Ακόμα κι αν δεν γνωρίζετε το έργο, τον τρόπο ζωής, τη φιλοσοφία του, σίγουρα έχετε ακούσει το όνομα του. Ο Δαλάι Λάμα είναι ένας από τους δύο ηγέτες του λαμαϊσμού ή θιβετιανού βουδισμού και πολιτικός αρχηγός του Θιβέτ, ο οποίος έκλεισε τα 85 χρόνια του στις 6 Ιουλίου και έχει δηλώσει πως στόχος του είναι να ζήσει έως τα 110. Πιστεύει μάλιστα πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τους ανθρώπους που θέτουν ως προτεραιότητα τους την υγεία τους.

Κατά καιρούς σε συνεντεύξεις του έχει αναφέρει μερικά από τα πιο σημαντικά βήματα που μπορεί να ακολουθήσει ο άνθρωπος εάν θέλει να ζήσει πολλά, πολλά χρόνια.

1- Διατηρήστε ένα συγκεκριμένο ωράριο ύπνου

Εκτός από το νερό, δεν υπάρχει καλύτερη συμβουλή ομορφιάς -εσωτερικής και εξωτερικής- από έναν απολαυστικό ύπνο που θα σας ξεκουράσει και αναζωογονήσει. Ο Δαλάι Λάμα συνηθίζει να ξυπνάει τρεις το πρωί ενώ πηγαίνει για ύπνο στις εφτά το απόγευμα. Φυσικά, εάν δεν είστε ο γκουρού του ζεν δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Σύμφωνα όμως με τον Λάμα είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας να έχουμε καθημερινά -ναι, ακόμα και το Σαββατοκύριακο- συγκεκριμένο ωράριο ύπνου που να τηρούμε ευλαβικά.

2- Βάλτε τον διαλογισμό στη ζωή σας

Ο Δαλάι Λάμα, αφού έχει ξυπνήσει στις τρεις το πρωί και κάνει ντους, το επόμενο βήμα του είναι να κάνει διαλογισμό. Συγκεκριμένα, περνάει τουλάχιστον εφτά ώρες από την ημέρα του σε διαλογισμό, προσευχή και προσκύνηση. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να αφιερώσετε τόσες ώρες σε αυτή τη διαδικασία, οι έρευνες δείχνουν πως ακόμα και πέντε λεπτά μέσα στην ημέρα σας αρκούν για να σας κάνουν να ζήσετε περισσότερο. Ο διαλογισμός οξύνει τον νου, βοηθά στη μακροζωία και μειώνει το στρες. Μήπως ήρθε η στιγμή να το δοκιμάσετε;

3- Γυμναστείτε

Σίγουρα, αυτό είναι κάτι που το έχετε ξανακούσει. Η γυμναστική δεν θα σας βοηθήσει μόνο να αποκτήσετε ένα καλλίγραμμο σώμα, αλλά θα βελτιώσει σημαντικά την υγεία και την ποιότητα της ζωής σας. Ο Δαλάι Λάμα κάνει καθημερινά περιπάτους με τον πρώτο να είναι στις πέντε το πρωί και να διαρκεί μισή ώρα λίγο πριν το πρωινό. Σε περίπτωση που βρέχει όμως, δεν παραλείπει αυτό το βήμα από το πρόγραμμα του αφού θα φροντίσει να περπατήσει σε ηλεκτρικό διάδρομο. Αυτό το είδος της γυμναστικής μάλιστα μπορούν να κάνουν όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτου ηλικίας και φυσικής κατάστασης, ενώ με τον καιρό τα οφέλη είναι πάρα πολλά.

4- Ακολουθήστε μία φυτοφαγική διατροφή

Ας είμαστε ειλικρινείς. Αυτό το βήμα είναι αρκετά δύσκολο και θέλει πολλή υπομονή για να το πετύχουμε. Δεν είναι όμως κάτι αδύνατον. Ακόμα και ο Δαλάι Λάμα ακολουθεί φυτοφαγική διατροφή, δηλαδή τρέφεται μόνο με φυτικές τροφές και λίγα ή καθόλου ζωικά προϊόντα μόνο όταν βρίσκεται στο σπίτι του στην Ινδία. Όταν όμως ταξιδεύει τρέφεται και με κρέας. Η μείωση της κατανάλωσης του κρέατος κάτι πολύ καλό στην υγεία και συγκεκριμένα στην καρδιά και το ήπαρ. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, αυτή η νέα συνήθεια είναι καλό να υιοθετηθεί μετά από συνάντηση με κάποιο διατροφολόγο.

5- Δείξτε συμπόνια

Οι άνθρωποι έχουμε από τη φύση μας πάθη, τα οποία πολλές φορές δεν μας αφήνουν να φερθούμε όπως θα θέλαμε ή όπως θα ελπίζαμε. Σύμφωνα με τον Δαλάι Λάμα όμως αυτό μπορεί να αλλάξει εάν το επιθυμούμε. Και όχι μόνο, αλλά θα βελτιώσει και τη ψυχική μας υγεία. Ο guru πιστεύει πως το συναίσθημα της συμπόνιας είναι το κλειδί που μπορεί να μας ανοίξει την πόρτα της ευτυχίας. Το 2016, όταν ο Δαλάι Λάμα έκλεισε τα 80 του χρόνια είπε ” Η συμπόνια μπορεί να ανοίξει τις καρδιές μας. Ο φόβος, ο θυμός, το μίσος περιορίζουν το μυαλό μας”. Στη συνέχεια πρόσθεσε πως δείχνοντας συμπόνια στους γύρω μας θα καταφέρουμε να νιώσουμε εσωτερική γαλήνη.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *