Λίγο ή πολύ, όλοι μας έχουμε νιώσει κάποια στιγμή αυτό το άκρως ενοχλητικό αίσθημα του φουσκώματος στο στομάχι. Κάποιες φορές μπορεί απλώς να φάγαμε λίγο παραπάνω, ενώ κάποιες φορές το νιώθουμε χωρίς να καταλαβαίνουμε τον λόγο. Σε κάθε περίπτωση, οι πιθανές αιτίες κρύβονται πίσω από τη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας. Τι μπορεί να φταίει δηλαδή;
Δεν πίνουμε αρκετό νερό
Σύμφωνα με τους γαστρεντερολόγους, οι περισσότεροι άνθρωποι δίνουμε τόσο μεγάλη βάση στο τι τρώμε για να μην έχουμε κανένα πρόβλημα με το στομάχι μας που ξεχνάμε να ασχοληθούμε με το τι πίνουμε. Ή καλύτερα με τον τι δεν πίνουμε που σε αυτή την περίπτωση είναι πως δεν πίνουμε αρκετό νερό. Το καλύτερο ρόφημα που μπορούμε να καταναλώσουμε για να έχουμε υγιές στομάχι δεν είναι ούτε το μάτσα ούτε κάποιο άλλο fancy ποτό, αλλά το κλασικό και απαραίτητο για όλους μας νερό. Διαφορετικά μπορεί να προκληθούν κράμπες ή ακόμα και δυσκοιλιότητα.
Καταναλώνουμε πολλά suger-free προϊόντα
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι που θέλουν να προσέξουν τη διατροφή τους ή να βελτιώσουν την υγεία τους επιλέγουν να μειώσουν όσο γίνεται περισσότερο ή ακόμα και τελείως τη ζάχαρη από την καθημερινή διατροφή τους, αφού μεταξύ άλλων, η ζάχαρη σκοτώνει τα καλά βακτήρια που υπάρχουν στο στομάχι. Οι γαστρεντερολόγοι όμς υποστηρίζουν πως πολλά από τα sugar free τρόφιμα δεν κάνουν επίσης καλό στην υγεία του στομαχιού. Ο λόγος είναι πως περιέχουν γλυκαντικές ουσίες που ο οργανισμός μας δυσκολέυεται να διασπάσει και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αισθανόμαστε φούσκωμα και να έχουμε εντερικές διαταραχές.
Υποθέτουμε πάντα το χειρότερο
Η ψυχραιμία είναι πολύ σημαντική υπόθεση σε θέματα υγείας. Όπως υποστηρίζουν οι γιατροί, ένα από τα πιο συχνά θέματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος με το στομάχι του είναι το γνωστό σε όλους μας φούσκωμα. Εάν αυτό είναι κάτι που τους συμβαίνει συχνά μάλιστα είτε θα υποθέσουν πως έχουν κάποια σοβαρή ασθένεια είτε θα ψάξουν στο google τι μπορεί να τους συμβαίνει με βάση τα συμπτώματα που έχουμε. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, δεν googlάρουμε ποτέ κάτι που αφορά την υγεία μας. Όσο ισχυρό και να είναι το ίντερνετ δεν είναι γιατρός. Η πιο συχνή αιτία για αυτό το φούσκωμα είναι πως κάποιο τρόφιμο μας προκαλεί αλλεργία στο στομάχι. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να κάνουμε τεστ για να ανακαλύψουμε ποια τροφή μας προκαλεί αυτή την αίσθηση, ενώ καλό θα ήταν να σημειώνουμε τι τρώμε καθημερινά ώστε να μπορούμε να τα αναφέρουμε στον γιατρό.
Τρώμε πολύ γρήγορα
Εδώ είμαστε όλοι λίγο ή πολύ ένοχοι. Πόσες φορές έχουμε φάει μπροστά από τον υπολογιστή, δουλεύοντας για να μη χάσουμε χρόνο ή πόσες φορές βιαζόμαστε και τρώμε πολύ γρήγορα για να προλάβουμε. Αυτή η γρήγορη κατανάλωση της τροφής μπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ενώ το σώμα δεν προλαβαίνει να στείλει σήμα στον εγκέφαλο πως έχουμε χορτάσει. Όσο πιεσμένοι κι αν είμαστε χρονικά, θα πρέπει πάντα να βρίσκουμε μερικά λεπτά ηρεμίας για να φάμε. Τρώγοντας και μασώντας σιγά σιγά τις τροφές επιτρέπουμε στο στομάχι μας να χωνέψει και αισθανόμαστε πιο εύκολα κορεσμό.
Πίνουμε πολλή καφεΐνη
Εάν λατρεύετε τον καφέ, σας έχουμε ένα καλό και ένα κακό νέο. Το καλό νέο είναι πως σύμφωνα με τους ειδικούς δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να καταναλώνουμε έναν καφέ κάθε ημέρα. Το κακό είναι πως εάν θέλουμε να ξαναγεμίσουμε το ποτήρι ή την κούπα μας με καφέ μέσα στην ημέρα μπορεί να προκαλέσουμε πρόβλημα στο στομάχι μας. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να λειτουργήσει ως καθαρτικό και να προκαλέσει πόνο στο στομάχι μας. Ακριβώς για αυτό τον λόγο οι γαστρεντερολόγοι μας συμβουλεύουμε να βάλουμε ένα μέτρο στην ποσότητα του καφέ που πίνουμε καθημερινά, εάν δεν θέλουμε να τον στερηθούμε τελείως.
Comments