Εάν κάποιος σας έκανε την ερώτηση “Πιστεύεις πώς κάνεις μπάνιο σωστά;”, το πιο πιθανό είναι πως θα γελούσατε, αφού “Ποιος δεν ξέρει να κάνει σωστά μπάνιο;” Κι όμως, πολλοί άνθρωποι έχουν κάποιες συνήθειες που δεν είναι και οι πιο σωστές ή ωφέλιμες για την επιδερμίδα μας. Ποιες είναι αυτές; 

 

Κάνετε πολύ συχνά μπάνιο

Το μπάνιο το πρωί μας βοηθά να ξυπνάμε, ενώ ένα μπάνιο το βράδυ μόλις επιστρέψουμε στο σπίτι είναι ό,τι πιο χαλαρωτικό μπορούμε να κάνουμε και αυτό είναι κάτι που συμφωνούμε όλοι μας. Ή σχεδόν όλοι. Μπορεί εμείς να νιώθουμε πολύ καθαροί και φρέσκοι κάνοντας μπάνιο μία, δύο ή και περισσότερες φορές, ωστόσο η επιδερμίδα μας έχει διαφορετική άποψη. Ο λόγος είναι πως στο δέρμα μας υπάρχουν κάποια καλά βακτήρια που το βοηθούν και εμείς τα καταστρέψουμε με το τόσο συχνό πλύσιμο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιδανική συχνότητα για να κάνουμε μπάνιο είναι μέρα παρά μέρα. 

Λούζετε πολύ συχνά τα μαλλιά σας

Αυτό είναι κάτι που οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουμε, αλλά επιλέγουμε να αγνοούμε. Εάν θέλουμε να δείχνουν τα μαλλιά μας λαμπερά δεν θα πρέπει να τα λούζουμε καθημερινά. Ο λόγος είναι πως τα μαλλιά εκρύγνουν ένα φυσικό έλαιο στο κεφάλι μας, το οποίο απομακρύνεται από το σαμπουάν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κεφάλι μας να αφυδατώνεται και τα μαλλιά μας να μοιάζουν θαμπά και ταλαιπωρημένα. 

 

Δεν χρησιμοποιείτε το κατάλληλο αφρόλουτρο

Πόσες φορές έχετε πάει για ψώνια και έχετε επιλέξει τυχαία ένα αφρόλουτρο; Το έχουμε κάνει όλοι μας, αλλά εάν γνωρίζαμε πόσο λάθος είναι αυτό μάλλον δεν θα το κάναμε ξανά. Όσοι άνθρωποι βρισκόμαστε στον πλανήτη τόσοι είναι και οι διαφορετικοί τύποι επιδερμίδας, εκ των οποίων η καθεμία χρειάζεται και διαφορετική φροντίδα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διαβάζουμε πάντα τα συστατικά που υπάρχουν στα αφρόλουτρα. Εξίσου σημαντικό είναι να παρατηρούμε πως αντιδρά η επιδερμίδα μας την περίοδο που χρησιμοποιούμε το εκάστοτε προϊόν. Εάν δηλαδή μοιάζει αφυδατωμένη ή εμφανίζεται ξηροδερμία θα χρειαστεί να επιλέξουμε κάποιο άλλο αφρόλουτρο.

 

Δεν δίνετε την απαραίτητη προσοχή στην απολέπιση

Σε αυτή την περίπτωση, οι γυναίκες είμαστε των άκρων. Είτε θα ξεχνάμε από πότε έχουμε να κάνουμε απολέπιση είτε θα κάνουμε τόσο συχνά που κάνουμε κακό στην επιδερμίδα μας. Η χρυσή τομή και πάλι βρίσκεται κάπου στη μέση. Ας ξεκινήσουμε όμως, λέγοντας πως η απολέπιση είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, καθώς απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και προετοιμάζει την επιδερμίδα για ενυδάτωση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να το παρακάνουμε. Οι δυνατές κινήσεις μπορούν να τραυματίσουν το δέρμα. Οι κινήσεις μας θα πρέπει να είναι απαλές και οι κόκκοι του scrub να είναι λεπτοί ώστε να μην μας προκαλέσουν ερεθισμούς. 

Ξυρίζεστε τη λάθος στιγμή

Εάν ανήκετε και εσείς στις γυναίκες που ξυρίζονται αμέσως μόλις μπούνε στο ντους, θα πρέπει να αλλάξετε αμέσως τακτική. Η κατάλληλη στιγμή για να κάνετε το ξύρισμα είναι αφού έχετε κάνει scrub ώστε να απομακρυνθούν τα νεκρά κύτταρα και αφού έχετε αφήσει το νερό να κυλήσει στο σώμα και να προετοιμάσει την επιδερμπίδα σας. Επίσης είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ειδικό αφρό ή τζελ για ξύρισμα και όχι το σαπούνι ή το αφρόλουτρο σας. 

Αργείτε να ενυδατώσετε την επιδερμίδα σας

Η καλύτερη στιγμή για να απλώσετε την ενυδατική κρέμα στο σώμα σας και αυτή να δράσει στο έπακρο είναι αφού έχετε βγει από το ντους και η επιδερμίδα σας είναι ακόμα νωπή. Με αυτό τον τρόπο η ενυδάτωση θα είναι βαθύτερη και η επιδερμίδα σας θα είναι απαλή και υγιής.

Χρησιμοποιείτε πολλές φορές την ίδια πετσέτα

Μπορεί να μην το γνωρίζετε αλλά οι πετσέτες μπάνιου είναι από τις μεγαλύτερες εστίες μικροβίων. Ο λόγος είναι πως μένουν νωπές μετά το μπάνιο και μέχρι να στεγνώσουν, αναπτύσσονται βακτήρια που μπορούν να βλάψουν την επιδερμίδα μας την επόμενη φορά που θα τη χρησιμοποιήσουμε. Η καλύτερη τακτική είναι να την αλλάζουμε μία ή δύο φορές την εβδομάδα και είναι πολύ σημαντικό να τις απλώνουμε για να στεγνώσουν μετά τη χρήση τους. 

Δεν αλλάζετε συχνά το σφουγγάρι 

Μία παρόμοια περίπτωση με την πετσέτα είναι και το σφουγγάρι. Όπως είπαμε και παραπάνω, η υγρασία προκαλεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών που μπορούν να μας βλάψουν. Ειδικά τα σφουγγάρια που τα χρησιμοποιούμε για να κάνουμε μπάνιο και μετά τα αφήνουμε πάλι στο ντους, δηλαδή σε ένα περιβάλλον εξίσου υγρό, είναι μία εστία μικροβίων αρκετά επικίνδυνη. Γι’αυτό θα πρέπει να το αλλάζουμε κάθε ένα με δύο μήνες, αλλά και να το καθαρίζουμε καλά μετά από κάθε χρήση του. 

Πολύ ζεστό νερό

Το καυτό νερό στο μπάνιο μας βοηθά να χαλαρώσουμε και είναι λες και μας “ξεπλένει” από το άγχος και την κούραση. Σύμφωνοι. Ταυτόχρονα όμως καταστρέφει την επιδερμίδα μας, αφού απομακρύνει τα φυσικά έλαια της και την αφυδατώνει. Ειδικά εάν πάσχετε από κάποια δερματική πάθηση όμως η ψωρίαση, η ακμή ή τα εκζέματα, χρειάζεται να μειώσετε τη θερμοκρασία του νερού στο μπάνιο ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Διαφορετικά, η φαγούρα, το ξηρό δέρμα και η αφυδάτωση θα γίνουν οι καλύτεροι σας φίλοι.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *