Έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή όλων μας που θέλουμε μία εσωτερική αλλαγή. Μπορεί να μας έχουν κουράσει κάποιες καταστάσεις ή απλώς να νιώθουμε πως έχουμε χάσει τον δρόμο μας. Αρχικά, δεν υπάρχει λόγος ούτε για άγχος ούτε για ανησυχία. Η ζωή είναι ένα μεγάλο ταξίδι με τα πάνω και τα κάτω της. Απλώς κάθε φορά που νιώθουμε πως έχουμε πέσει, χρειάζεται να πάρουμε φόρα και να ανεβαίνουμε πάλι προς την επιφάνεια. Μία απόφαση αρκεί για να καταφέρουμε να αλλάξουμε ό,τι δεν μας αρέσει στη ζωή μας και να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. 

Πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε;

  1. Χαμογελάστε περισσότερο

Πιθανώς τώρα θα σκέφτεστε όλες εκείνες τις ημέρες που τα προβλήματα σας καταρρακώνουν τόσο πολύ που το να χαμογελάσετε είναι το τελευταίο πράγμα που έχετε στο μυαλό σας. Εάν ξέρατε όμως πως κάθε φορά που χαμογελάτε στέλνετε ένα μήνυμα ευτυχίας και αισιοδοξίας στον εγκέφαλο σας, μάλλον θα προσπαθούσατε περισσότερο.

Από σήμερα λοιπόν, ξεκινήστε να χαμογελάτε περισσότερο στο πρόσωπο σας στον καθρέφτη, στην κοπέλα που σας έφτιαξε τον καφέ, σε κάποιον περαστικό. 

  1. Κρατήστε ημερολόγιο 

Θυμάστε που όταν ήμασταν μικρές είχαμε ημερολόγιο και γράφαμε σχεδόν τα πάντα; Μπορεί τότε να μην καταλαβαίνουμε ακριβώς την αξία του και τον λόγο που το κάναμε, αλλά τώρα όμως μπορούμε. Ο λόγος είναι πως αυτός είναι ένας τρόπος για να κρατήσουμε τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις αναμνήσεις μας ζωντανές. 

Πάρτε λοιπόν ένα ωραίο τετράδιο και ξεκινήστε να γράφετε καθημερινά και με συνέπεια όλα όσα σας απασχολούν, τους στόχους σας ή τις σκέψεις σας και γενικώς εκφραστείτε. Διάβασα κάπου αυτή τη συμβουλή και με έπεισε : “Χόρεψε λες και δεν σε βλέπει κανείς και γράψε ημερολόγιο λες και δεν πρόκειται να το διαβάσει ποτέ κανείς”. Όντως δεν θα το διαβάσει ποτέ κανείς, γι’αυτό πιάστε στυλό,  τετράδιο και αποτυπώστε τις σκέψεις σας στο χαρτί. Με αυτό τον τρόπο, επιλέγετε μόνες σας τον τρόπο που θέλετε να θυμάστε την κάθε ημέρα. 

  1. Κάντε στοχευμένες ερωτήσεις

Είναι πολύ σημαντικό κάθε φορά που θέλουμε να κάνουμε μία ερώτηση, να πάρουμε μερικά δευτερόλεπτα παραπάνω για να σκεφτούμε καλύτερα πως θα την εκφράσουμε. Για παράδειγμα οι περισσότεροι συνηθίζουμε να λέμε “Γιατί δεν μπορώ να το κάνω αυτό;” ενώ θα μπορούσαμε να πούμε “Πώς θα ήταν εάν μπορούσα να το κάνω;”. Η μία ερώτηση κάνει focus στο πρόβλημα, κάνοντας μας να νιώθουμε ελλιπείς, ενώ η δεύτερη ερώτηση κάνει focus στη λύση και στο τι μπορούμε εμείς να κάνουμε για να γίνουμε καλύτεροι. 

Ακριβώς την ίδια τακτική χρειάζεται να την εφαρμόσουμε και στις συζητήσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. Όταν συζητάμε δηλαδή με τον σύντροφο ή τον συνάδελφο μας, καλό είναι να ξεκινάμε τις ερωτήσεις μας με το ‘πως” και όχι με το “γιατί”, που θα αναγκάσει τον συνομιλητή μας να απολογηθεί. Επίσης, μη ξεχνάτε πως καλύτερες και στοχευμένες ερωτήσεις σημαίνει και καλύτερες απαντήσεις!

 

 

  1. Λιγότερες αλλά καλύτερες πράξεις

Οι προτεραιότητες είναι μία πολύ σημαντική και σίγουρα παρεξηγημένη έννοια. Το να βάζει κανείς προτεραιότητες δεν σημαίνει πως είναι τεμπέλης ή πως βάζει σε δεύτερη μοίρα καταστάσεις και ανθρώπους. Αντιθέτως σημαίνει πως γνωρίζει καλά τι θέλει να πετύχει στη ζωή του και ακολουθεί τα απαραίτητα βήματα για να πετύχει. Τι θέλω να πω; Εάν προσπαθούμε να κάνουμε χίλια πράγματα μαζί σε μία ημέρα, αυτό που θα καταφέρουμε είναι είτε να μην ολοκληρώσουμε τίποτα είτε να κάνουμε λάθη. Προτιμήστε λοιπόν να βάλετε προτεραιότητες στη ζωή σας και προσπαθήστε να παραμείνετε πιστοί σε αυτά που θέλετε να καταφέρετε. Βήμα βήμα θα πετύχετε τους στόχους σας και θα είστε έτοιμοι να περάσετε στον επόμενο. 

 

  1. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας

Αυτό είναι το πιο δύσκολο, αλλά και σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνουμε για να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Στη ζωή, υπάρχουν άνθρωποι, καταστάσεις, εμπειρίες που σίγουρα δεν μας βοηθούν να είμαστε ο πραγματικός εαυτός μας. Μπορεί να είναι μία άσχημη εμπειρία του παρελθόντος που μας κρατάει ακόμα πίσω με τη λύπη να μας καταβάλει συνεχώς. Μπορεί να είναι ένας φίλος ή ακόμα και ένας σύντροφος που είναι τοξικός για εμάς και όμως εμείς να επιμένουμε σε αυτή τη σχέση επειδή φοβόμαστε τη μοναξιά. Όποιο κι αν είναι αυτό το πρόβλημα, θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και η μόνη λύση για να το κάνουμε είναι να είμαστε ειλικρινείς με τον ίδιο μας τον εαυτό. Χρειάζεται να παραδεχτούμε ποια στοιχεία είναι εκείνα που κρατούν τη ζωή μας πίσω ή μας εμποδίζουν να τη ζήσουμε όπως ονειρευόμαστε και να ξεκινήσουμε να βρίσκουμε τις λύσεις. Η ζωή είναι μία και δεν θα πρέπει να χαραμίζουμε ούτε μία μέρα σε σχέσεις, δουλειές ή συνήθειες που μας επιβαρύνουν ή μειώνουν την ποιότητα της. Αμέσως μόλις το πετύχετε αυτό, θα δείτε πως θα νιώσετε καλύτερα τόσο με τον ίδιο σας τον εαυτό όσο και με τις σχέσεις σας.  

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *