Είναι αδύνατον να μη νιώθουμε συναισθήματα, καμιά φορά και δυνατά, ανάλογα με τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε. Κάτι τέτοιο είναι ανθρώπινο και φυσιολογικό. Όμως, πολλές φορές, βιώνουμε κάποιο συναίσθημα με τρόπο τόσο έντονο που επηρεάζει όχι μόνο τις σκέψεις, αλλά  και τις πράξεις  μας. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μάθουμε να τα ελέγχουμε , για να αποφύγουμε τυχόν λάθη και παρορμήσεις.

Ας δούμε ποια είναι αυτά:

  1. Ο θυμός

Λίγες φορές είναι που ο  θυμός θα σε οδηγήσει σε μια θετική πράξη, όπως όταν θυμώνεις με τον εαυτό σου με μία αποτυχία σου και επιμένεις για να γίνεις καλύτερος.

Τις περισσότερες φορές όμως όταν είσαι θυμωμένος, αντιδράς παρορμητικά. Λες ή κάνεις πράγματα που όταν επέλθεις σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας, θα τα μετανιώσεις.

Μάθε να αναγνωρίζεις τις ενδείξεις του θυμού και προσπάθησε να τον διαχειριστείς. Πάρε μερικές βαθιές ανάσες και σκέψου δύο φορές πριν πράξεις.

  1. Το άγχος

Το άγχος μπορεί να σε κάνει να χάσεις πολύτιμο χρόνο. Πολλά πράγματα δεν μπορείς να τα ελέγξεις, οπότε δεν σου προσφέρει κάτι να ανησυχεις γι΄αυτά.

Προσπάθησε να μετατρέψεις αυτό το καταστροφικό άγχος σε παραγωγικότητα που θα σε βοηθήσει να επιλύσεις τα προβλήματα που σε απασχολούν.

3. Η απογοήτευση

Η απογοήτευση μπορεί να σε οδηγήσει σε σκέψεις όπως “Δεν μπορώ να το κάνω αυτό” ή “Είναι πολύ δύσκολο για εμένα”. Αυτός ο τρόπος σκέψης μπορεί μόνο να τροφοδοτήσει επιπλέον την απογοήτευσή σου και να σε κάνει να παρατήσεις μία σημαντική προσπάθεια, που αν συνέχιζες θα ήταν επωφελής για εσένα.

Σκέψου πώς η απογοήτευση επηρεάζει την απόδοσή σου. Όταν νιώθεις ότι κάτι που κάνεις είναι δύσκολο και δεν μπορείς να το ολοκληρώσεις, κάνε ένα διάλειμμα, σκέψου που θα φτάσεις εάν συνεχίσεις να αγωνίζεσαι και ενθάρρυνε τον εαυτό σου.

4. Η θλίψη

Η θλίψη συχνά μπορεί να καταλήξει στην απομόνωση. Όταν απομακρύνεσαι από φίλους, συγγενείς και οικογένεια,επιβαρύνεις την ψυχολογία σου.

Προσπάθησε να βοηθήσεις τον εαυτό σου μιλώντας σε άτομα που ενδιαφέρονται για σένα, ακόμα και αν νιώθεις ό,τι δεν θες ή δεν έχεις την ανάγκη. Το να εξωτερικεύεις τα συναισθήματά σου, σε βοηθά να αποφορτίζεσαι. Επίσης αποσπάς την προσοχή σου και δεν μένεις επικεντρωμένος σε ό,τι σε απασχολεί.

5. Ο φόβος

Ο φόβος είναι το συναίσθημα που σου προκαλεί αφόρητη δυσφορία και σε κρατάει πίσω. Είναι ο φόβος της απόρριψης, της αποτυχίας που θα σε εμποδίσει να κάνεις το επόμενο βήμα για να επιτύχεις τον στόχο σου.

Είναι δύσκολο, αλλά αναγκαίο να ξεπεράσεις τους φόβους σου για να μπορέσεις να εξελιχθείς και να προχωρήσεις. Μέσα από τις δυσκολίες θα αποκτήσεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Κανείς δεν έφτασε στην κορυφή μέσα από εύκολα μονοπάτια.

6. Ο ενθουσιασμός

Όταν είσαι υπερβολικά ενθουσιασμένος, μπορεί να υποτιμήσεις τον κίνδυνο και να υπερεκτιμήσεις τις δυνατότητές σου ή τις πιθανότητες επιτυχίας.Ο ενθουσιασμός εύκολα μπορείς να σε παρασύρει.

Μπορεί να μπεις στον πειρασμό να πάρεις ένα δάνειο που δεν θα μπορέσεις να εξοφλήσεις, ή να παραιτηθείς επειδή θες να ξεκινήσεις κάτι καινούριο χωρίς όμως να χεις ένα σίγουρο πλάνο, με αποτέλεσμα να μείνεις άνεργος.

Είναι σημαντικό σε τέτοιες περιπτώσεις να ζυγίζεις τα υπερ και τα κατά και να λειτουργείς με βάσει τη λογική και όχι το συναίσθημα.  

7. Η ντροπή

Η ντροπή μπορεί να σε κάνει να θέλεις να εξαφανιστείς. Μπορεί να σε κάνει να προσπαθείς να κρύψεις αυτό που πραγματικά είσαι.

Να είσαι αυθεντικός και περήφανος για τις πράξεις  σου. Μην ντρέπεσαι για τις επιλογές σου και μην φοβάσαι την κριτική.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *