Τα λόγια πολλές φορές έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα απ’ ότι νομίζεις και μπορεί να πληγώσουν τον άλλο βαθιά με αποτέλεσμα να προκαλέσεις μακροχρόνια προβλήματα στη σχέση σου.

Πάνω στην ένταση της στιγμής και στα νεύρα σου μπορεί να πεις λόγια σκληρά που δεν τα εννοείς και όταν επέλθει η ηρεμία να τα μετανιώσεις.

Όμως δεν μπορείς να τα πάρεις πίσω και χαράζονται βαθιά στη μνήμη του συντρόφου σου για ολοκλήρους μήνες, μπορεί και χρόνια. Είναι κάποιες φράσεις τόσο τοξικές που καταστρέφουν τα θεμέλια της εμπιστοσύνης και της οικειότητας που έχετε αναπτύξει με πολλή προσπάθεια.

Σου παρουσιάζουμε λοιπόν κάποιες από αυτές τις φράσεις:

  1. «Αν νιώθεις έτσι, ίσως πρέπει να χωρίσουμε».

Η αναφορά στον χωρισμό απειλεί το αίσθημα της εμπιστοσύνης και της συναισθηματικής ασφάλειας σε μια σχέση. Η φράση αυτή λέγεται συχνά εν θερμώ σε έναν έντονο τσακωμό και συνήθως το άτομο που την λέει δεν επιζητά τον χωρισμό αλλά προσπαθεί να έκφραση την απογοήτευσή του για την αδυναμία και των δύο να επιλύσουν μια σύγκρουση.

Η σχέση αποτελείται από δύο άτομα που το καθένα έχει τις δικές του αξίες, ιδέες και συνήθειες. Πολλές συγκρούσεις που αφορούν αυτές τις διαφορές δεν θα επιλυθούν ποτέ.

Ο συμβιβασμός ή η συμφωνία του να διαφωνείς μπορεί πολλές φορές να είναι η μόνη λύση. Αντί να αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να συμβιβαστείς με αυτές τις διαφορές προσπάθησε να καταλάβεις από που πηγάζουν τα συναισθήματα του συντρόφου σου και γιατί νιώθει έτσι.

2. «Σε μισώ».

Το άτομο που ακούει αυτές τις λέξεις διαλύεται συναισθηματικά. Ακόμα κι αν μετά ζητήσεις συγγνώμη και διαβεβαιώσεις τον άλλον για την αγάπη σου, αυτός έχει ήδη πληγωθεί και απορεί πώς είναι δυνατόν ο άνθρωπος που τον αγαπάει, να χρησιμοποιεί τόσο εύκολα αυτές τις λέξεις.

3. «Είσαι παράλογος».

Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια οπτική και τις ίδιες αξίες. Μερικές φορές, όταν ο σύντροφό σου κάνει κάτι που σου φαίνεται παράλογο, σε εκείνο βγάζει απόλυτο νόημα.

Είναι προτιμότερο να προσπαθήσεις να κατανοήσεις τις απόψεις του άλλου πριν βιαστείς να τον κρίνεις, να τον προσβάλλεις ή να τον υποτιμήσεις.   

4. «Δεν θέλω να μιλήσω για αυτό».

Μερικές φορές χρειάζεσαι λίγο χρόνο προκειμένου να ηρεμήσεις. Όταν όμως αρνείσαι τελείως να αντιμετωπίσεις ένα ζήτημα στη σχέση, προκαλείς στον σύντροφό σου δυσαρέσκεια και πικρία.

Όσο δεν επιλύεται το πρόβλημα τότε αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα για τον άλλον γεννιούνται συνεχώς. Και όσο περισσότερο συνεχίζονται αυτές οι αρνητικές σκέψεις τόσο περισσότερο χαράζονται στις υποσυνείδητες αντιλήψεις σου για τον σύντροφό σου. Έτσι επηρεάζονται όλες οι μετέπειτα αλληλεπιδράσεις στη σχέση.

Μπορείς λοιπόν να ζητήσεις τον χρόνο που θεωρείς ότι είναι απαραίτητος για να σκεφτείς και ύστερα να συζητήσεις με τον σύντροφό σου.

5. «Είσαι ίδιος η μάνα σου/ ο πατέρας σου».

Είναι πολύ καλύτερο να αντιμετωπίσεις το πραγματικό πρόβλημα, παρά να χρησιμοποιήσεις κάποια αόριστη υπόδειξη ή προσβολή.

6. «Σταμάτα να γκρινιάζεις»

Εάν απασχολεί κάτι τον σύντροφό σου σημαίνει ότι υπάρχει ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί. Το υποτιμάς ό,τι τον ενοχλεί απλά ζητώντας του να σταματήσεις να γκρινιάζει δεν αποτελεί λύση.  

Ίσως πρέπει να σκεφτείς ποια είναι η συμπεριφορά σου που προκαλεί την σύγχυση και να προσπαθήσεις να την αλλάξεις.

7. «Απλά χαλάρωσε!»

Ή αλλιώς: «Σταμάτα να το σκέφτεσαι». Όταν ο σύντροφός σου είναι αναστατωμένος δεν θα χαλαρώσει επειδή του το λες. Αν μπορούσε άλλωστε θα τα είχε κάνει ήδη. Θα είναι ωφέλιμο αν του ζητήσεις να σου πει τι είναι αυτό που την ενοχλεί και να προσπαθήσεις να τον καθησυχάσεις με επιχειρήματα. Το να νιώθεις ο άλλος ότι τον υποστηρίζεις και συμπάσχεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να λύσετε οποιοδήποτε πρόβλημα μαζί.

 

Το αντίδοτο στη χρήση αυτών των φράσεων είναι να προσπαθείς να δημιουργείς θετικές,  αναζωογονητικές στιγμές με τον σύντροφό σου.  Μια ειλικρινής συγγνώμη, μια ζεστή αγκαλιά ή λόγια που επιβεβαιώνουν την αγάπη σου μπορεί να βοηθήσουν πολύ στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σχέσης σας. 

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *