Ρουτίνα, υποχρεώσεις, deadlines, ωράρια. Συχνά η καθημερινότητα μας είναι αρκετά περίπλοκη και μας απομακρύνει από τις θετικές σκέψεις και την αισιοδοξία. Ειδικά αυτή την περίοδο και με όλες τις αλλαγές που βιώνουμε λόγω της πανδημίας, όλοι μας λίγο ή πολύ έχουμε την ανάγκη να αλλάξουμε τη διάθεση μας. Τα καλά νέα είναι πως οι ειδικοί της ψυχικής υγείας υποστηρίζουν πως υπάρχει τρόπος να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλο μας να επικεντρωθεί στα ευχάριστα και να απορρίψει όσα μας καταβάλουν.

Πώς θα συμβεί αυτό;

Ξεκίνα να κινείσαι περισσότερο

Το γνωρίζω πως μπορεί να σου φαίνεται κάπως κλισέ. Γνωρίζω επίσης πως τις ημέρες που δεν είσαι σε καλή διάθεση, το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτείς είναι να πας για τρέξιμο ή έστω για περπάτημα στη γειτονιά σου. Ωστόσο, είναι μία συμβουλή που αξίζει να της δώσεις μία ευκαιρία. Η κίνηση του σώματος προκαλεί την αύξηση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο σου και αμέσως σε κάνει να νιώθεις περισσότερο ευδιάθετη. Σκέψου επίσης, πως όσο περπατάς ή όσο τρέχεις, επικεντρώνεις τη σκέψη σου στα βήματα σου. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να σε βοηθήσει να αποφορτιστείς και να νιώσεις καλύτερα.

Δείξε ευγνωμοσύνη

Μέσα στην τρέλα της καθημερινότητας, οι περισσότεροι άνθρωποι επικεντρωνόμαστε σε όλα όσα μας λείπουν, σε όλα όσα θα θέλαμε να έχουμε και ξεχνάμε να νιώσουμε ευγνωμοσύνη για ό,τι έχουμε στη ζωή μας. Εάν έχεις αποφασίσει όμως να αποβάλεις τον αρνητισμό από τη ζωή σου και να δώσεις τη θέση του σε θετικά και ευχάριστα συναισθήματα, αυτό είναι ένα βασικό βήμα. Κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει πολύ είναι να έχεις πάντα ένα μικρό σημειωματάριο στο κομοδίνο σου. Κάθε βράδυ, πριν κοιμηθείς, αφιέρωσε δύο λεπτά για να γράψεις κάτι μικρό για το οποίο ένιωσες ευγνωμοσύνη την ημέρα που πέρασε. Θα ξαφνιαστείς με το πόσα ευχάριστα πράγματα συμβαίνουν καθημερινά όταν αποφασίσεις να επικεντρωθείς σε αυτά και μόνο σε αυτά. Ακόμα και τις ημέρες όμως που νιώθεις πως τίποτα δεν έχει πάει καλά μπορείς να γράψεις κάτι όπως «Ξύπνησα το πρωί και ήμουν υγιής ή πέτυχα τέλεια τον καφέ μου και τον απόλαυσα».

Φέρε στο μυαλό σου χαρούμενες στιγμές

Ας συμφωνήσουμε σε κάτι. Υπάρχουν μέρες που όσο και να θέλουμε να σκεφτούμε θετικά και να αγνοήσουμε ό,τι μας ενοχλεί, απλώς δεν γίνεται. Ακριβώς για αυτές τις ημέρες όμως χρειάζεσαι το βαρύ πυροβολικό. Ποιο είναι αυτό; Όλες οι ευτυχισμένες στιγμές που έχεις ζήσει. Η πρώτη αγκαλιά με το παιδί σου, το πρώτο φιλί με τον σύντροφο σου, η στιγμή που απλώς χαλάρωνες στην παραλία και άκουγες το κύμα, όταν πέτυχες κάτι που ήθελες τόσο πολύ. Εάν σκεφτείς καλά θα βρεις πολλές τέτοιες στιγμές και όσο περισσότερο εστιάζεις σε αυτές τόσες περισσότερες θα έρχονται στο νου σου. Αυτό το tip όμως θα σε βοηθήσει και σε κάτι ακόμα. Να επικεντρώνεσαι δηλαδή πιο συχνά και καλύτερα στο τώρα και σε αυτό που συμβαίνει. Να εκτιμάς τη στιγμή και να προσπαθείς να την κρατήσεις στο μυαλό και την καρδιά σου για πάντα. Με τον καιρό, θα το συνηθίσεις και θα δεις που η ζωή και το mentalité σου θα αλλάξουν.

Αγκάλιασε τον εαυτό σου

Ποια ήταν η τελευταία φορά που σκέφτηκες κάτι καλό για εσένα; Ή που έκανες κάτι πραγματικά καλό για εσένα; Η αλλαγή που θέλεις να δεις στη ζωή και τη διάθεση σου ξεκινάει πρωτίστως από εσένα. Εάν εσύ δεν αποφασίσεις πως ο αρνητισμός και τα bad vibes δεν πρέπει να έχουν θέση στις σκέψεις σου, τίποτα δεν θα διαφοροποιηθεί. Άλλαξε λοιπόν τη ζωή σου, αγκαλιάζοντας και αγαπώντας πρώτα τον εαυτό σου.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *