Συμβαίνει συχνά να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση ή να διαφωνούμε με κάποιον.  Αυτό είναι φυσιολογικό καθώς ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές απόψεις και διαφορετικό τρόπο αντίληψης των πραγμάτων. Οι συζητήσεις συχνά μετατρέπονται σε εντάσεις και καταλήγουν σε αδιέξοδο, γιατί στη πραγματικότητα δεν έχουμε μάθει να ακούμε τη γνώμη του άλλου. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο «ακούω για να καταλάβω» και στο «ακούω για να απαντήσω». Δυστυχώς τις περισσότερες φορές καταλήγουμε στο δεύτερο.

Η ενεργητική ακρόαση είναι μια μορφή ενσυναίσθησης, όπου δημιουργούμε στο άτομο που μιλάμε μια αίσθηση εμπιστοσύνης προσπαθώντας να κατανοήσουμε την άποψή του. Είναι μια τεχνική που μας ενθαρρύνει να συμπάσχουμε με τη γνώμη ενός άλλου ατόμου. 

Πάμε να δούμε πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις την τεχνική της ενεργητικής ακρόασης, προκειμένου να είσαι πιο δεκτικός και ανοιχτόμυαλος:

  • Ξεκίνα την συζήτηση έχοντας στόχο

Και δεν εννοούμε με τον στόχο να επιβάλεις τη δική σου οπτική. Όταν ξεκινάς μια συζήτηση είναι καλό να έχεις την πρόθεση να καταλάβεις τον άλλον και να ακούσεις μια διαφορετική άποψη. Μια συνομιλία θα είναι πιο αποτελεσματική όταν έχει έναν συγκεκριμένο στόχο.

Αναρωτήσου τι θέλεις από τη συζήτηση και ποιο θες να είναι το αποτέλεσμά της. Να διατηρήσεις για παράδειγμα μια καλή σχέση με το άλλο άτομο; Γιατί συνήθως αυτό που θες είναι να «κερδίσεις», να επικρατήσουν τα δικά σου θέλω. Αυτή η νίκη όμως μπορεί να είναι διαφορετική. Μέσα από την ενεργητική ακρόαση ίσως θα είσαι εσύ αυτός που θα βρει μια λύση που θα εξυπηρετεί και τους δύο.

  • Κάνε ερωτήσεις

Οι ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις καλύτερα την άποψη του άλλου ατόμου. Οι ερωτήσεις είναι πολλές φορές ακόμα πιο σημαντικές και από το να ακούς.

Θα δώσουν επίσης μια δομή στη συζήτηση, η οποία είναι απαραίτητη για την ενεργητική ακρόαση.  Ας δούμε κάποιες ενδεικτικές ερωτήσεις:

-«Εσύ τι θέλεις;»

-«Πώς το σκέφτεσαι συγκεκριμένα;»

-«Πες μου περισσότερα για το τι θέλεις;»

-«Ποια είναι τα ορόσημα για την επίτευξη αυτού;»

– «Τι θα συμβεί όταν αποκτήσεις αυτό που θες;»

Η πρώτη φορά που κάποιος λέει κάτι δεν είναι συνήθως η πλήρης απάντησή του. Γι΄αυτό η επανάληψη της ερώτησης μπορεί να σε βοηθήσει καλύτερα να κατανοήσεις τι εννοεί.

 

  • Επανάλαβε αυτό που λέει ο άλλος

Η παράφραση ή η επανάληψη αυτού που είπε ο συνομιλητής σου  είναι βασικό συστατικό της ενεργητικής ακρόασης. Η επανάληψη ενισχύει το μήνυμά του και δείχνει ότι προσπαθείς να τον καταλάβεις. Θα τον κάνεις να αισθανθεί πιο άνετα και θα γίνει και αυτός πιο δεκτικός στο να σε ακούσει.

Μην τον διακόψεις και μην τον κρίνεις

Είναι το λεγόμενο «ακούω για να απαντήσω», που πρέπει να αποφύγεις. Μπορεί να νομίζεις ότι ακούς τον άλλον εις βάθος και ότι είσαι έτοιμος να απαντήσεις. Στην πραγματικότητα αυτό που κάνεις ενώ σου μιλάει κάποιος είναι να προετοιμάζεις τι θα πεις στη συνέχεια αντί να προσπαθείς να καταλάβεις τι σου λέει.

Προσπάθησε λοιπόν να μην τον διακόπτεις και να συγκεντρωθείς στα λεγόμενα του προκειμένου να τα κατανοήσεις.

Οι συμβουλές επίσης δεν είναι καλή ιδέα για μια παραγωγική συζήτηση. Βάλε τον εαυτό σου στην θέση του άλλου, όταν προσπαθεί να σε συμβουλέψει ή να σε κρίνει χωρίς να έχει πλήρη αντίληψη των συναισθημάτων σου.

  • Δημιούργησε ένα θετικό κλίμα

 

Είναι σημαντικό να αισθανθείτε και οι δύο άνετα. Προσπάθησε να μην ξεκινήσεις μια συζήτηση όντας προκατειλημμένος, αναστατωμένος ή νευριασμένος. Θα είναι ευεργετικό να είσαι ήρεμος και να έχεις μια θετική στάση απέναντι στον συνομιλητή σου.

 

  • Να είσαι γενναίος

Μια ενεργητική συζήτηση μπορεί να είναι άβολη. Μπορεί να βρεθείς αντιμέτωπος με πράγματα με τα οποία διαφωνείς κάθετα ή μπορεί να αμφισβητηθείς για τις πεποιθήσεις σου.

Πρέπει να είσαι γενναίος για να εμπλακείς σε μια τέτοια συζήτηση. Θα χρειαστεί να σκεφτείς πραγματικά τις απόψεις σου και να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου. Ίσως μάλιστα χρειαστεί να αναλάβεις ευθύνες καθώς οι συγκρούσεις τείνουν να φωτίζουν τα τρωτά σημεία του καθενός.

 

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *