Ακόμα κι αν είσαι από αυτούς που δεν ζηλεύουν σίγουρα έχεις νιώσει αυτό το συναίσθημα μια φορά ή και παραπάνω. Είναι ένα απολύτως φυσιολογικό συναίσθημα.

Κανένας θεραπευτής όμως δεν μπορεί να σε κάνει να απαλλαγείς εντελώς από την ζήλεια. Αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που ίσως σε βοηθήσουν να κατευνάσεις αυτό το συναίσθημα και να σκεφτείς τι πραγματικά συμβαίνει στη σχέση σου. 

Γιατί ζηλεύουμε;

Η ζήλια γεννιέται συχνά από το φόβο μήπως χάσεις τον άλλον. Ακόμα και αν δεν πιστεύεις ότι ο σύντροφός σου θα σε εγκαταλείψει, ορισμένες καταστάσεις όπως το να μην σου δίνει αρκετή προσοχή, να αφιερώνει αρκετό χρόνο σε άλλους ανθρώπους, μπορούν να πυροδοτήσουν τον φόβο σου και να τον μετατρέψουν σε θυμό, οργή ή θλίψη.  

Η  ζήλια μπορεί να οριστεί ως το σύνολο των πικάντικων συναισθημάτων που μπορείς να βιώσεις όταν αισθάνεσαι ανασφαλής.

Είναι ένα συναίσθημα όχι ένα ελάττωμα και δεν χρειάζεται να ντρέπεσαι γι΄αυτό. Είναι σημαντικό να μάθεις να την εκφράζεις στον σύντροφό σου πριν φτάσεις στο σημείο να εκραγείς.

Το πώς βέβαια θα διαχειριστείς συναισθηματικά τη ζήλια διαφέρει ανάλογα με την περίσταση και το εκάστοτε άτομο.

Είναι η ζήλια κακή;

Δεν είναι τόσο η ζήλια που προκαλεί το χάος, όσο ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι όταν ζηλεύεις. Η ζήλια μπορεί να είναι χρήσιμη για να σε βοηθήσει να κατανοήσεις τις συναισθηματικές σου ανάγκες και να δουλέψεις τις ανασφάλειές σου.

Είναι φυσιολογικό και υγιές να αισθανθείς ζήλεια ή στεναχώρια  όταν ο σύντροφός σου σου πει ότι συνάντησε τυχαία την πρώην του.  Το να κάνεις όμως επιθετικά σχόλια σχετικά με αυτό ακόμα και εβδομάδες μετά, θα οδηγήσει σε προβλήματα. 

 Γίνεται λοιπόν τοξική εάν τη χρησιμοποιήσεις για να δικαιολογήσεις μια εκδικητική ή επιθετική για παράδειγμα συμπεριφορά σου.

Η ζήλια από μόνη της δεν είναι η καταστρεπτική δύναμη, αλλά είναι η αδυναμία να την επικοινωνήσεις επηρεάζοντας αρνητικά τη σχέση σου.

 Πώς να διαχειριστείς τη ζήλεια 

  • Αποδέξου ότι ζηλεύεις
  • Ανάπνευσε

Πριν μιλήσεις, άφησε την ένταση του συναισθήματος να περάσει. Πάρε μερικές ανάσες και δώσε κάποια δευτερόλεπτα για να ηρεμήσεις.

  • Μίλα σε κάποιον άλλον

Γράψε κάπου όσα νιώθεις εκείνη τη στιγμή ή μίλησε σε κάποιον φίλο σου, προκειμένου να αποφύγεις να πεις λόγια που αργότερα θα μετανιώσεις όταν είσαι σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

  • Επικοινώνησε την ουσία του προβλήματος

Όταν πια έχεις ηρεμήσει συζήτησε με τον σύντροφό σου αυτό που σε απασχολεί. Πες του τι σε κάνει να ζηλεύεις, για παράδειγμα «ξέρω ότι δεν κάνεις τίποτα λάθος κάνοντας παρέα με αυτό το άτομο, αλλά εγώ ζηλεύω». Μπορεί να ψάχνεις μόνο για επιβεβαίωση ή μπορεί να συνειδητοποιήσεις ότι ζηλεύεις μόνο και μόνο επειδή έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που κάνατε κάτι μαζί.

  • Να είσαι έτοιμος να ακούσεις

Μην είσαι προκατειλημμένος όταν ξεκινήσεις αυτή τη συζήτηση. Προσπάθησε να τον ακούσεις ενεργητικά και να κατανοήσεις αυτά που έχει να σου πει. Το πιθανότερο είναι να σε βοηθήσει να διαχειριστείς την ζήλεια σου με συμπονετικό τρόπο και να εκτιμήσει την ειλικρίνειά σου.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *