«Ονειρευτείτε με φιλοδοξία, οδηγηθείτε με πεποίθηση και δείτε τον εαυτό σας όπως δεν σας έχει ξαναδεί ποτέ κανείς. Κι εμείς θα σας χειροκροτούμε σε κάθε βήμα». Η Kamala Harris, η νέα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κατάφερε μέσα από τη νίκη της και από τον λόγο της να εμπνεύσει ανθρώπους από όλο τον κόσμο και κυρίως όλες τις γυναίκες.

Η πολιτικός στάθηκε μπροστά σε κάμερες και με εκατομμύρια θεατές, φορώντας ένα λευκό κοστούμι που συμβόλιζε τη μάχη που έδωσαν οι σουφραζέτες για την ψήφο των γυναικών και δήλωσε πως «Μπορεί να είμαι η πρώτη γυναίκα σε αυτό το γραφείο, αλλά δεν θα είμαι η τελευταία» και υπενθύμισε σε όλα τα μικρά κορίτσια πως οι ΗΠΑ είναι μία χώρα δυνατοτήτων.

 

Μεταξύ άλλων, η Kamala Harris ανέφερε κάτι που της έλεγε πάντα η μητέρα της «Μπορεί να είσαι η πρώτη που θα κάνει πολλά πράγματα, ποτέ να μην είσαι η τελευταία». Το κουβαλούσα μέσα μου. Είναι τιμή να είμαι στην κούρσα των Δημοκρατικών για την προεδρία, ως η πρώτη Μαύρη Αμερικανή και ως η πρώτη Αμερικανο-Ινδή γυναίκα. Μία από τις “πρωτιές” για την οποία είμαι υπερήφανη είναι όταν έγινα γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια, η πρώτη Μαύρη γυναίκα στην πολιτεία που έλαβε αυτή τη θέση. Αλλά δεν είχα αποφασίσει να είμαι η «πρώτη». Όταν αποφάσισα να ακολουθήσω μια καριέρα στα «κοινά», ο στόχος μου ήταν –και εξακολουθεί να είναι– να κάνω τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη. Πάντα αναρωτιόμουν πώς θα μπορούσα να βοηθήσω καλύτερα τις κοινότητές μας και να διατηρήσω τα παιδιά μας ασφαλή.

 

Μοναδικοί μου πελάτες ήταν πάντα οι άνθρωποι. Δεν θα ξεχάσω ποτέ να μπαίνω στην αίθουσα του δικαστηρίου και να λέω, “Kamala Harris, για τους Ανθρώπους”. Αυτές οι τρεις λέξεις “για τους ανθρώπους” με καθοδηγούν στη ζωή μου. Σε νεαρή ηλικία, ήθελα να γίνω δικηγόρος. Μερικοί από τους ήρωές μου ήταν οι δικηγόροι στο κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Ανώτατου Δικαστή Thurgood Marshall, απόφοιτου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Howard. Ένας από τους λόγους που έγινα εισαγγελέας ήταν λόγω της καλύτερής μου φίλης στο γυμνάσιο.

Ερχόταν στο σχολείο και καταλάβαινα ότι ήταν λυπημένη και υπήρχαν στιγμές που φαινόταν ότι δεν ήθελε να πάει σπίτι. Μόνο αφού την ρώτησα τι πήγαινε στραβά, έμαθα ότι κακοποιούνταν από τον πατριό της. Ήθελα να γίνω εισαγγελέας για να προστατεύσω ανθρώπους όπως η φίλη μου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πλειονότητα της καριέρας μου, αφορούσε την προστασία γυναικών και παιδιών.

 Ελπίζω ότι με το να είμαι «πρώτη», εμπνέω τους νέους να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Οι φορές που έχω ακούσει τη λέξη «όχι» – ή ότι κάτι δεν μπορεί να γίνει – στη ζωή μου, είναι πάρα πολλές για να τις μετρήσω.

Με τιμά που θεωρούμαι «πρώτη», αλλά πάντα σκέφτομαι τους ανθρώπους πριν από μένα, που άνοιξαν το δρόμο για να φτάσω εκεί που είμαι σήμερα. Από τη Rosa Parks έως τον Shirley Chisholm έως τον John Lewis στο Κογκρέσο, έχω τις πλάτες τόσων μεγάλων ανδρών και γυναικών. 

Το μήνυμά μου προς τις πολλές γυναίκες που θα συνεχίσουν να ξεπερνούν τα εμπόδια και να είναι οι “πρώτες” στους τομείς τους, είναι: μην παραιτηθείτε, πιστέψτε στον εαυτό σας και αφήστε το ταλέντο σας να σας οδηγήσει. Και να περιβάλλεστε από καλούς και υποστηρικτικούς φίλους που σας οδηγούν προς τα πάνω».

 

 

Εκτός από το μήνυμα που υπήρχε πίσω από τη στιλιστική επιλογή της Kamala Harris, μεγάλη σημασία είχε και το τραγούδι που ακούστηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της. Ο λόγος για το Work That της Mary J. Blige, το οποίο φαίνεται πως η αντιπρόεδρος αγαπά πολύ, αφού το έχει επιλέξει και για άλλη ομιλία της. Συγκεκριμένα, το τραγούδι ακούστηκε όταν η Kamala Harris έφυγε από τη σκηνή της Εθνικής Δημοκρατικής Συνέλευσης, αφού είχε αποφασιστεί ήδη πως θα είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που θα είναι υποψήφια για τη θέση της αντιπροέδρου των ΗΠΑ. 

“Ακριβώς επειδή το μήκος των μαλλιών σου δεν είναι μεγάλο, και συχνά σε επικρίνουν για τον τόνο του δέρματός σου, θέλω να κρατήσεις ψηλά το κεφάλι, γιατί είσαι μία όμορφη γυναίκα” λένε οι στίχοι του τραγουδιού και σίγουρα η Kamala Harris έκανε πολλές γυναίκες στις ΗΠΑ αλλά και ολόκληρο τον κόσμο να πιστέψουν πως μπορούν να καταφέρουν τα πάντα. 

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *