Όλοι μας σχεδόν καθημερινά βιώνουμε έντονο άγχος λόγω των υποχρεώσεών μας – οικογενειακών ή επαγγελματικών- ή πολλές φορές δεν ξέρουμε καν τον λόγο. Είναι απαραίτητο για την διατήρηση της σωματικής αλλά και ψυχολογικής μας υγείας να μάθουμε να διαχειριζόμαστε αυτό το συναίσθημα που μας καταβάλει διαρκώς.

Σου προτείνουμε λοιπόν 4 tips που θα σε βοηθήσουν να αισθάνεσαι πιο ήρεμος κατά τη διάρκεια της μέρας σου. Μπορεί να σου φανούν πολύ απλοϊκά και εύκολα στην εφαρμογή τους αλλά έχουν ευεργετικά αποτελέσματα.

  1. Βγες σε εξωτερικούς χώρους

Είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι η φύση βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν καλύτερα τους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής. Όταν το βλέμμα σου εστιάζει σε μακρινές αποστάσεις – στον ουρανό, στην κορυφή ενός βουνού, στο απέραντο της θάλασσας- ενεργοποιείται το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και έτσι ο καρδιακός παλμός σου χαλαρώνει και οι κόρες των ματιών σου συστέλλονται. Επέρχεσαι δηλαδή σε μια κατάσταση ηρεμίας.
Αντίθετα, κατά τη διάρκεια μιας μέρας που βρίσκεσαι σε μία μόνιμη ένταση και εγρήγορση υπερλειτουργεί το συμπαθητικό νευρικό σου σύστημα και νιώθεις στρεσαρισμένος.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι ασθενείς που βρίσκονται κοντά σε παράθυρο και ατενίζουν την φύση, αναρρώνουν πιο γρήγορα.

2.Βρες ένα χόμπι

 Ασχολήσου με κάτι που σε κάνει χαρούμενο. Ως χόμπι όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί κάτι παθητικό, όπως η παρακολούθηση μιας σειράς. Πρέπει να υπάρχει η δική σου προσωπική δράση. Πήγαινε για περπάτημα, ξεκίνα χορό, κιθάρα ή κάποια εικαστική τέχνη. Δες τι σε κάνει να ξεφεύγεις από την ρουτίνα και το άγχος και κάνε το για σένα, για την δική σου προσωπική ευχαρίστηση.

 

 

3.Κινήσου

Το ιδανικό θα ήταν να σου πούμε «γυμνάσου», αλλά αυτό ίσως σε αγχώσει περισσότερο. Σύμφωνα με έρευνες άνθρωποι που ξεκίνησαν να περπατούν έστω και 30 λεπτά για 10 μέρες, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στη διάθεσή τους. Η εντατική και επίπονη γυμναστική δεν είναι απαραίτητη για να αισθανθείς καλύτερα. Πρέπει να επικεντρωθείς στην αύξηση της κίνησης στην καθημερινότητά σου. Για παράδειγμα, όταν πας στο γραφείο ανέβα από τις σκάλες, μην πάρεις το ασανσέρ. Αυτές οι «μικροκινήσεις», που δεν σε κάνουν απαραίτητα να ιδρώνεις, αλλά «ξυπνούν» τον οργανισμό σου είναι πολύ ευεργετικές.

4.Σωστή στάση σώματος

Ίσως σου ακουστεί περίεργο αλλά αν θέλεις να βελτιώσεις την διάθεσή σου πρέπει πρώτα να βελτιώσεις την στάση του σώματός σου. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν είσαι σκυφτός, όταν κατεβάζεις το κεφάλι για να κοιτάξεις το κινητό σου, η διάθεσή σου είναι πιο πεσμένη απ’ όταν περπατάς στον δρόμο με ίσια πλάτη και τους όμως πίσω. Η όρθια στάση έχει συνδεθεί με υψηλή αυτοεκτίμηση, θετικές σκέψεις και λιγότερο άγχος. Μην ξεχνάς και πως όταν κάθεσαι, η όρθια θέση σε βοηθά να αναπνέεις καλύτερα -και, το κυριότερο, σωστότερα: μέσω του διαφράγματος. Κι αυτός ο τρόπος αναπνοής άλλωστε, αποτελεί τη βάση κάθε είδους διαλογισμού!

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *