Το τρέξιμο αποτελεί μια ιδανική μορφή αερόβιας άσκησης με ευεργετικά οφέλη τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία. Πολλοί είναι αυτοί όμως που το ξεκινούν αλλά επειδή κουράζονται εύκολα και δεν έχουν τις απαραίτητες αντοχές, το σταματούν.

Για να είμαστε σαφείς, όλοι κουραζόμαστε κάποια στιγμή, αλλά υπάρχουν τρόποι να τρέχουμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να χρειάζεται να σταματήσουμε και να ξεκουραστούμε. 

Ενώ τρέχεις, το σώμα σου δουλεύει με διάφορους μύες για να σε κρατήσει σε κίνηση, όπως τους γλουτούς, τους βραχίονες, τον κορμό, τις γάμπες και τους τετρακέφαλους. Κατά τη διάρκεια της κίνησης παράγεται γαλακτικό οξύ, που σε κάνει να αισθάνεσαι αυτό το οικείο έγκαυμα που μπορεί να δυσκολέψει το τρέξιμο. Αυξημένη κίνηση σημαίνει αυξημένη ροή αίματος καθώς το σώμα λειτουργεί για να δώσει περισσότερο οξυγόνο στους μυς.  Αυτό το συναίσθημα σε συνδυασμό με την κούραση μπορεί να σε κάνει να θέλεις να σταματήσεις.

Πάμε να δούμε λοιπόν πώς μπορείς να μειώσεις την κούραση και να αυξήσεις τα κίνητρα, την απόδοση και την αντοχή σου:

  • Τύπος προπόνησης

Ανάλογα με τον τύπο τρεξίματος, θα δουλέψεις διαφορετικά τις σκελετικές μυϊκές σου ίνες. Αυτοί οι μύες έχουν δύο τύπους ινών- γρήγορες και αργές συσπάσεις. Οι ίνες ταχείας συστολής χρησιμοποιούνται για μεγάλες, ισχυρές κινήσεις για μικρό χρονικό διάστημα, όπως το σπριντ. Οι ίνες αργής συστολής είναι σε μεγάλο βαθμό ανθεκτικές στην κόπωση και χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια μεγάλων διαδρομών. 

Εάν θέλετε να τρέξεις περισσότερο, η εστίαση στις ίνες αργής συστολής μπορεί να σε βοηθήσει. 

 

  • Θρεπτικά συστατικά

Είναι επίσης απαραίτητο να διασφαλίσεις ότι λαμβάνεις τα σωστά θρεπτικά συστατικά και καύσιμα για να αποφύγεις την αίσθηση κόπωσης ή νωθρότητας κατά τη διάρκεια του τρεξίματος.  Η διατροφή μπορεί να είναι πιο σημαντική από το ίδιο το τρέξιμο. Η κατανάλωση τροφών που προκαλούν φλεγμονή ή δεν σου παρέχουν τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες θα σε κάνει να δυσκολεύεσαι.

 

 

  • Σωστή φόρμα

Κατά τη διάρκεια του τρεξίματος προσπάθησε να διατηρήσεις την κατάλληλη φόρα:

  • Κρατώντας τα μάτια ψηλά
  • Κρατώντας τους ώμους πίσω
  • Διατηρώντας ίσιο τον κορμό
  • Χαλαρώνοντας τα χέρια
  • Χρησιμοποιώντας μικρότερα αντί για μεγάλα βήματα 

 

  • Συνέπεια

Είναι σημαντικό να παραμείνεις συνεπείς στην προπόνησή σου. Η επιμονή ακόμη και όταν φαίνεται να μην έχει αποτέλεσμα η προσπάθειά σου, θα διασφαλίσει την σταδιακή πρόοδο. Αν σταματήσεις επειδή νιώθεις ότι δυσκολεύεσαι ή η βελτίωση δεν είναι ραγδαία, αυτό θα είναι επιζήμιο. 

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *