Είσαι ό,τι τρως λένε και το πρωινό σου είναι το βασικότερο γεύμα της ημέρας. Είναι αυτό που θέτει τις βάσεις για να μπορέσεις να συνεχίσεις δυναμικά και δημιουργικά, όπως και η διατροφή σου θέτει αντίστοιχα τις βάσεις για το υπόλοιπο της ζωής σου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν κάποια τρόφιμα που είναι ανθυγιεινά να τα καταναλώνεις το πρωί . Πάμε να δούμε ποια είναι αυτά:

  1. Γιαούρτια με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Το γιαούρτι τυπικά είναι το ιδανικό πρωινό, αλλά μπορεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη – επεξεργασμένη για την ακρίβεια ζάχαρη- η κατανάλωση της οποίας αυξάνει τον κλινδυνο για καρδιακές παθήσεις. Δεν περιλαμβάνει φυσικά σάκχαρα που εμπεριέχονται στο γάλα, τα φρούτα ή τα λαχανικά.

Το ιδανικό είναι να επιλέγεις γιαούρτι χωρίς ζάχαρη με 0%.Μπορείς να προσθέσεις ξηρούς καρπούς κα που είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

  1. Γκρανόλα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Όπως το γιαούρτι, έτσι και η γκρανόλα, μπορεί να φαίνεται μια υγιεινή  επιλογή με την πρώτη ματιά – αλλά προκειμένου να είναι γευστική περιέχει βλαβερά συστατικά και συντηρητικά.

Η  γκρανόλα μπορεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα όχι μόνο σε ζάχαρη, αλλά σε αλάτι και λίπος.

Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου σχετίζεται με τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, η οποία είναι η κύρια αιτία εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών παθήσεων.

  1. Κατεψυγμένα προϊόντα

Υπάρχουν πολλά γρήγορα, εύκολα και κυρίως γευστικά γεύματα για πρωινό, όπως κρουασάν βουτύρου ή σοκολάτας, τυροπιτάκια, πίτες. Ακόμα και τα «πιο υγιεινά» σνακ που είναι κατεψυγμένα περιέχουν πλήθος συντηρητικών και σχεδόν μηδενικά θρεπτικά συστατικά.

 

Επίσης τα κατεψυγμένα περιέχουν υπερβολική ποσότητα νατρίου καθώς αυτό χρησιμοποιείται για τη διατήρηση των τροφίμων και την παράταση ζωής τους. Όχι όμως την δική σου γιατί ακόμα και αν έχουν λίγες θερμίδες, το αλάτι είναι πολύ και οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και σε άλλα προβλήματα που μπορούν να επηρεάσουν τη μακροζωία.

  1. Μπάρες

Μπορεί και αυτές να είναι μια εύκολη και γρήγορα επιλογή, ιδίως όταν δεν προλαβαίνεις να φας πρωινό στο σπίτι αλλά δεν είναι ωφέλιμες για το υπόλοιπο της μέρας σου- αλλά και της ζωής σου.

Οι μπάρες μπορεί να έχουν πολλές θερμίδες και λιπαρά αλλά δεν είναι πολύ χορταστικές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κακές διατροφικές συνήθειες και σε υπερκατανάλωση τροφών κατά το υπόλοιπο της ημέρας.

Αυτό θα προκαλέσει αύξηση βάρους και αύξηση λίπους, ιδιαίτερα στη μέση με αποτέλεσμα την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, τη χοληστερόλη, τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις και την άνοια.

  1. Ζύμη

Pancakes, βάφλες και λουκουμάδες είναι οι χειρότερες επιλογές για τη μακροζωία.

Περιέχουν συντηρητικά – που αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα και την ινσουλίνη.

Μπορείς βέβαια να φτιάξεις τις δικές σου υγιεινές συνταγές με αλεύρι ολικής αλέσεως και χωρίς ζάχαρη.

Μεγάλο ρόλο βέβαια παίζει και το dressing που θα επιλέξεις.  Καλό είναι να προτιμάς  πλούσια σε θρεπτικά συστατικά συνοδευτικά προκειμένου να προσλαμβάνεις τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που θα συμβάλλουν στην μακροζωία.  

 

 

Το χειρότερο πρωινό είναι αυτό που στερείται θρεπτικών συστατικών!

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *