Ας το παραδεχτούμε. Οι μισοί που διαβάζουμε αυτό το κείμενο, όχι, όχι, λάθος! Οι μισοί και παραπάνω που διαβάζουμε αυτό το κείμενο έχουμε κάνει εκατοντάδες δίαιτες στη ζωή μας. Όχι, όχι, λάθος πάλι! Δεν έχουμε κάνει εκατοντάδες δίαιτες στη ζωή μας, έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε εκατοντάδες δίαιτες στη ζωή μας. Διότι αν στα αλήθεια τις είχαμε κάνει δεν θα χρειαζόταν να τις επαναλάβουμε.

Η δίαιτα ή για να το πω πιο σωστά (επιτέλους) η σωστή και ισορροπημένη διατροφή δεν είναι μια διαδικασία που διαρκεί δέκα αγχωμένες μέρες πριν από ένα ραντεβού ή μια εκδρομή.

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι μια διαδικασία που γίνεται τρόπος ζωής και μόνο έτσι έχει αποτέλεσμα. Και το λέω εγώ που έχω κάνει όλες τις δίαιτες του κόσμου μέχρι και του Αστροναύτη (δεν θυμάμαι με σιγουριά αλλά υποθέτω θα την έχω κάνει κι αυτήν).

Εγώ όμως δεν είμαι διατροφολόγος, δεν έχω ιδέα τι πρέπει να τρώει ο καθένας ή η καθεμία από εσάς επομένως δεν έχω να σας δώσω και καμία μαγική συμβουλή. Αυτό που κατάλαβα όμως αφού και τον μεταβολισμό μου κατέστρεψα και το πορτοφόλι μου άδειασα είναι πως ό,τι έρχεται εύκολα φεύγει εύκολα και ότι ένα καινούργιο σώμα όπως το ονειρευόμαστε δεν είναι σαν ένα φόρεμα που πάμε σε ένα κατάστημα και απλά το αγοράζουμε. Ούτε οτι το σώμα που δημιουργήσαμε ακολουθώντας τόσα χρόνια κακιές διατροφικές και άλλες συνήθειες μπορεί να αλλάξει εν μια νυκτί επειδή απλά το αποφασίσαμε. Θέλω να πω ότι αν μας πήρε 40 χρόνια για να παχύνουμε πώς απαιτούμε από τον οργανισμό μας να τα αλλάξει όλα μέσα σε 40 μέρες;

Μου πήρε πολλά χρόνια για να καταλάβω ότι το να κάνω δίαιτα αφαγίας ή ολιγοφαγίας στην καλύτερη περίπτωση με μεθόδους που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να ακολουθήσω σε όλη μου τη ζωή ήταν φαύλος κύκλος που δεν οδηγούσε πουθενά. Αφού έχανα τα κιλά με ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο δεν θα έπρεπε να συνεχίσω να το ακολουθώ προκειμένου να διατηρήσω το βάρος που είχα πετύχει; Τι στο καλό είχε το μυαλό μου και δεν το καταλάβαινα; Δεν είναι κοινή λογική;

Κι όμως. Το συνειδητοποίησα όταν μια μέρα σκέφτηκα ότι σε μερικά χρόνια θα είμαι 50 χρονών και ακόμα δεν έχω καταφέρει να διατηρηθώ στο βάρος που θέλω. Παχαίνω, αδυνατίζω και ξαναπαχαίνω σε έναν φαύλο κύκλο γεμάτο άγευστα αγγουράκια και τόνο σε νερό.

Επομένως πάμε να φτιάξουμε τη ζωή μας με έναν τρόπο που μας ταιριάζει καταναλώνοντας τροφές που μας αρέσουν και μας κάνουν καλό ταυτόχρονα και όχι το ένα ή το άλλο. Ελάτε να το κάνουμε παρέα. Να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας για να μπει σε αυτή τη μετάβαση, χωρίς βιασύνες και υστερίες που στο κάτω κάτω το ξέρετε και το ξέρω δεν μας έχουν οδηγήσει πουθενά. 

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *