Αν προσπαθήσουμε να μετρήσουμε τις αλλαγές που έχουν έρθει στη ζωή μας μετά την εμφάνιση του Covid-19 στη ζωή μας, ένα είναι σίγουρο. Θα χρειαστεί να δημιουργήσουμε μία πολύ, πολύ μεγάλη λίστα. Ίσως στο πρώτο lockdown να νιώθαμε κάπως διαφορετικά. Η νέα κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική και πρωτόγνωρη με εμάς να προσπαθούμε να προσαρμοστούμε σε αυτά τα νέα δεδομένα. Αυτό το δεύτερο lockdown όμως φαίνεται πως μας έχει επηρεάσει ακόμα περισσότερο, αφενός γιατί αυτό το διάλειμμα που φαίνεται πως έχουμε κάνει στη ζωή μας συνεχίζεται και αφετέρου γιατί πλησιάζουν οι γιορτές.

Τα φετινά Χριστούγεννα λοιπόν θα είναι διαφορετικά, πολύ διαφορετικά από ό,τι είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Δεν θα μπορούμε να ξεχυθούμε στους δρόμους για να αγοράσουμε δώρα για τους αγαπημένους μας και να απολαύσουμε τη στολισμένη πολή, δεν θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε και το ακόμα χειρότερο δεν θα μπορέσουμε να τα περάσουμε με τους αγαπημένους μας. Και τι είναι οι γιορτές χωρίς τους ανθρώπους μας; Ακριβώς όμως επειδή αυτή η κατάσταση δεν αλλάζει, χρειάζεται εμείς να βρούμε τη δύναμη που έχουμε μέσα μας να την αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πώς θα τα καταφέρουμε; 

 

Αποδεχτείτε τα συναισθήματα σας

Η κατάσταση που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρη για όλους μας. Ο εγκλεισμός και το γεγονός πως είμαστε μακριά από τους αγαπημένους μας ανθρώπους γενικά και κυρίως τις ημέρες των Χριστουγέννων σίγουρα επιβαρύνουν την ψυχολογία μας. Ωστόσο, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αποδεχτούμε πως αυτή είναι μία κατάσταση που δεν περνά από το χέρι μας και δυστυχώς δεν μπορούμε να την αλλάξουμε εμείς. Αντιθέτως, αυτό που σίγουρα μπορούμε να κάνουμε είναι να βρούμε τρόπους να αλλάξουμε τη διάθεση μας. Λίγο παραπάνω self pampering αυτή την εποχή σίγουρα θα βοηθήσει.

 

Συνδεθείτε

Ευτυχώς για όλους μας υπάρχει η τεχνολογία. Την περίοδο των γιορτών λοιπόν μπορείτε να δείτε την οικογένεια ή τους φίλους σας ακόμα και μέσω βίντεο κλήσης. Μία ωραία ιδέα είναι να κανονίσετε την ώρα του δείπνου ή στο ρεβεγιόν να κάνετε βίντεο κλήση ώστε να νιώθετε πως περνάτε αυτές τις σημαντικές ημέρες μαζί. Κανονίστε να μαγειρέψετε το αγαπημένο σας φαγητό, φορέστε κάτι που σας φτιάχνει πάντα τη διάθεση, βαφτείτε και ετοιμαστείτε για ένα διαδικτυακό πάρτι με τους αγαπημένους σας. 

 

Να προσφέρετε βοήθεια

Η φετινή περίοδος των Χριστουγέννων θα είναι δύσκολη και κάπως ιδιαίτερη για όλους μας. Για άλλους περισσότερο και για  άλλους λιγότερο. Όλοι μας όμως θα πρέπει να βοηθάμε όπως μπορούμε τους ανθρώπους μας. Ένα τηλεφώνημα στη φίλη μας που ξέρουμε πως δεν είναι στα καλύτερα της ή μία βίντεο κλήση στη μητέρα μας που είναι μακριά, σίγουρα θα φτιάξει τόσο τη δική τους όσο και τη δική μας διάθεση. 

 

Κάντε πλάνα

Εάν υπάρχει κάτι που να μας δίδαξε ο Covid-19 και ο εγκλεισμός είναι να μην κάνουμε πολλά σχέδια για το μέλλον. Αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε όμως είναι πως μπορεί τώρα να βιώνουμε μία δύσκολη κατάσταση, αλλά αυτή δεν θα διαρκέσει για πάντα. Κάποια στιγμή θα έχουμε τη δυνατότητα να αγκαλιάσουμε όσους αγαπάμε χωρίς να χρειάζεται να φοράμε μάσκες. Ξεκινήστε λοιπόν να κάνετε σχέδια και να ονειρεύεστε όλα όσα θέλετε να κάνετε μόλις τελειώσει επιτέλους το lockdown, τότε που θα είστε ελεύθερες και θα μπορείτε να βγαίνετε χωρίς να στέλνετε μήνυμα στο 13033. Αυτή η θετική διάθεση θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος και σίγουρα θα λειτουργήσει ως reminder πως αυτή η κατάσταση θα τελειώσει. 

 

 

Βρείτε κάτι να ασχοληθείτε

Σίγουρα θα υπάρχει κάτι που συνήθως δεν έχετε χρόνο να κάνετε μέσα στην καθημερινότητα λόγω υποχρεώσεων. Φυσικά, δεν εννοούμε να συμμαζέψετε τις ντουλάπες ή να κάνετε γενική καθαριότητα στο σπίτι. Βρείτε κάποιο χόμπι που θέλετε να ξεκινήσετε και μπορείτε να το κάνετε μέσα στο σπίτι και κρατήστε τον εαυτό σας όσο πιο παραγωγικό γίνεται. Ποιο μπορεί να είναι αυτό το χόμπι; Ευτυχώς λόγω καραντίνας μπορείτε πλέον να βρείτε πάρα πολλά online μαθήματα μαγειρικής, τέχνης ή ακόμα και για χειροτεχνίες.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *