Πόσες φορές τυχαίνει να κάνεις ανήσυχο ύπνο ή να ξυπνάς τα βράδια; Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, η ώρα που ξυπνάς το βράδυ αντικατοπτρίζει και την συναισθηματική  σου κατάσταση.

Τα διαφορετικά όργανα του σώματος διεγείρουν συγκεκριμένα συναισθήματα και πνευματικές καταστάσεις.

Πάμε να δούμε λοιπόν τι σημαίνει όταν ξυπνάς διαφορετικές ώρες:

  • Όταν ξυπνάς μεταξύ 9 μ.μ. και 10 μ.μ.

Έχεις άγχος.

Το άγχος είναι πρακτικά ένας οικείος όρος. Σκέφτεσαι συνεχώς πολλά και διαφορετικά πράγματα που πρέπει να κάνεις.

Όταν ξαπλώνεις, αυτές οι σκέψεις μπορεί να μπερδεύουν το μυαλό σου και σε εμποδίζουν να ξεκουραστείς πλήρως. 

Για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις το άγχος σου, θα βοηθούσε αν άφηνες στο μυαλό σου το περιθώριο να ξεκουραστεί πριν κοιμηθείς. Να επιτρέψεις στο σώμα σου να επέλθει σε μια κατάσταση ηρεμίας.

Μπορείς να ακούσεις χαλαρωτική μουσική, να κάνεις ένα ζεστό ντουζ να πάρεις βαθιές ανάσες που θα επιβραδύνουν τον καρδιακό σου παλμό.  

 

 

 

 

  • Όταν ξυπνάς μεταξύ 11 μ.μ. και 1 π.μ.

Βιώνεις συναισθηματική απογοήτευση.

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική αποδίδει αυτή τη χρονική περίοδο στη χοληδόχο κύστη, η οποία ελέγχει τα συναισθήματά σου. 

Όταν η χοληδόχος κύστη είναι ισορροπημένη, αισθάνεσαι χαρούμενος και ικανοποιημένος. Αλλά αν αντιμετωπίζεις προβλήματα όπως η δειλία, η έλλειψη πάθους ή προβλήματα λήψης αποφάσεων, η χοληδόχος κύστη σου δεν μπορεί να συγχρονιστεί με αποτέλεσμα να ξυπνάς τα βράδια.

  • Όταν ξυπνάς μεταξύ 1 π.μ. και 3 π.μ. 

Είσαι θυμωμένος.

Ο θυμός σχετίζεται με το συκώτι. Όταν βιώνεις αρνητικά αισθήματα δυσαρέσκειας τα οποία δεν εκφράζεις, αυτά συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου στο συκώτι.

Έτσι, όταν προσπαθείς να κοιμηθείς, το σώμα σου θυμάται αυτό το βαρύ φορτίο  που αναβιώνει κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να ξυπνάς.  

 

 

 

  •  Όταν ξυπνάς μεταξύ 3 π.μ. και 5 π.μ.: 

Είσαι θλιμμένος.

Οι πνεύμονές σου είναι πιο δραστήριοι. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, οι πνεύμονες είναι υπεύθυνοι για τη μεταφορά ενέργειας σε ολόκληρο το σώμα, καθώς και για την ανοσολογική προστασία. Είναι επίσης γνωστό ότι σηματοδοτούν καταστάσεις κατάθλιψης ή θλίψης.

Για να βελτιώσεις τον ύπνο σου προσπάθησε να καταναλώνεις πιο υγιεινά τρόφιμα ή να αναπνέεις καθαρό αέρα προκειμένου να βοηθήσεις το συκώτι σου.

·      Όταν ξυπνάς  μεταξύ 5 π.μ. και 7 π.μ.:

Είσαι συναισθηματικά μπλοκαρισμένος.

Όταν ξυπνάς τη νύχτα αυτή την ώρα, το έντερό σου είναι υπερδραστήριο. Όταν πληγώνεσαι και κρατάς μέσα σου τα συναισθήματά σου προκειμένου να φανείς δυνατός και να αποφύγεις να ζήσεις άλλη παρόμοια εμπειρία, δημιουργείς ανισορροπία στο έντερό σου.

Ο βασικός ρόλος του εντέρου είναι να αποβάλει τα τοξικά απόβλητα από τον οργανισμό.  Η φυσική λειτουργία αυτού του οργάνου συνδέεται επίσης στενά με αυτή της πνευματικότητας.

Αν λοιπόν διαπιστώσεις ότι ξυπνάς αυτή την ώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, πίνε πολύ περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια της μέρα και αφιέρωσε χρόνο για να αντιμετωπίσεις τα συναισθήματά σου.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *