικό τού  να δουλεύεις από το σπίτι. Όποτε νιώσεις την ανάγκη μπορείς να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα για κάτι που σε ευχαριστεί, ώστε μετά να συνεχίσεις και να είσαι πιο παραγωγικός.

  1. Δες τι χρειάζεσαι

Η καθημερινή σου ρουτίνα μπορεί να φαίνεται διαφορετική μετά από μια μέρα γεμάτη με meetings ή calls, από μια μέρα εργασίας που θα είναι λίγο πιο χαλαρή.

Διαχώρισε αυτές τις μέρες και προσπάθησε να αποφασίσεις τι είναι αυτό που θα σε ικανοποιήσει να κάνεις στο τέλος της ημέρας, ανάλογα με το πόσο φορτική ήταν. 

 

  1. Ρύθμισε τον χρόνο σου

Το ιδανικό θα ήταν τουλάχιστον δύο ώρες πριν κοιμηθείς, να μην ασχοληθείς με τίποτα σχετικό με την δουλειά σου. Το κεντρικό νευρικό σύστημα δεν μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να χαλαρώσει μετά από μια έντονη εργάσιμη μέρα.

Πέραν του ότι είναι απαραίτητο να αφιερώσεις αυτές τις δύο ώρες για να κάνεις κάτι για την δική σου προσωπική ευχαρίστηση, θα οριοθετήσεις και την δουλειά σου, γνωρίζοντας ό,τι πρέπει να έχεις ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις σου μέχρι μια συγκεκριμένη ώρα.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *