Κάποιοι το μισούν και κάποιοι το λατρεύουν, σε κάποιους προκαλεί μεγάλο άγχος και σε κάποιους άλλους μεγάλη ευχαρίστηση. Ο λόγος για το declutter, το να αναδιοργανώνουμε δηλαδή τα ντουλάπια, συρτάρια, βιβλιοθήκες του σπιτιού μας, να πετάμε ό,τι είναι περιττό και να κρατάμε ό,τι χρειαζόμαστε πραγματικά. Ήδη από την πρώτη καραντίνα, οι περισσότεροι από εμάς κάναμε εκκαθάριση στις ντουλάπες και τα συρτάρια του σπιτιού μας σε μία προσπάθεια να διαχειριστούμε όλο αυτό τον ελεύθερο χρόνο που είχαμε στη διάθεση μας. 

Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς βέβαια, ακόμα κι αν είμαστε fans της εκκαθάρισης, θα πρέπει να παραδεχτούμε πως δεν είναι πάντα μία πολύ εύκολη δουλειά. Το να αποφασίσει κανείς πως δεν χρειάζεται κάποιο αντικείμενο ή ρούχο και να φτάσει στο σημείο να το πετάξει ή να το δωρίσει, μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε αρκετά περίπλοκα. Οι άνθρωποι συνηθίζουμε να μένουμε προσκολλημένοι σε αντικείμενα και ξεχνάμε πολλές φορές πως οι στιγμές και οι αναμνήσεις είναι πιο σημαντικές από κάποιο υλικό αντικείμενο. 

Αυτό ακριβώς το αίσθημα χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε και θα το πετύχουμε εάν γνωρίσουμε τα οφέλη που έχει το declutter στο μυαλό και τη ζωή μας.  Τι πρόκειται να συμβεί λοιπόν στο μυαλό σας μετά μία καλή εκκαθάριση στο σπίτι μας; 

 

 

Μετά από μία ημέρα

Την πρώτη ημέρα μετά από την εκκαθάριση μπορεί να νιώσουμε ανάμεικτα συναισθήματα. Κάποιοι μπορεί να αισθανθούν ανακούφιση και κάποιοι άλλοι στεναχώρια ή να έχουν αμφιβολίες για το εάν πήραν την σωστή απόφαση να αποχωριστούν κάποια πράγματα από το σπίτι τους. Όσο περνάει η ώρα όμως, τα αρνητικά συναισθήματα θα υποχωρούν, δίνοντας τη θέση τους στη χαρά και την ανακούφιση. Οι ψυχοθεραπευτές υποστηρίζουν πως η εκκαθάριση και η οργάνωση του σπιτιού μας, μας βοηθά να θέτουμε νέους στόχους στον εαυτό μας, να νιώθουμε πως έχουμε καταφέρει κάτι και πως έχουμε λύσει κάποια απο τα προβλήματα μας. Επίσης, ένα οργανωμένο σπίτι βοηθά στη μείωση του άγχους και μας βοηθά να χαλαρώνουμε πιο εύκολα. 

 

 

Μετά από μία εβδομάδα

Ακόμα κι αν δεν είμαστε και τόσο fans της εκκαθάρισης και της οργάνωσης, μετά το πρώτο συρτάρι που θα έχουμε οργανώσει θα ξεκινήσουμε να ψάχνουμε τι άλλο μπορούμε να οργανώσουμε μέσα στο σπίτι. Οι ψυχοθεραπευτές υποστηρίζουν πως αμέσως μόλις κατανοήσουμε τη θετική επίδραση που έχει η οργάνωση στο σπίτι μας, αυτομάτως γεμίζουμε με θετικά συναισθήματα και έχουμε κίνητρο για να οργανώσουμε κάθε συρτάρι και ντουλάπα. Σκέφτειτε πόσο πιο εύκολη γίνεται η καθημερινότητα μας όταν γνωρίζουμε που ακριβώς βρίσκεται το κάθε αντικέιμενο, που είναι τα κλειδιά μας, τα σημαντικά έγγραφα ή ακόμα και που θα βρούμε όλες τις πιτζάμες μας, τα παλτό ή τις κάλτσες μας. Έτσι, γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται το καθετί και δεν σπαταλάμε χρόνο και ενέργεια στο να ψάχνουμε. 

 

 

 

Μετά από τρεις μήνες

Οι παραπάνω θετικές επιδράσεις της εκκαθάρισης στο σπίτι μας όμως δεν είναι οι μοναδικές. Το πιο σημαντικό που μας συμβαίνει από όλα είναι πως με τον καιρό ξεκινάμε να μεταφέρουμε το σκεπτικό της “εκκαθάρισης” και στη ζωή μας. Τι σημαίνει αυτό; Ξεκινάμε να συνειδητοποιούμε πως το να αντιμερωπίζουμε και να διαχειριζόμαστε δυσκολίες ή αμήχανες καταστάσεις και να βρίσκουμε λύσεις σε αυτές αντί να κρυβόμαστε και να τα στριμώχνουμε όλα σε κάποιο συρτάρι είναι πολύ σημαντικό και μας βοηθά να βάλουμε τη ζωή -και τα συρτάρια- μας σε τάξη. 

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *