Καθώς μεγαλώνουμε μαθαίνουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας και να φροντίζουμε ακόμα περισσότερο την υγεία μας. Οι διατροφικές μας συνήθειες αλλάζουν και ο οργανισμός μας έχει διαφορετικές απαιτήσεις. Οι βιταμίνες και τα μέταλλα καθίστανται απαραίτητα για την συνολικότερη υγεία και ευεξία και είναι απαραίτητα για την μεταβατική περίοδο της εμμηνόπαυσης.
Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο προάγει τη δύναμη των οστών και την παραγωγή πρωτεϊνών. Βοηθά στη ρύθμιση των σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Φρόντισε λοιπόν να καταναλώνεις τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα χόρτα, οι φακές, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως που εμπεριέχουν μαγνήσιο.
Προβιοτικά
Τα προβιοτικά σε προστατεύουν από αλλεργίες, ανακουφίζουν τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου υποστηρίζοντας την καλή λειτουργία του και βοηθούν στη διαχείριση του βάρους.
Το γιαούρτι, τα μαλακά τυριά είναι πλούσια σε προβιοτικά και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
- Βιταμίνη D
Με την πάροδο των χρόνων το ανθρώπινο σώμα απορροφά λιγότερη βιταμίνη D από τον ήλιο, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και στηρίζει τη λειτουργία των οστών, των μυών ενώ σου παρέχει γενικότερη ανοσία.
Για να μπορέσεις να αποθηκεύεις περισσότερη βιταμίνη D, πρόσθεσε στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε αυτή, όπως είναι οι κρόκοι αυγού, τα ψάρια, ο σολομός, ο τόνος, τα μανιτάρια, τα άπαχο γάλα και τυρί.
- Ασβέστιο
Όσο μεγαλώνεις χάνεις περισσότερο ασβέστιο απ΄όσο απορροφάς. Σύμφωνα με έρευνες οι γυναίκες άνω των 50 πρέπει να λαμβάνουν 20% περισσότερο ασβέστιο από άλλους ενήλικες.
Εάν ακολουθείς plan-based διατροφές, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να αυξήσεις την πρόσληψη ασβεστίου. Το γάλα καρύδας, το ρύζι, τα αμύγδαλα έχουν έως και 450 mg ασβεστίου ανά φλιτζάνι. Τα λευκά φασόλια, τα λαχανικά και τα σύκα περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες ασβεστίου.
- Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα -τα καλά δηλαδή λιπαρά- υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου και των ματιών. Βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ αλλά και της αρθρίτιδας.
Τα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί και ο σολομός, είναι πηγές των υγιεινών αυτών λιπαρών, καθώς και φυτικές τροφές, όπως οι σπόροι chia και τα καρύδια.
Comments