Έχουμε ακούσει πολλές φορές πως το να είναι κάποιος multitasker είναι μεγάλο προσόν. Τόσο στη ζωή όσο και στη δουλειά μας. Είναι καλό δηλαδή να μπορούμε να φέρουμε εις πέρας ταυτόχρονα δύο, τρεις, ακόμα και τέσσερις δραστηριότητες για να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα σε λιγότερο χρόνο. Όπως συμβαίνει και με τόσα άλλα πράγματα στη ζωή μας όμως, έτσι και αυτή η άποψη είναι ακόμα ένας μεγάλος μύθος. Το multitasking δεν μας κάνει τόσο καλό όσο νομίζουμε. Για ποιους λόγους;
Το multitasking κάνει το μυαλό σας να αισθάνετε συνεχώς κουρασμένο
Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να νιώθουμε ξεκούραστες και ζεν όταν ταυτόχρονα μαγειρεύουμε, μιλάμε στο τηλέφωνο, γράφουμε ένα σημείωμα και σκεφτόμαστε τι έχουμε να κάνουμε στο γραφείο. Είναι ανθρωπίνως αδύνατον. Οι άπειρες πληροφορίες πλημμυρίζουν το μυαλό μας, μπλέκονται, μας μπερδεύουν και εν τέλει δεν μας αφήνουμε να ησυχάσουμε στιγμή. Πάντα κάτι θα έχει μείνει μισοτελειωμένο ή θα πρέπει να κάνουμε κάτι ακόμα ή κάτι θα έχουμε ξεχάσει. Πολλές ανολοκλήρωτες δουλειές που κρατούν συνεχώς το μυαλό μας απασχολημένο και δεν το αφήνουν να ξεκουραστεί ούτε στιγμή.
Το multitasking σας κάνει λιγότερο παραγωγικές
Εντάξει, σίγουρα αυτό θα σας φαίνεται κάπως οξύμωρο. Πώς γίνεται να κάνεις πολλά διαφορετικά πράγματα μαζί, αλλά να μην είσαι παραγωγική; Κι όμως, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως το multitasking είναι απλώς ένας μύθος. Δηλαδή, όταν στέλνετε e-mail, γράφετε, απαντάτε σε κάποιο τηλεφώνημα και ταυτόχρονα ετοιμάζεται κάποια παρουσίαση, δεν σημαίνει πως τα κάνετε όλα αυτά μαζί. Κάθε φορά ο εγκέφαλος σας επικεντρώνεται σε κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα, αποσπάται από την επόμενη και μετά από την επόμενη κ.ο.κ. Μάλιστα, οι έρευνες έχουν δείξει πως ο εγκέφαλος χρειάζεται 23 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα για να συγκεντρωθεί σε κάποια δραστηριότητα. Έτσι, όταν εμείς διακόπτουμε κάποια δουλειά πολλές, απλώς κουράζουμε τον εγκέφαλο μας σε πολύ μεγάλο βαθμό και ουσιαστικά περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας προσπαθώντας να συγκεντρωθούμε.
Το multitasking επιβραδύνει τη μνήμη σας
Σκεφτείτε πόσες φορές σας έχουν πει ή έχετε σκεφτεί κάτι σημαντικό που χρειάζεται να κάνετε, ενώ δουλεύετε ή κάνετε κάποια άλλη δραστηριότητα. Υπόσχεστε στον εαυτό σας πως θα το θυμάστε ό,τι κι αν γίνει, πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το ξεχάσετε. Ο χρόνος περνά και έρχεται κάποια στιγμή που συνειδητοποιείτε πως το έχετε ξεχάσει. Αυτή είναι μία από τις συνέπειες που έχουμε όταν κάνουμε πολλά πράγματα μαζί. Η μνήμη μας εξασθενεί, αφού ο εγκέφαλος μας δεν έχει χρόνο να επεξεργαστεί τις άπειρες πληροφορίες με τις οποίες τον επιβαρύνουμε.
Το multitasking επηρεάζει την ποιότητα της δουλειάς σας
Είτε θέλετε να το παραδεχτείτε είτε όχι, αυτή είναι η αλήθεια. Όταν κάνετε δέκα πράγματα ταυτόχρονα είναι σχεδόν αδύνατο να τα κάνετε όλα τέλεια ή έστω όσο καλά θέλετε και μπορείτε. Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως δεν έχετε τις ικανότητες να φέρετε εις πέρας κάποιο project ή πως δεν έχετε τις ικανότητες. Απλώς, το multitasking πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες να κάνετε κάποιο λάθος ή να μη πετύχετε την ποιότητα της δουλειάς που θέλετε.
Comments