Εάν υπάρχει ένα συναίσθημα που νιώθουμε οι περισσότεροι άνθρωποι κατά τη διάρκεια του 2020, αυτό είναι σίγουρα το στρες. Λίγο ο ιός και η νέα τάξη των πραγμάτων που προκάλεσε, λίγο η αβεβαιότητα και η δουλειά από το σπίτι μας, έχουν κάνει το στρες να είναι το συναίσθημα που βιώνουμε πιο συχνά στην καθημερινότητα μας. Επειδή όμως αυτά τα αρνητικά συναισθήματα χρειάζεται να τα αντιμετωπίζουμε, παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν στην καθημερινότητα σας, ειδικά εάν δουλεύετε από το σπίτι. 

 

Δημιουργήστε συγκεκριμένη πρωινή ρουτίνα

Το πρωινό ξύπνημα είναι από μονο του μία αρκετά στρεσογόνος διαδικασία. Ξυπνάμε νωρίς ενώ θα θέλαμε να μείνουμε για μερικές ακόμα ώρες κάτω από τα σκεπάσματα, πατάμε δύο-τρεις φορές snooze στο ξυπνητήρι και αμέσως μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας πιάνουμε το κινητό. Κάπου εκεί έρχεται η καταστροφή αφου μηνύματα, e-mails και γενικώς ό,τι έχουμε να κάνουμε μέσα στην ημέρα μας εμφανίζονται στην οθόνη μας και μας προκαλούν πολύ άγχος. 

Ακριβώς για αυτούς τους λόγους σς προτείνουμε να δημιουργήσετε μία πρωινή ρουτίνα που να ακολουθείτε πιστά και φυσικά αυτή να μην περιλαμβάνει το κινητό σας. Ετοιμάστε και φάτε πρωινό, περιποιηθείτε την επιδερμίδα σας, κάντε για μερικά λεπτά διαλογισμό, χρίς όμως να υπάρχει κοντά σας ή στο οπτικό πεδίο σας το κινητό σας. Όταν θα έχετε ολοκληρώσει τη ρουτίνα σας, τότε θα μπορείτε να ξεκινήσετε κανονικά την ημέρα σας. 

 

Οργανώστε τα διαλείμματα σας

Το άγχος και το στρες είναι από τους χειρότερους συνοδοιπόρους που έχουμε οι άνθρωποι στην καθημερινότητα μας. Ένας από τους λόγους είναι πως κρύβεται τόσο καλά μέσα μας και μας επηρεάζει, που πολλές φορές ακόμα και εμείς δεν μπορούμε να καταλάβουμε την ύπαρξη του. Έτσι, σε περίπτωση που ανήκετε και εσείς στην κατηγορία των ανθρώπων που δουλεύουν από το σπίτι, θα γνωρίζετε πολύ καλά πόσο μπορεί να σας επηρεάσει. Μία από τις λύσεις που μπορεί να σας βοηθήσει είναι τα διαλείμματα, αλλά λίγο διαφορετικά από ό,τι έχετε συνηθίσει. Το μυστικό της επιτυχιας λοιπόν είναι να οργανώνεται διαλείμματα ενός λεπτού μέσα στην ημέρα σας. Μπορείτε να τα προγραμματίσετε για κάθε μία ώρα, κάθε είκοσι λεπτά ή μόλις ολοκληρώνεται κάθε tast που πρέπει να φέρετε εις πέρας, η επιλογή είναι δική σας. Μόλις περάσετε αυτό το όριο όμως θα πρέπει να πάρετε ένα λεπτό για να χαλαρώσετε και να αδειάσετε τον νου σας και στη συνέχεια να συνεχίσετε ό,τι έχετε να κάνετε. Μπορεί να σας φαίνεται απλό αλλά είναι πολύ πιο χρήσιμο από ό,τι πιστεύετε. 

 

Ανάψτε κεριά

Ακόμα κι αν έχετε συνδυάσει τα αναμμένα κεριά με χαλάρωση, αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν ακόμα και όταν δουλεύετε στο σπίτι. Επιλέξτε ένα κερί με άρωμα όπως είναι η λεβάντα, το αιθέριο έλαιο ιλάνγκ ιλάνγκ ή η μέντα και κρατήστε το στο γραφείο σας όσο εργάζεστε. Σύμφωνα με όσου ασχολούνται με την αρωματοθεραπεία, τα κεριά σε αυτές τά τα αρώματα θα διώξουν το στρες και θα σας βοηθήσουν να συγκεντρωθείτε. 

Δημιουργήστε μία λίστα

Ακόμα κι αν ανήκετε σε εκείνους που δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τις λίστες, αυτή η συγκεκριμένη πρόκειται να σας βοηθήσει πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζετε. Εάν διανύετε μία περίοδο που το στρες σας έχει κατακλύσει, προσπαθήστε να δημιουργήσετε μία λίστα με τις δέκα τοπ αιτίες που σας το προκαλούν. Το να αναγνωρίσετε τι σας πιέζει και σας αγχώνει τόσο πολύ είναι το σημαντικότερο βήμα για να μπορέσετε να το αντιμετωπίσετε.  Στη συνέχεια, όταν τα ξαναδιαβάσετε θα μπορέσετε να βρείτε ευκολότερα λύσεις σε ό,τι σας απασχολεί ή έστω να διαχειριστείτε καλύτερα την εκάστοτε κατάσταση. 

 

Πείτε “όχι” και να το εννοείται

Ένα ακόμα μειονέκτημα που έχει προκαλέσει το work from home είναι πως δυσκολευόμαστε να βάλουμε όρια στο ωράριο που δουλεύουμε. Καθόμαστε από το πρωί στον υπολογιστή και ξεχνάμε να σηκωθούμε γιατί πάντα ένα νέο e-mail θα έρθει, πάντα θα εμφανιστεί κάτι που πρέπει να κάνουμε. Αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι μεγάλο λάθος. Την επομενη φορά που θα έρθει κάποιο e-mail από συνάδερφο σας που σας ζητά να κάνετε κάτι μετά το ωράριο σας ή σε ακατάλληλη ώρα απλώς πείτε “όχι”. Αυτή θα είναι η απάντηση και όταν σας ζητήσουν να κάνετε κάτι παραπάνω, ενώ δεν προλαβαίνετε και έχετε πολλές δικές σας υποχρεώσεις. Σίγουρα στην αρχή θα σας φανεί αρκετά δύσκολο να αρνηθείτε, αλλά με την πάροδο του χρόνου είναι μία ικανότητα που θα σας βοηθήσει. 

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *