Πόσες φορές έχει τύχει να προσπαθείς να σκεφτείς μια ιδέα για ένα project, να χρειάζεται να είσαι δημιουργικός αλλά το μυαλό σου δεν σε βοηθάει; Το άγχος, η πίεση και η ένταση δεν θα προσφέρουν λύση στο πρόβλημά σου.

Δημιουργικότητα και διάθεση είναι αλληλένδετα. Ξεκίνα λοιπόν βελτιώνοντας τη διάθεσή σου και η διαύγεια θα ακολουθήσει. Πάμε αρχικά να δούμε γιατί συμβαίνει αυτό;

Ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται πρόσθιος φλοιός, ή αλλιώς ACC, φωτίζεται ακριβώς πριν τη στιγμή που επρόκειτο να έχεις μια ιδέα. 

Μια λειτουργία του ACC είναι να αποφασίζει, όταν διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου στέλνουν διαφορετικά σήματα, σε ποιο από αυτά τα σήματα πρέπει να δώσεις προσοχή. Εάν μια δημιουργική ιδέα ή κάποια λύση σε ένα πρόβλημα αναβλύζει κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού σου, το ACC εστιάζει εκεί την προσοχή σου. Μπορεί δηλαδή να αξιοποιήσει τις πιο δημιουργικές ιδέες σου και να τις φέρει στο προσκήνιο του μυαλού σου.

Το ACC ενεργοποιείται όταν έχεις καλή διάθεση, όταν είσαι ευτυχισμένος.

Πώς μπορείς λοιπόν να γίνεις πιο ευτυχισμένος, ή τουλάχιστον προσωρινά πιο ευτυχισμένος, ώστε να είσαι πιο δημιουργικός;

  1. Ευγνωμοσύνη

Η προσοχή στα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων  είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να βελτιώσεις τη διάθεσή σου.

Μπορείς να καταγράψεις ψυχικά τρία πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων στη ζωή σου, τα οποία μπορεί να είναι οτιδήποτε: από την αγάπη σου για τα παιδιά σου μέχρι το φαγητό που μαγείρεψες και είναι το αγαπημένο σου.  

  1. Ανοιχτός διαλογισμός

Ο ανοιχτός διαφέρει από το διαλογισμό με εστιασμένη προσοχή, στον οποίο εστιάζεις στην αναπνοή, σε μια λέξη ή φράση, ή σε κάποιες εικόνες στο μυαλό σου. Αυτές είναι χρήσιμες τεχνικές για τη μείωση του άγχους και τη βελτίωση της συγκέντρωσης.

Αν θες να ενεργοποιήσεις το ACC, χρειάζεσαι μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση. Γίνεσαι δεκτικός σε κάθε σκέψη, κάθε συναίσθημα ή οποιαδήποτε άλλη αίσθηση χωρίς να σκέφτεσαι. Μόλις προκύψει μια σκέψη ή ένα συναίσθημα, ονόμασέ το και μετά αφήστε το να φύγει.

 

  1. Άσκηση

Η άσκηση είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους τρόπους ενίσχυσης της διάθεσης. Μειώνει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, και αυξάνει τις ενδορφίνες.

 

  1. Διαπροσωπική επαφή

Η επικοινωνία με ένα αγαπημένο πρόσωπο, θα βελτιώσει τη διάθεσή σου και θα σε αποφορτίσει.  Υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις συμβάλλουν στη μακροζωία.

 

 

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *