Το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων ηλικίας 77 ετών αθροίζεται σε περίπου 4.000 εβδομάδες.  Ζούμε σε έναν κόσμο άπειρων εισροών-μηνύματα, εργασία, απαιτήσεις, υποχρεώσεις. Δεν υπάρχει τέλος σε τίποτα από αυτά και συνήθως ούτε περιορισμοί αφού αφιερωνόμαστε ολοκληρωτικά. Και επειδή ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος, πρέπει να εστιάσεις την προσοχή σου στο τί θες να καταφέρεις.

Αν συνειδητοποιήσεις πόσο μικρή είναι η ζωή ίσως αυτό λειτουργήσει περισσότερο αναζωογονητικά παρά καταθλιπτικά και αγχωτικά.  

Σε τι θα επιλέξεις λοιπόν να αποτύχεις; 

Αυτή είναι η ερώτηση που ίσως μοιάζει απαισιόδοξη αλλά θα σε βοηθήσει να εστιάσεις και να συνειδητοποιήσεις τις προτεραιότητές σου.

Είναι σημαντικό να ορίζεις εκ των προτέρων ολόκληρους τομείς της ζωής στους οποίους δεν θα περιμένεις το τέλειο αποτέλεσμα και  την πλήρη αφοσίωσή σου.

Μέσα από την προσπάθειά σου να κάνεις τα πάντα προκύπτουν ακόμα περισσότερες υποχρεώσεις και ακόμα μεγαλύτερο άγχος. Ο τρόπος για να ξεφύγεις από αυτό είναι να συνειδητοποιήσεις ότι δεν πρόκειται να το πετύχεις. Μόλις σταματήσεις  να προσπαθείς για όλα, μπορείς να αρχίσεις να χρησιμοποιείς τον χρόνο σου με τον πιο γόνιμο τρόπο.

Το προφανές πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι επομένως, ότι θα σε βοηθήσει να χρησιμοποιήσεις το χρόνο και την ενέργειά σου πιο αποτελεσματικά για τα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία για σένα, επειδή θα σταματήσεις να τα ξοδεύεις-στους τομείς όπου έχεις ήδη αποφασίσει να αποτύχεις.

Ένα άλλο, λιγότερο προφανές πλεονέκτημα, είναι ότι θα είσαι πιο ευτυχισμένος, επειδή θα σταματήσεις να ντρέπεσαι για αυτές τις αποτυχίες που θα είναι εκ των προτέρων δική σου επιλογή.

 

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *