Ας το παραδεχτούμε. Η ζωή δεν είναι τέλεια και μάλλον δεν χρειάζεται να είναι τέλεια. Ως άνθρωποι με πάθη και συναισθήματα έχουμε κάποιες περιόδους που νιώθουμε ευχαριστημένοι με την καθημερινότητα μας και κάποιες άλλες που ο αρνητισμός μας καταβάλλει. Αρχικά, χρειάζεται να πούμε κάτι βασικό. Είναι οκ να μη νιώθουμε συνεχώς χαρούμενες, θα ήταν αφύσικο να συνέβαινε κάτι τέτοιο. Το θέμα είναι πως ακόμα και όταν βιώνουμε κάποιες ημέρες με αρνητισμό να προσπαθούμε να τις μεταμορφώσουμε σε φωτεινές και να μην αφήνουμε τον αρνητισμό να μας καταβάλλει περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Διαφορετικά το άγχος, η κακή διάθεση και το roller coaster συναισθημάτων θα γίνουν οι καλύτεροι μας φίλοι. Σίγουρα δεν το θέλουμε αυτό.
Επειδή όμως, ο αρνητισμός έχει πολλά πρόσωπα και εμφανίζεται στις ζωές μας με διαφορετικούς τρόπους, παρακάτω θα βρείτε τις τρεις συχνότερες μορφές του και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.
1- Υπερανάλυση
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τις πράξεις, τις επιλογές και τις αποφάσεις της ζωής μας. Υπάρχει μία ειδικά κατηγορία ανθρώπων που υπεραναλύουν τα πάντα στη ζωή τους, ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούν τέρατα στο μυαλό τους που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Εάν ανήκετε και εσείς σε αυτή την κατηγορία, καταλαβαίνετε τι εννοώ. Πώς θα το αντιμετωπίσετε; Μία έξυπνη τακτική είναι να φιλτράρετε τις σκέψεις σας και κάθε φορά που συνειδητοποιείτε πως επιστρέφετε σε κάποια συγκεκριμένη σκέψη να σταματάτε. Στόχος είναι να καταλάβετε πως όταν δεν μπορείτε να αλλάξετε μία κατάσταση δεν χρειάζεται να την υπεραναλύετε στο μυαλό σας καθώς το μόνο που θα πετύχετε είναι να αγχώνεστε και να νιώθετε άσχημα. Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να στοχεύσετε στις καταστάσεις που μπορείτε να διαχειριστείτε και να αλλάξετε.
2- Επίκριση
Επίκριση ή κριτική. Εκείνο το κόκκινο τερατάκι που μας κάνει μερικές φορές να κρίνουμε και να σχολιάζουμε αρνητικά ακόμα και την παραμικρή κίνηση που κάνει κάποιος διπλανός μας. Αρχικά να πούμε πως 90% των περιπτώσεων, το θέμα ξεκινά από εμάς και τον ψυχισμό μας. Οι άνθρωποι γινόμαστε πιο επικριτικοί όταν ζηλεύουμε, όταν νιώθουμε πως δεν είμαστε αρκετοί ή όταν υπερεκτιμούμε τον εαυτό μας και πιστεύουμε πως όλοι οι άλλοι πράττουν με λάθος τρόπο. Πώς θα το αντιμετωπίσουμε; Πριν κρίνουμε ή επικρίνουμε κάποιον άνθρωπο, καλό είναι να πάρουμε μερικά δευτερόλεπτα και σκεφτούμε 1. Γιατί νιώθουμε έτσι; Από πού προέρχεται αυτό το συναίσθημα; 2. Γιατί είναι τόσο σημαντικό να το εκφράσουμε σε έναν άλλο άνθρωπο; Όντως, οι πράξεις ή η συμπεριφορά αυτού του ατόμου μας επηρεάζει; Οι απαντήσεις θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε την πραγματική ρίζα του προβλήματος και να αποβάλλουμε αυτόν τον αρνητισμό που μας καταβάλλει.
3- ΔΕΝ
ΔΕΝ μου αρέσει η δουλειά μου. ΔΕΝ συμπαθώ το αφεντικό και τους συναδέρφους μου. ΔΕΝ μου ταιριάζει αυτό το φόρεμα. ΔΕΝ είμαι αρκετά καλή για να τα καταφέρω. ΔΕΝ κερδίζω αρκετά χρήματα. ΔΕΝ βλέπω αρκετά συχνά τους φίλους μου. Έχετε σκεφτεί πόση μεγάλη ποσότητα αρνητισμού έχετε επιτρέψει να εισχωρήσει στη ζωή σας με τον τρόπο που εκφράζεστε; Εάν θέλετε να εξαφανίσετε ή έστω να μειώσετε τον αρνητισμό από την καθημερινότητα σας, χρειάζεται να μειώσετε τα ΔΕΝ και να πολλαπλασιάσετε τα ΝΑ. Να προσπαθήσω να βρω μια δουλειά που θα μου αρέσει. ΝΑ βρω έναν τρόπο να συνυπάρξω με το αφεντικό και τους συναδέρφους μου. ΝΑ βρω χρόνο για να βλέπω περισσότερο τους φίλους μου. Προσπαθήστε δηλαδή να βρίσκετε λύσεις και όχι να δημιουργείτε περισσότερα προβλήματα.
Comments