Οι περισσότερες γυναίκες, μόλις κλείσουμε τα 40 αποφασίζουμε να ασχοληθούμε περισσότερο με τον εαυτό μας και κυρίως με την υγεία μας. Νιώθουμε πως μεγαλώνουμε, πως το σώμα και ο οργανισμός μας αλλάζει και θέλουμε να μας προστατεύσουμε και να μας φροντίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.   Τι χρειάζεται όμως να γνωρίζουμε εάν είμαστε 40+ και πως μπορούμε να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας; 

 

Ageing is a state of mind

 

Όταν ήμασταν μικρότερες, ακούγαμε συχνά τους μεγαλύτερους να λένε πως αυτό που είμαστε όσο νιώθουμε. Τότε μπορεί να μην καταλαβαίναμε ακριβώς τι σημαίνει αυτή η φράση, τώρα που έχουμε μεγαλώσει όμως, το καταλαβαίνουμε καλύτερα. Οι άνθρωποι έχουμε δύο διαφορετικές ηλικίες. Η πρώτη αφορά το πόσο χρονών νιώθουμε εμείς πως είμαστε και η δεύτερη πόσο θέλουμε εμείς να είμαστε. Υπάρχουν 25 χρονών κορίτσια που συμπεριφέρονται σαν να είναι 50 και γυναίκες που είναι 40 αλλά η όρεξη που έχουν για ζωή ξεπερνά τις πολύ νεότερες τους. Αυτό που θέλω να πω είναι πως εάν δεν θέλετε να γεράσετε δεν θα γεράσετε. Εάν διατηρήσετε τους ανθρώπους, τις συνήθειες, τις δραστηριότητες της ζωής σας που σας γεμίζουν με ζωντάνια, θα αισθανόσαστε νέες όσα κι αν είναι τα κεράκια στην τούρτα σας. 

 

Η φροντίδα του εαυτού σας είναι προτεραιότητα, όχι πολυτέλεια

Αυτό το tip θα πρέπει να το γνωρίζουν όλες οι γυναίκες, ανεξαρτήτου ηλικίας. Ωστόσο, οι γυναίκες όσο μεγαλώνουμε, επιτρέπουμε στις υποχρεώσεις μας να γίνουν η Νο1 προτεραιότητα της καθημερινότητας μας και ξεχνάμε να φροντίζουμε τους εαυτούς μας. Όσο μεγαλώνουμε όμως αυτό είναι κάτι που σίγουρα πρέπει να αλλάξει. Όσο γεμάτο κι αν είναι το πρόγραμμα της καθημερινότητας σας, πάντα μα πάντα θα πρέπει να βρίσκεται έστω και ένα δεκάλεπτο ή τέταρτο για να φροντίζετε τον εαυτό σας. Μπορείτε να κάνετε διαλογισμό, να ακολουθήσετε χαλαρά τη ρουτίνα ομορφιάς σας ή να προετοιμάσετε ένα υγιεινό γεύμα για εσάς. Γενικώς, μη ξεχνάτε να σας φροντίζετε.

 

Κοιμηθείτε περισσότερο

Το γεγονός πως ο ύπνος είναι η καλύτερη συμβουλή ομορφιάς είναι σίγουρα κάτι που γνωρίζετε. Αυτό που ίσως δεν έχετε σκεφτεί είναι πως ο ύπνος δεν βοηθά μόνο στην ανάπλαση των κυττάρων στην επιδερμίδα μας που μας κάνει να φαινόμαστε πιο νέες. Επίσης, μας ξεκουράζει και μας βοηθά να αποβάλλουμε την αρνητική ενέργεια. Όσο εμείς κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος μας βρίσκει τους κατάλληλους τρόπους να αντιμετωπίσει ό,τι μας απασχολεί. Έτσι, όσο πιο ήρεμες είμαστε τόσο πιο νέες φαινόμαστε. 

 

Αλλάξτε τον τρόπο που μεγαλώνετε

Κι όμως αυτό είναι κάτι που όντως μπορεί να συμβεί. Συγκεκριμένα, τα χρωμοσώματα μας έχουν στο τέλος τους ένας μέρος, το οποίο ονομάζεται τελομερές και προστατεύει τις γενετικές μας πληροφορίες από τη φθορά. Για να επιτευχθεί όμως αυτός ο μηχανισμός προστασίας, βοηθά ένα ένζυμο, η τελομεράση. Προστατεύοντας λοιπόν τα τελομερή του οργανισμού μας, έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τον τρόπο που μεγαλώνουμε. Πώς θα τα καταφέρουμε; Με γυμναστική, γιόγκα και χαλάρωση. Ακόμα και το αίσθημα της ασφάλειας και της ηρεμίας που νιώθουμε μέσα στο σπίτι μας βοηθά στην προστασία των χρωμοσωμάτων μας και μας κάνει να φαινόμαστε πιο νέες. 

Προστατεύστε τη μνήμη σας

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε ζωντανή τη μνήμη σας είναι να απασχολείτε το μυαλό σας. Οι νέες δραστηριότητες και η τακτική σωματική άσκηση είναι οι πιο συχνές συμβουλές που μας δίνουν οι γιατροί, αφού εξασκούν την οξυδέρκεια μας. 

Η εμμηνόπαυση είναι διαφορετική σε κάθε γυναίκα 

Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να το γνωρίζουμε όλες μας. Κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Κάποιες βιώνουν πολύ έντονες ενοχλήσεις και κάποιες την περνούν χωρίς να το καταλάβουν, κάποιες τη βιώνουν πρόωρα και κάποιες άλλες άργοτερα. Αυτό που θα σας βοηθήσει την περίοδο της εμμηνόπαυσης είναι κυρίως η σωστή διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες, πρωτείνες και καλά λιπαρά, που θα σας γεμίσουν ενέργεια. Σίγουρα θα πρέπει να αποφεύγετε τη ζάχαρη, τα επεξεργασαμένα τρόφιμα και το στρες. 

Σεβαστείτε τις ανάγκες σας

Αυτή είναι ίσως η βασικότερη συμβουλή που έχουμε να σας προσφέρουμε. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας, ακούστε τις ανάγκες του και προσφέρετε στον οργανισμό σας ό,τι έχει ανάγκη. Το ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι να προσπαθήσετε να διατηρείτε το μυαλό και τη διάθεση σας σε καλή κατάσταση. Ναι, ακόμα και τις πιο γκρίζες ημέρες και αυτή είναι η καλύτερη συμβουλή αντιγήρανσης. 

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *