Το ταξίδι της ζωής μέσα από ένα ώριμο μονοπάτι, είναι συνήθως δύσκολο.  Όπως ένα παιδί αποφεύγει το εμβόλιο, έτσι συχνά αντιστεκόμαστε στα μαθήματα ανάπτυξης και βελτίωσης του χαρακτήρα μας. Ίσως αυτό οφείλεται στον φόβο μας μήπως έρθουμε αντιμέτωποι με πτυχές του εαυτού μας που δε γνωρίζουμε ή δε θέλουμε να γνωρίσουμε.

Ωστόσο για να φτάσουμε στο σημείο να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι θα πρέπει να καλύψουμε οποιοδήποτε κενό της ψυχοσύνθεσής μας.

Πάμε λοιπόν να δούμε 9 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε καλό δρόμο:

  1. Συζητάς για ιδέες, όχι για ανθρώπους.

Περιστασιακά, επικεντρωνόμαστε σε συζητήσεις που αφορούν γεγονότα, καταστάσεις ή προσπάθειες άλλων ανθρώπων. Τείνουμε να τους επικρίνουμε ή να «κουτσομπολεύουμε» και έμμεσα, μ’ αυτό τον τρόπο, επιδιώκουμε την δική μας ανάδειξη.

Όταν οι συζητήσεις μετατοπίζονται σε ιδέες και όχι σε πρόσωπα ή περιστάσεις, το επίπεδο ικανοποίησης στη ζωή σου σίγουρα θα ανέβει.

  1. Αγαπάς τον εαυτό σου όσο κανέναν άλλον.

Η πραγματική αγάπη για τον εαυτό σου είναι η εκτίμηση όχι μόνο για όλα τα θετικά του χαρακτήρα σου, αλλά και για τις ατέλειές σου. Είναι απαραίτητο να αναγνωρίζεις πού χρειάζεσαι βελτίωση και να αγαπάς τον εαυτό σου αρκετά ώστε να βάλεις ως στόχο σου να γίνεις καλύτερος και όχι να εθελοτυφλείς.

Να είσαι ευτυχισμένος για ό,τι έχεις, ενώ παράλληλα κυνηγάς ό,τι άλλο θες.

3. Καταλαβαίνεις ότι δεν χρειάζεται να εκφέρεις γνώμη για όλα.

Πολλές φορές τείνουμε να εκφράζουμε την γνώμη μας σε όλες τις συζητήσεις που εμπλεκόμαστε ακόμα και όταν δεν μας αφορούν άμεσα. Όταν μάθεις να αντικαθιστάς τα «λόγια του αέρα» με την σιωπή σου τότε θα νιώσεις ανακούφιση και ηρεμία.  Θα αποκτήσεις περισσότερο χρόνο για να συμμετέχεις σε μια κουβέντα για θέματα που πραγματικά γνωρίζεις και πραγματικά δικαιούσαι να εκφέρεις άποψη γι’ αυτά.

 

4. Αναλαμβάνεις την ευθύνη για ό, τι σε αφορά – ανεξάρτητα από το ποιος μπορεί να φταίει.

Ως άνθρωποι έχουμε την υποχρέωση να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Σε κάθε κατάσταση στην οποία εμπλεκόμαστε, έχουμε μερίδιο ευθύνης για την πρόκληση του αποτελέσματος. 

Τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα θετικά και συχνά τείνουμε να κατηγορούμε κάποιον άλλον. Η πράξη αυτή μπορεί να φέρει μια προσωρινή αίσθηση ανακούφισης. Η ανακούφιση αυτή όμως δεν θα μας προσφέρει λύτρωση. Ούτε την απαραίτητη αυτεπίγνωση.

Πρέπει να μάθεις να αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις με έναν τρόπο ενδυναμωτικό, με ειλικρινείς παραδοχές. Μόνον όταν αποδεχτείς την αιτία για κάτι λανθασμένο μπορείς να την αλλάξεις ως πρακτική, έτσι ώστε να δημιουργήσεις ένα νέο αποτέλεσμα. Τα ίδια αίτια, άλλωστε, παράγουν τα ίδια αποτελέσματα, πάντοτε.

5. Είσαι ανοιχτόμυαλος.

Οι ήδη διαμορφωμένες αντιλήψεις σου δεν θα αλλάξουν οποιαδήποτε συνθήκη -αν δεν το έχουν κάνει ήδη, πώς θα το κάνουν αύριο; Οπότε, μπορείς να δημιουργήσεις καινούριες θεωρήσεις, όντας πιο δεκτικός στις απόψεις των άλλων και να έχεις, έτσι, μια πιο ολοκληρωμένη και σφαιρική άποψη. Και, βέβαια, μια διαφορετική, ίσως τελείως καινούργια οπτική γωνία και αντιμετώπιση, για καταστάσεις που θεωρούσες δεδομένες.
Η αίσθηση ελευθερίας από τον εαυτό μας που δίνει μια τέτοια αλλαγή, είναι μοναδική και αναζωογονητική!

6. Δίνεις πριν να πάρεις

Είναι πολύ πιο πιθανό να σε εκτιμήσουν όταν πρώτα δείξεις εσύ την εκτίμησή σου, να σε εμπιστευτούν όταν τους εμπιστευτείς εσύ πρώτος, να σε αγαπήσουν όταν δείξεις την αγάπη σου.
Μη φοβάσαι, στο πλαίσιο της κοινής λογικής πάντοτε, να δίνεις ευκαιρίες στον άλλον προκειμένου να διαπιστώσεις αν αξίζει ή όχι της εμπιστοσύνης σου. Μη φοβάσαι και να κάνεις λάθος, καμιά φορά. Κι αυτό είναι μέσα στη ζωή. Δε σημαίνει ότι εσύ πρέπει να αλλάξεις κοσμοθεωρία και να γίνεις εσωστρεφής και καχύποπτος με τους πάντες.

7. Είσαι άμεσος και ειλικρινής πάντα.

Προσωρινά, ίσως ναι. Αλλά σε βάθος χρόνου, κανείς δεν εκτιμά να του λένε ψέματα, ακόμη και προκειμένου να τον κάνουν να αισθανθεί καλύτερα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να είσαι ειλικρινής και να μιλάς μέσα από την καρδιά σου ακόμα κι αν με τα λόγια σου πληγώνεις αυτόν για τον οποίον ενδιαφέρεσαι.

Αν επικεντρωθείς απλά στο να λάβεις την έγκριση των άλλων -όποιοι και να ‘ναι αυτοί- για τα λεγόμενά σου τότε θα χάσεις την αυθεντικότητά σου. Μιλήστε από καρδιάς, ακόμα κι αν η φωνή σας κλονίζεται.

Και οι ζωές αλλάζουν ως κέρδος.

 

8. Αγνοείς την εσωτερική φωνή που επιμένει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Όταν οι αμφιβολίες, ο φόβος, η ανασφάλεια σε κατακλύζουν, το αντιλαμβάνεσαι. Μάθε να αφήνεις χώρο στον εαυτό σου για έναν νέο εσωτερικό διάλογο που θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα, απομονώνοντας τα αρνητικά συναισθήματα, όσο μπορείς.
Καμιά φορά, η εσωτερική φωνή σου, σου λέει την αλήθεια. Αλλά πολλές φορές σφάλλει κιόλας. Είναι εσωτερική, άλλωστε. Στην ουσία, είναι οι φοβίες σου που εκφράζονται υποσυνείδητα. Μην την αγνοείς παντελώς, αλλά, σίγουρα, μην πορεύεσαι και μ’ αυτήν ως “φάρο” στη ζωή σου. Θα υποφέρεις πολύ περισσότερο απ’ όσο είναι αναγκαίο. Και θα χάσεις πολλές ευκαιρίες.

9. Δεν αναζητάς αυτό που θέλεις, το δημιουργείς.

Όταν σταματήσεις να αδρανείς και κυνηγήσεις τα όνειρά σου με κόπους και θυσίες τότε θα νιώσεις την πραγματική λύτρωση. Τίποτε στη ζωή δεν έρχεται ουρανοκατέβατο. Ακόμη και η τύχη, τους τολμηρούς ευνοεί, όπως λένε όσοι την εμπιστεύονται. Η ενεργητικότητα εκ μέρους σου είναι αυτή που θα φέρει αποτελέσματα. Όχι η αναμονή και η αναβλητικότητα.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *