1- Φτιάξτε το κρεβάτι σας κάθε πρωί

Μπορεί να σας θυμίζω τη μαμά σας, ωστόσο υπάρχει λόγος που αυτό βοηθάει. Μάλιστα είχα διαβάσει κι ένα βιβλίο με αυτόν τον τίτλο παλιότερα, γραμμένο από έναν στρατιωτικό. Έλεγε περίπου ότι αν στρώνεις το κρεβάτι σου το πρωί μπαίνεις κατευθείαν σε μια διάθεση οργάνωσης που σε ακολουθεί όλη τη μέρα. Εγώ προσθέτω σε αυτό ότι όταν θα επιστρέψεις στο σπίτι μετά από δύσκολη ημέρα, το κρεβάτι σου θα είναι στρωμένο και έτοιμο για να ξαπλώσεις. Και υπάρχει και κάτι ακόμα. Είναι σημαντικό να ξεκινάς την ημέρα σου, νιώθοντας πως έχεις πετύχει έναν μικρό στόχο ή πως έχεις κάνει τικ στο κουτάκι μίας υποχρέωσης. Είναι αυτές οι φαινομενικά ασήμαντες μικρές νίκες που σε βάθος χρόνου όμως κάνουν τη διαφορά.

2- Δημιουργήστε μία λίστα με τους στόχους σας

Σίγουρα, οι to do λίστες μπορεί να αποδειχθούν κάπως αγχωτικές και για να είμαστε ειλικρινείς όλοι μας γράφουμε σε αυτές πράγματα που ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να προλάβουμε να κάνουμε μέσα σε μια μέρα.

Όταν όμως αυτές αφορούν τα όνειρα και τους στόχους μας μάλλον έχουν στρατηγική αξία. Σκεφτείτε πού θα θέλατε να βρίσκεστε σε μερικά χρόνια, πώς θα θέλατε να είναι η μέρα σας ιδανικά και βάλτε κάθε μέρα στόχο να πλησιάζετε όλο και περισσότερο σε αυτό το ιδανικό. Να ας πούμε αυτό που έλεγαν παλιά «να ντύνεσαι για εκεί που θέλεις να φτάσεις» εγώ το πιστεύω.

3- Φάτε περισσότερα λαχανικά

Τι σας είπα τώρα ε; Κι όμως. Από τότε που ξεκίνησα τη μεταβολομική- θα σας πω κάποια στιγμή τι ακριβώς είναι αυτό- συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή στη διάθεση μου και στον τρόπο που διαχειρίζομαι την καθημερινότητα μου. Επίσης αποδεδειγμένα όταν νιώθεις ότι δεν βάζεις μέσα στο σώμα σου σκουπίδια αποκλείεται να επιτρέψεις να σε περιτριγυρίζουν σκουπίδια. Γενικά μιλώντας…

4- Βάλτε deadlines στον εαυτό σας

Ο στόχος αυτής της νέας συνήθειας δεν είναι να σας αγχώσει ή να σας πιέσει. Ο στόχος είναι να ξεπεράσουμε την αναβλητικότητα μας. Και όπως ως μανάδες λέμε στα παιδιά μας «αν κάνεις αυτό, θα σου χαρίσω εκείνο» μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε και στον εαυτό μας. Αν ολοκληρώσουμε κάτι που έχουμε υποσχεθεί ότι θα κάνουμε τότε μπορούμε να μας κάνουμε ένα δώρο.

5- Κάντε διάλειμμα από τα social media

Μετά από μία δύσκολη ημέρα στη δουλειά, καταλαβαίνω πως το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να χαλαρώσετε στον καναπέ κάνοντας scroll down στο Instagram. Το έκανα κι εγώ. Και τελικά αισθάνθηκα ότι και τον χρόνο μου χάνω και τα μάτια μου άρχισαν να θολώνουν. Πλέον με το που γυρίζω από το σπίτι βάζω στο πιο ψηλό ράφι της βιβλιοθήκης το κινητό μου και το πιάνω μόνο αν χτυπήσει. Το πιο σημαντικό για μένα είναι να μη με βλέπει η Σόφη μόνιμα με ένα κινητό στο χέρι. Στο κάτω κάτω οι ζωές των άλλων δεν μπορούν να με αποσπούν από τη δική μου ζωή.

6- Διαβάστε περισσότερα βιβλία

Σε έναν κόσμο γεμάτο δικαιολογίες είναι πολύ εύκολο να λες πως δεν έχεις καθόλου χρόνο για να διαβάσεις ένα βιβλίο. Been there, done that. Κι όμως, αυτός είναι ένας στόχος που μπορούμε να πετύχουμε εύκολα. Λίγες σελίδες πριν κοιμηθούμε, λιγότερες ώρες μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή και χωρίς να το καταλάβουμε έχουμε διαβάσει ένα ολόκληρο βιβλίο. Σόρι αν επαναλαμβάνομαι αλλά δεν μπορώ να πω στην κόρη μου «διάβασε» αν δεν με βλέπει ποτέ να διαβάζω. Επίσης το ταξίδι της σκέψης που μπορείς να κάνεις με ένα βιβλίο δεν έχει καταφέρει να το πετύχει κανένα Netflix.

7- Πείτε «ευχαριστώ» αντί για «συγγνώμη»

Οι άνθρωποι συνηθίζουμε να κάνουμε λάθος χρήση των λέξεων πολύ πιο συχνά από ό,τι πιστεύουμε. Για παράδειγμα εάν αργήσετε μερικά λεπτά σε κάποιο ραντεβού πείτε «σας ευχαριστώ που δείξατε υπομονή» και όχι «συγγνώμη που άργησα». Αυτός είναι ένας τρόπος να δείχνουμε ευγνωμοσύνη στους γύρω μας χωρίς όμως να είμαστε πολύ αυστηροί με τον εαυτό μας.  Αυτό το διάβασα και λέω να ξεκινήσω να το κάνω. Μου φαίνεται έξυπνο και χρήσιμο.

8- Να λέτε «όχι» και να το εννοείτε

Πόσες φορές έχετε πει ναι ενώ θέλατε να πείτε όχι; Πόσες φορές δεχτήκατε να κάνετε κάτι που δεν θέλατε μόνο για να μη στεναχωρήσετε ή δυσκολέψετε κάποιον; Τι γίνεται όμως με τον εαυτό σας; Το όχι είναι μία παρεξηγημένη λέξη για τους περισσότερους. Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας είναι να μάθετε να θέτετε όρια. Εάν δεν προλαβαίνετε να βοηθήσετε τη συνάδελφο, μην το κάνετε κι αν δεν έχετε όρεξη να βγείτε έξω το βράδυ, προσπεράστε το F.O.M.O και μη βγείτε.

Η προσωπική μου εμπειρία μου έχει δείξει ότι πρόκειται για ένα τεράστιο λάθος. Στην πραγματικότητα μαζεύουμε θυμό για όλα αυτά που κάνουμε χωρίς να θέλουμε πραγματικά και στο τέλος ξεσπάμε χωρίς ο άλλος να μπορεί να καταλάβει τον λόγο. Στην πραγματικότητα είμαστε απογοητευμένοι με τον εαυτό μας γιατί δεν καταφέραμε να πούμε όχι όταν έπρεπε. Κι ενώ δεν λέμε το όχι για να δείξουμε ότι είμαστε καλοί και εξυπηρετικοί στο τέλος δείχνουμε τον χειρότερο εαυτό μας. Γιατί;

9- Κάντε unfollow/unfriend στα social media

Αυτό είναι ένα θέμα που του αξίζει ξεχωριστό και απολύτως αφιερωμένο κείμενο. Ακόμα κι αν τα social media ενημερώνουν και ψυχαγωγούν, δημιουργούν ένα σημαντικό πρόβλημα. Μας δίνουν λάθος εντύπωση για τη ζωή που ζούνε κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι ασχολούνται εξ’ολοκλήρου με την εικόνα τους σε αυτά. Το αποτέλεσμα; Να αισθανόμαστε πως κάτι δεν κάνουμε καλά στη ζωή μας ή να σκεφτόμαστε όλα όσα δεν έχουμε χωρίς να μπορούμε να εστιάσουμε σε όλα όσα έχουμε και μας κάνουν ευτυχισμένους. Συνεπώς γιατί να προσθέσουμε αυτό το περιττό δράμα στη ζωή μας;

10- Περπατήστε ή χρησιμοποιήστε τις σκάλες

Υπάρχουν μέρες που είναι δύσκολο να βρεις έστω και μία ώρα μέσα στην ημέρα για να γυμναστείς. Η λύση είναι απλή. Φορέστε τα sneakers σας και βάλτε τα τακούνια στην τσάντα. Περπατήστε, πάρτε τα μέσα αντί για το αυτοκίνητο, παρκάρετε κάπου που ίσως φαίνεται μακριά, ανεβείτε σκάλες και αποφύγετε το ασανσέρ που στο κάτω κάτω αυτή την περίοδο της πανδημίας είναι και επικίνδυνο. Ο σκοπός δεν είναι να κουραστούμε αλλά να νιώσουμε ότι κάναμε κάτι για τον εαυτό μας μέσα στην ημέρα.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *