Αν υπάρχει ένα πράγμα που συνειδητοποιήσαμε τα τελευταία 2 χρόνια είναι πόσο έντονη μπορεί να γίνει η μοναξιά. Ακόμα και η καθημερινή αλληλεπίδραση με γείτονες και φίλους πολλές φορές δεν μας αρκούν και αισθανόμαστε απομονωμένοι. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτές οι κοινωνικές σχέσεις μπορεί να μην είναι ουσιαστικές.

Για να καταπολεμήσεις την πανδημία της μοναξιάς είναι σημαντικό να αισθάνεσαι αγάπη, να νιώθεις δηλαδή ότι αυτός που έχεις απέναντί σου σε καταλαβαίνει και σε νοιάζεται.

Ας δούμε κάποιους τρόπους που θα σε βοηθήσουν να μην νιώθεις απομονωμένος.

1.Κάνε ουσιαστικές συνομιλίες με άτομα που σε ενδιαφέρουν

Οι συζητήσεις με άτομα που όταν τους μιλάς, έχουν την προσοχή τους κάπου αλλού, όχι μόνο δεν σου προσφέρουν ευημερία, αλλά σε συγχύζουν. Η συχνή θετική αλληλεπίδραση με ανθρώπους που νοιάζονται για σένα  είναι απαραίτητη. Μία εις βάθος συζήτηση είναι ένας τρόπος για να έρθεις πιο κοντά τους. Αναπτύσσεται η ενσυναίσθηση και νιώθεις ότι έχεις κάποιον που σε ακούει πραγματικά και μπορείς να βασιστείς πάνω του.

 

2.Αφιέρωσε 5 λεπτά

Όσο πιεσμένο κι αν είναι το πρόγραμμά σου, φρόντισε να αφιερώσεις έστω πέντε λεπτά για να μιλήσεις με ένα αγαπημένο σου πρόσωπο. Η επαφή αυτή όμως να είναι βαθύτερη. Μην μιλήσετε για το ποιος θα πάρει τα παιδιά από το σχολείο αλλά προσπάθησε να εκφράσεις σκέψεις και συναισθήματα, θετικά ή αρνητικά. Μόνο πέντε λεπτά πραγματικής σύνδεσης, αντί για ατελείωτες ώρες άσκοπων συζητήσεων, αρκούν για να σε βγάλουν από τη μοναξιά που αισθάνεσαι. Γιατί το να μοιράζεσαι είναι το παν.

3. Να δίνεις νόημα στη στιγμή

Ακόμα και οι περιστασιακές αλληλεπιδράσεις, μπορούν να αποκτήσουν νόημα όταν γίνονται συνειδητά. Όταν παραγγείλεις τον καφέ σου το πρωί μην το κάνεις μηχανικά και συνεχίσεις να είσαι στο κινητό σου. Δείξε ενδιαφέρον για τον άνθρωπο που είναι απέναντί σου. Ρώτα τον πώς τον λένε ή πώς είναι η μέρα του μέχρι στιγμής. Είναι σημαντικό να δίνεις προσοχή σε όλες σου τις συναναστροφές προκειμένου να τις μετατρέπεις σε ενδιαφέρουσες γνωρίζοντας καλύτερα ακόμα και κάποιον άγνωστο. 

 

Όλοι αισθανόμαστε κατά περιόδους το αφόρητο συναίσθημα της μοναξιάς αλλά αν θέλουμε δεν θα την αφήσουμε να μας καταβάλει. Όταν επικεντρωθείς στην ουσιαστική συζήτηση και σύνδεση, θα διαπιστώσεις ότι είσαι πολύ λιγότερο μόνος από ό, τι νομίζεις.

 

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *