Ένα ζεστός καφές, ειδικά τώρα που έρχεται ο χειμώνας είναι το ιδανικό ξεκίνημα της ημέρας. Ο φρέσκος, μυρωδάτος, γευστικός καφές είναι η συνήθεια που αγαπάμε όλοι. Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσο ωφέλιμο θα ήταν για την υγεία, αυτό το μαγικό ρόφημα να ήταν πλούσιο και σε θρεπτικά συστατικά;

Ο καφές μανιταριών, ένα νέο υποκατάστατο καφέ που παρασκευάζεται από μια ανάμεικτη σκόνη μίας ή περισσότερων ποικιλιών μανιταριών, με εξαιρετικές γεύσεις, υπόσχεται ευεργετικά οφέλη στην υγεία χωρίς να προκαλεί στομαχόπονο ή νευρικότητα.  

Οι περισσότερες ποικιλίες έχουν γεύση τσάι ενώ άλλες χρησιμοποιούν την αναλογία καφέ, μανιτάρι ένα προς ένα, δίνοντας στο ρόφημα την κλασσική γεύση καφέ που όλοι γνωρίζουμε.

Πολλοί καφέδες μανιταριών φτιάχνονται με την ποικιλία lion’s main. Το συγκεκριμένο μανιτάρι λειτουργεί ως φάρμακο που μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση πλάκας σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, αναστρέφοντας τυχόν απώλεια μνήμης.  Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.  

 

Άλλες ποικιλίες που χρησιμοποιούνται είναι τα μανιτάρια chaga, reishi και cordyceps . Το chaga, που μοιάζει με βράχο λάβας καθώς μεγαλώνει στο πλάι των δέντρων, έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική  σε όλη τη βόρεια Ευρώπη. Είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και την ικανότητά του να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώνει τα συμπτώματα κόπωσης.

 

Το reishi, ένα κοκκινωπό μανιτάρι σε σχήμα νεφρού, είναι ένας μύκητας πλούσιος σε αντιοξειδωτικά που ενισχύει και αυτός το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ το cordyceps, μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη ορισμένων καρκινικών κυττάρων στο σώμα.

 

 

Πριν όμως αποφασίσεις να υιοθετήσεις την νέα πρωινή συνήθεια του καφέ μανιταριών, πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου, διότι ορισμένες ποικιλίες μανιταριών σε υψηλότερες δόσεις μπορούν να αλληλοεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα. Για παράδειγμα, το lion’s main και το chaga μπορεί να  μειώσουν το σάκχαρο του αίματος και να επιβραδύνουν την πήξη του αίματος .  Μπορούν επομένως να αυξήσουν τις επιδράσεις των φαρμάκων για τον διαβήτη ή των αντιπηκτικών. Επίσης, δεδομένου ότι πολλά μανιτάρια ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα,  μπορεί να λειτουργήσουν ενάντια στα ανοσοκατασταλτικά . 

 

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *