Για να χτιστεί μια υγιής σχέση, το σίγουρο είναι ότι θέλει πολλή δουλειά. Χρειάζεται αγάπη, εμπιστοσύνη και σεβασμό. Για να επιβιώσει όμως πρέπει να αναπτυχθεί μία αίσθηση συναισθηματικής ασφάλειας.
Είναι απαραίτητο σε μία σχέση να νιώθεις άνετα να δείξεις τον πραγματικό σου εαυτό και να γνωρίζεις ότι δεν θα δεχτείς κριτική. Να νιώθεις ό,τι σε κάθε δυσκολία ο άλλος θα είναι εκεί για σένα.
Δεν σημαίνει βέβαια ότι όταν υπάρχει συναισθηματική ασφάλεια, η σχέση θα είναι ειδυλλιακή. Εντάσεις και τσακωμοί είναι φυσικό να υπάρχουν. Αντί να δημιουργούν όμως απόσταση, οι συγκρούσεις αυτές σε φέρνουν πιο κοντά. Μοιράζεσαι συναισθήματα, αναπτύσσεται η ενσυναίσθηση και λύνονται τυχόν προβλήματα .
Πάμε να δούμε λοιπόν πώς μπορείς να αποκαταστήσεις τη συναισθηματική ασφάλεια με τον σύντροφό σου αν αυτή απουσιάζει:
- Αναγνώρισε το πρόβλημα
Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσεις την απουσία της. Υπήρχε ποτέ συναισθηματική ασφάλεια σε αυτή τη σχέση και τώρα έχει χαθεί; Προσπάθησε να επικοινωνήσεις στον σύντροφό σου με αγάπη τις σκέψεις σου και την επιθυμία σου να νιώσεις ξανά αυτή την ασφάλεια.
2.Αποδέξου το πρόβλημα
Μόλις αποδεχτείς ότι δεν αισθάνεσαι συναισθηματικά ασφαλής, κοίταξε βαθύτερα μέσα σου. Είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό σε αυτή τη σχέση ή είναι μια γενικότερη κατάσταση; Εάν συνειδητοποιήσεις ότι μπορεί να ευθύνεσαι και συ γι΄αυτό, πρέπει να βρεις τη ρίζα εντοπίζοντας πότε προέκυψε το πρόβλημα.
- Αποδέξου την συμπεριφορά του συντρόφου σου
Δείξε στον σύντροφό σου ότι είσαι εκεί για να τον υποστηρίξεις, παρ΄όλο που μπορεί να διαφωνείς με τη συμπεριφορά του ή την δική του οπτική. Βοήθησέ τον να ανοιχτεί κάνοντάς τον να νιώσει αποδεκτός. Μπορεί το άγχος, ο θυμός ή η θλίψη του συντρόφου σου να μην συμβαδίζει με τη δική σου διάθεση. Αλλά είναι σημαντικό γι’ αυτόν να τον ακούσεις, χωρίς να τον κρίνεις ή να τον αμφισβητείς.
- Αναρωτήσου
Είναι εύκολο να κάνεις αρνητικές σκέψεις, προδικάζοντας καταστάσεις, ιδιαίτερα αν ο σύντροφός σου σε έχει πληγώσει στο παρελθόν. Αλλά οι κρίσεις αυτές δεν θα σε βοηθήσουν στην οικοδόμηση συναισθηματικής ασφάλειας. Και αυτό διότι ο σύντροφός σου αισθάνεται ότι δεν του έχεις εμπιστοσύνη. Μην προσπαθείς να θυματοποιήσεις τον εαυτό σου αλλά αναρωτήσου γιατί εκείνος συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο και δες τα πράγματα από την δική του οπτική.
Αν για παράδειγμα, νιώθεις ότι δυσκολεύεσαι να δεθείς μαζί του, γιατί δίνει προτεραιότητα στη δουλειά του και όχι σε σένα, αναρωτήσου γιατί συμβαίνει αυτό. Ίσως επιζητά τον θαυμασμό σε εκείνον τον τομέα διότι δεν τον εκλαμβάνει από εσένα.
- Αναζητήστε υποστήριξη
Η βοήθεια από έναν σύμβουλο σχέσεων, πάντα είναι ωφέλιμη και έχει πιο γρήγορα αποτελέσματα, καθώς έχει εξειδικευμένες γνώσεις. Μπορεί στην αρχή να διστάσεις ή ο σύντροφός σου να μην δεχτεί, αλλά θα είναι ένα μεγάλο βήμα για την αποκατάσταση της συναισθηματικής σας ασφάλειας.
Comments