Πολλές φορές όταν καλούμαστε να εκφράσουμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας αισθανόμαστε άβολα. Μπορεί να νιώθουμε ότι μας αδικούν αλλά δεν έχουμε το σθένος να μιλήσουμε για να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει. Όταν όμως δεν σωπαίνεις μπροστά στην αδικία, τόσο πιο πολύ θα σε σέβονται. Δεν είναι εύκολο αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο να προσπαθήσεις.
Πάμε να δούμε λοιπόν 5 τρόπους που θα σε βοηθήσουν να γίνεις πιο διεκδικητικός.
1. Βάλε όρια.
Ένα διεκδικητικό άτομο είναι σε θέση να θέσει όρια σε ένα λογικό και ξεκάθαρο πλαίσιο. Γνωρίζει ακριβώς τι νιώθει άνετα να κάνει και να μην κάνει. Ξέρει να λέει όχι στους ανθρώπους που αγαπά.
Όταν προσπαθήσεις να θέσεις όρια ίσως νιώσεις ένοχος επειδή θα απογοητεύσεις κάποιους ανθρώπους. Αν προσπαθείς όμως να είσαι πιο διεκδικητικός αυτό είναι το πρώτο βήμα. Αν δεν θες για παράδειγμα να μιλάς κάθε μέρα στο τηλέφωνο με τη μητέρα σου, πες της ότι έχεις πολύ φορτωμένο πρόγραμμα και δεν προλαβαίνεις.
2. Σωστή στάση σώματος.
Η γλώσσα του σώματος είναι το παν. Δώσε προσοχή στη στάση του σώματος σου όταν προσπαθείς να διεκδικήσεις κάτι. Για να νιώσει ο άλλος ότι δεν μπορεί να σε εκμεταλλευτεί, πρέπει να δείχνεις σίγουρος για τον εαυτό σου και την άποψη που υποστηρίζεις.
3. Δώσε λύσεις.
Είναι πολύ σημαντικό να εμμένεις στα γεγονότα και να μπορείς να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου. Αν κάποια συμπεριφορά σε ενοχλεί επικοινώνησε το πρόβλημα προτείνοντας λύσεις.
Δεν χρειάζεται να είσαι επιθετικός με κανέναν. Όταν έχεις αυτοπεποίθηση και πίστη στο εαυτό σου, δεν χρειάζεται να υποτιμήσεις τον άλλον προκειμένου να αποδείξεις ότι έχεις δίκιο. Προσδιόρισε τί είναι αυτό που θες οδηγώντας την συζήτηση σε μια κοινή προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος.
4. Διατήρησε μια ουδέτερη έκφραση προσώπου.
Μπορεί να είσαι θυμωμένος με κάποιον αλλά προσπάθησε να μην το εκφράσεις. Ένα ουσιαστικό βήμα στην προσπάθεια του να γίνεις διεκδικητικός είναι να παραμένεις ήρεμος κατά τη διάρκεια μιας αντιπαράθεσης. Μπορείς να επιβάλεις την άποψή σου χωρίς να γίνεις αγενής διατηρώντας μια ουδέτερη έκφραση στο πρόσωπό σου.
5. Χρησιμοποίησε την αντωνυμία «εγώ»
Η χρήση της αντωνυμίας «εγώ», σου επιτρέπει να επικοινωνήσεις τις ανάγκες σου χωρίς να γίνεις επιθετικός ή κατηγορηματικός. Αν για παράδειγμα σε ενοχλεί η ακαταστασία του συντρόφου σου αντί να πεις «Γιατί δεν μάζεψες τα ρούχα σου;», μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια πιο συγκαταβατική έκφραση: «Θα ένιωθα πολύ καλύτερα αν το δωμάτιο ήταν τακτοποιημένο, γιατί η ακαταστασία με αγχώνει».
Comments