Σχεδόν σε όλες μας έχει συμβεί κάποια περίοδο της ζωής μας να γυμναζόμαστε, να τρεφόμαστε σχετικά σωστά, να κοιμόμαστε. Να κάνουμε δηλαδή μία φαινομενικά υγιεινή ζωή χωρίς καταχρήσεις και παρόλαυτα να μη βλέπουμε στο σώμα ή την υγεία μας τις επιθυμητές και αναμενόμενες αλλαγές που θα θέλαμε. Σύμφωνα με τους ειδικούς που μετά από δεκαετίες επάνω σε έρευνες επάνω στον άνθρωπο οφείλεται στο γεγονός πως δεν φτάνει απλώς να προσπαθούμε να προσέχουμε τη διατροφή και την υγεία μας, αλλά να το κάνουμε στο σωστό timing. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως πρέπει να ρυθμίσουμε και το βιολογικό μας ρολόι, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα έχει απορυθμιστεί.

Το βιολογικό ρολόι ή κιρκαδιανός ρυθμός είναι ο ημερήσιος κύκλος που ακολουθεί ο οργανισμός μας, ρυθμίζει τον μεταβολισμό μας, τη θερμοκρασία μας και κάποιες από τις ορμόνες μας. Σύμφωνα με μελέτεες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υπάρχει ειδικός αισθητήρας στα μάτια μας που ελκύει το φως, ώστε να ρυθμίζεται το βιολογικό μας ρολόι ώστε να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε τις κατάλληλες ώρες της ημέρας. 

Τα προβήματα ξεκινούν όταν το βιολογικό μας ρολόι απορυθμίζεται και αυτό σημβαίνει όταν κάνουμε τη νύχτα μέρα ή όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά ή κουράζουμε υπερβολικά τον οργανισμό μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ναα εμφανιστούν διάφορα προβλήματα στον οργανισμό μας όπως η πρόωρη γήρανση, η κατάθλιψη, ο διαβήτης, ενώ μπορούν να εμφανιστούν γενικά προβλήματα στην καθημερινότητα μας, όπως το να μην έχουμε ενέργεια και να έχουμε αυξομειώσεις στο βάρος. 

Εάν αντιμετωπίζετε και εσείς κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα, εκτός από το να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, μπορείτε να κάνετε κάποιες αλλαγές και στην καθημερινότητα σας ώστε να ρυθμίσετε καλύτερα το βιολογικό σας ρολόι. Για να το πετύχετε αυτό θα πρέπει να γνωρίζετε ποιες είναι οι πιο παραγωγικές ώρες της ημέρες και ποιες είναι ιδανικές για ύπνο, ξεκούραση, ακόμα και για skincare. 

Ποιες είναι οι πιο παραγωγικές ώρες της ημέρας

Όπως θα έχετε παρατηρήσει και εσείς δεν νιώθετε την ίδια ενέργεια κάθε ώρα και στιγμή της ημέρας. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό αφού ο εγκέφαλος μας περνά από διάφορες φάσεις όσο περνά η ώρα. Για παράδειγμα:

  • Από τις 9 μέχρι τις 11 το πρωί είναι οι ιδανικές ώρες της ημέρας για δημιουργική σκέψη, συγκέντρωση και για μάθηση. Αυτό το διάστημα ο εγκέφαλος μας είναι σε εγρήγορση και η μνήμη μας στα καλύτερα της. 
  • Από τις 11 μέχρι τις δύο το μεσημέρι, ο εγκέφαλος μας είναι επίσης σε εγρήγορση και αυτό το χρονικό διάστημα είναι ιδανικό για παρουσιάσεις, συναντήσεις και πράξεις που αφορούν τη δουλειά μας. 
  • Από τις 2 μέχρι τις 3 το μεσημέρι, ο εγκέφαλος μας χρειάζεται ξεκούραση και λίγη χαλάρωση. Εάν μπορείτε σε αυτό το διάστημα κάντε διαλειμμα, χαλαρώστε και δοκιμάστε να κάνετε μερικά λεπτά διαλογισμού, σίγουρα θα σας βοηθήσει. 
  • Από τις 3 έως τις 5 το απόγευμα, μπορείτε να επιστρέψετε και πάλι στη δουλειά. Μάλιστα είναι το ιδανικό χρονικό διάστημα για δημιουργική σκέψη, brainstorming και συναντήσεις. 
  • Από τις 6 μέχρι τις 8 το απόγευμα, μπορείτε να συναναστρεφείτε με κόσμο, να δείτε τους φίλους σας και γενικώς είναι ιδανικές ώρες για κοινωνικοποίηση. 
  • Από τις 8 μέχρι τις10 το βράδυ είναι ένα διάστημα που χρειάζεται για να χαλαρώσετε και να αποφορτιστείτε λίγο πριν πάτε για ύπνο.  

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να κοιμηθείτε

Ο σωστός ύπνος είναι ένα από τα πιο βασικά στοιχεία που θα πρέπει να ρυθμίσετε εάν θέλετε να αλλάξετε το βιολογικό σας ρολόι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καλύτερες ώρες για ύπνο το βράδυ είναι από τις 10 μέχρι τις 2 αφού τότε ο εγκέφαλος και το σώμα μας ξεκουράζονται στο έπακρο. Εξίσου σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε μία ρουτίνα ύπνου, να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε τις ίδιες ώρες κάθε μέρα ώστε ο οργανισμός μας να συνηθίσει και να γνωρίζει πως οι συγκεκριμένες ώρες είναι για ξεκούραση. Βασίκο επίσης είναι να προγραμματίσουμε τα γεύματα μας έτσι ώστε να φάμε το τελευταίο δύο με τέσσερις ώρες πριν πέσουμε για ύπνο. Το φαγητό αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και συνεπώς ταράζει τον ύπνο μας. Το ίδιο ισχύει και για τις ηλεκτρονικές συσκευές όπως η τηλεόραση, το λάπτοπ, το κινητό κλπ από τις οποίες θα πρέπει να μείνουμε μακριά 1 με 2 ώρες πριν κοιμηθούμε αφού το blue light δεν είναι και ο καλύτερος φίλος του ύπνου. 

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για έναν power nap

Αυτό το αίσθημα που κλείνεις τα μάτια σου για μερικά λεπτά, σε παίρνει ο ύπνος και όταν τα ανοίγεις νιώθεις φρέσκια και ξεκούραστη λες και έχεις κοιμηθεί για πολλές ώρες. Αυτό ακριβώς είναι το συναίσθημα μετά από έναν power nap, τον οποίο αξίζει να απολαύσουμε μετά από το μεσημεριανό μας γεύμα. Το μεσημέρι άλλωστε και συγκεκριμένα μετά από το φαγητό, η ενέργεια μας πέφτει συνεπώς είναι η ιδανική στιγμή της ημέρας για έναν ύπνο, που θα κρατήσει όμως λίγα λεπτά. 

Σε περίπτωση βέβαια που δεν έχετε την πολυτέλεια να κοιμηθείτε το μεσημέρι έσρω και μερικά λεπτά, υπάρχει και εναλλακτική λύση. Πάρτε αργά μερικές βαθειές ανάσες από τη μύτη, μετρήστε μέχρι το τέσσερα και εκπνεύστε επίσης αργά από το στόμα. Επαναλάβετε 4-5 φορές και η αλλαγή στην ενέργεια σας θα βελτιωθεί σημαντικά. 

Ποιες είναι οι καλύτερες ώρες της ημέρας για άσκηση

  • Από τις 6 μέχρι τις 9 το πρωί είναι ιδανικές ώρες για όλες εσάς που προτιμάτε την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους. Περπάτημα, τρέξιμο γύρω από το τετράγωνο, κολύμπι είναι μερικές από τις καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετ, αφού θα ενεργοποιήσουν τον εγκέφαλο σας, θα φτιάξουν τη διάθεση σας και θα μειώσουν τις πιθανότητες κατάθλιψης. Εξίσου σημαντικό είναι να θυμάστε πως η πρωινή άσκηση σας βοηθά να κάψετε πιο εύκολα και περισσότερο λίπος από οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας. 
  • Από τις 12 μέχρι τις 2 το μεσημέρι, αξίζει να δοκιμάσετε πιο ήρεμους τρόπους εκγύμνασης όπως είναι η γιόγκα ή το περπάτημα, αφού θα σας γεμίσουν ενέργεια για να συνεχίσετε την ημέρα σας. 
  • Από τις 3 μέχρι τις 6 το απόγευμα, μπορείτε να προγραμματίσετε τις προπονήσεις που αφορούν το αερόβιο. Αυτό το χρονικό διάστημα είναι ιδανικό για αερόβιο αφού βοηθά τους μυες να δυναμώσουν και αυξάνουν την ευλυγισία. 
  • Από τις 6 μέχρι τις 8 το απόγευμα, δοκιμάστε να κάνετε γιόγκα κολύμπι, πιλάτες ή stretching. Αυτές οι ασκήσεις θα σας προετοιμάσουν για έναν απολαυστικό και ξεκούραστο ύπνο. 

Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για skincare

Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρα απάντηση που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Αρχικά γνωρίζουμε πως η περιποίηση της προσώπου μας χρειάζεται να γίνεται κάθε πρωί και βράδυ, χρησιμοποιώντας προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της. Εάν όμως σκέφτεστε να κάνετε κάποια συγκεκριμένα μάσκα προσώπου ή θεραπεία, χρειάζεται να προσέξετε τα συστατικά που περιέχει. Συστατικά όπως η ρετινόλη για παράδειγμα καλό είναι να χρησιμοποιείται κυρίως το βράδυ λόγω της φωτοευαισθησίας της. Διαφορετικά θα πρέπει οπωσδήποτε να τη συνδυάσετε με αντηλιακό. 

Σε κάθε περίπτωση, η περιποίηση του προσώπου, τα συστατικά και τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε θα πρέπει να είναι μετά από συνεννόηση με τον δερματολόγο σας και να διαβάζετε πάντα τις οδηγίες που αναγράφονται σε προϊόντα όπως είναι οι μάσκες προσώπου. Εάν υπάρχει ιδανική ώρα της ημέρας για να περιποιηθούμε τον εαυτό μας και την επιδερμίδα μας; Θα έλεγε κανείς πως είναι κάθε στιγή της ημέρας, ωστόσο οι ειδικοί προτείνουν τις ώρες 4 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ αφού τα περισσότερα συστατικά επιδρούν καλύτερα. 

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *