Αν και οι δύο διατροφές θεωρούνται plant-based υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές μεταξύ τους.
Ενώ η vegan διατροφή στερείται εντελώς ζωικών προϊόντων, η vegeterian περιλαμβάνει προϊόντα ζωικής προέλευσης όπως γαλακτοκομικά, αυγά και μέλι.
Και οι δύο διατροφές έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Αλλά πριν αποφασίσεις ποια θα ακολουθήσεις, πάμε να δούμε πιο αναλυτικά τις διαφορές τους.
Vegan Διατροφή
Στη vegan διατροφή δεν συμπεριλαμβάνεται κανένα είδος κρέατος, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών, του βόειου κρέατος, του χοιρινού, των ψαριών, των οστρακοειδών, των γαλακτοκομικών, των αυγών και του μελιού. Ορισμένα συμπληρώματα, όπως η πρωτεΐνη ορού γάλακτος, το κολλαγόνο ή η ζελατίνη επίσης δεν καταναλώνονται από τους vegan.
Παρ’ ότι ακούγεται περιοριστικό, υπάρχουν πολλά τρόφιμα που μπορείς να επιλέξεις ώστε να λαμβάνεις όλες τις απαραίτητες πρωτείνες και τα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό σου.
Μπορείς να καταναλώνεις όλα τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, τα όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, έλαια και προϊόντα σόγιας. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι περιέχουν μικροποσότητες πρωτεΐνης, καθώς και υγιή λίπη. Άφθονες πρωτεΐνες μπορείς να πάρεις και από φυτικές πηγές, όπως τρόφιμα σόγιας, αλλά και τον ταπεινό αρακά .
Η επιλογή μιας vegan διατροφής εκτός από τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία σου , είναι και ο κατάλληλος τρόπος για να κάνεις τη μικρότερη δυνατή καταστροφή στο πλανήτη, αφού προστατεύεις το περιβάλλον και τα ζώα. Τα ζώα εκτροφής εκπέμπουν σχεδόν το 30% των αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, κυρίως μεθάνιο. Όσοι επιλέγουν μια vegan διατροφή χρησιμοποιούν και eco- friendly προιοντα και αποφεύγουν καλλυντικά ζωικής προέλευσης.
Vegetarian Διατροφή
Αν επιλέξεις μια vegetarian διατροφή, θα μπορείς να καταναλώνεις προιόντα ζωικής προέλευσης όπως γαλακτοκομικά, αυγά και μέλι. Οι vegetarian, όπως και οι vegan, δεν τρώνε κανένα είδος κρέατος όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι, βόειο κρέας ή χοιρινό. Καταναλώνουν πρωτεΐνη ορού γάλακτος, επειδή είναι υποπροϊόν του γάλακτος, αλλά αποφεύγουν το κολλαγόνο και τη ζελατίνη.
Υπάρχουν επιπλέον 3 είδη vegetarian:
Γαλακτο-χορτοφαγοι που δεν τρώνε κρέας ή αυγά αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα.
Γαλακτο-αυγο-χορτοφάγοι που δεν τρώνε κρέας αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά.
Αυγο-χορτοφάγοι – Οι αυγο-χορτοφάγοι που δεν τρώνε κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά καταναλώνουν αυγά.
Οφέλη Vegan και vegetarian διατροφής
Τόσο η vegetarian όσο και η vegan διατροφή έχουν αναρίθμητα οφέλη για την υγεία καθώς συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα φασόλια, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, η σόγια, οι σπόροι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, περιέχουν πολλά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά.
- Έχουν συνδεθεί με έναν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος.
- Μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, όπως κοιλιακή παχυσαρκία, αρτηριακή πίεση, λιπίδια αίματος και γλυκόζη αίματος.
- Μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης.
- Χαμηλότερος κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου, ιδιαίτερα καρκίνου του γαστρεντερικού.
Πριν όμως ακολουθήσεις μια vegetarian διατροφή, συμβουλέψου το γιατρό σου. Επίσης, υπολόγισε ότι πιθανότατα θα χρειαστεί να πάρεις κάποιο συμπλήρωμα βιταμίνης Β12, διότι βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά στο κόκκινο κρέας. Επίσης, εάν έχεις αναιμία θα πρέπει να προσέξεις τους συνδυασμούς τροφίμων: ο σίδηρος από φυτικές πηγές είναι δύσκολα αφομοιώσιμος από τον οργανισμό και επίσης, ίσως χρειαστείς και έξτρα ασβέστιο σε μορφή συμπληρώματος.
Comments