Δυστυχώς το άγχος είναι μια συναισθηματική κατάσταση που την βιώνουμε από πολύ μικρή ηλικία. Σχολείο, φροντιστήριο, ξένες γλώσσες, εξωσχολικές δραστηριότητες. Οι υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να ανταπεξέλθει ένα παιδί είναι πάρα πολλές και είναι αναμενόμενο να έρχεται αντιμέτωπο με το άγχος καθημερινά. Ένα παιδί από μόνο του όμως δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Πάμε να δούμε λοιπόν  πώς εσύ μπορείς να βοηθήσεις το παιδί του να τη διαχειριστεί:

  1. Κατονόμασε την κάθε κατάσταση.

Το να μην μιλάς για τυχόν προβλήματα δεν βοηθά κανέναν.  Το παιδί μπορεί να αισθανθεί  το άγχος σου, ψυχικά και σωματικά, όπως μπορείς να αισθανθείς και συ το δικό του, διότι είστε συνδεδεμένοι μεταξύ σας.

Βοήθησε λοιπόν  το παιδί σου να περιγράψει με λέξεις τι νιώθει ή κάποια εμπειρία που βίωσε και του προκάλεσε το ανάλογο συναίσθημα Μην το κάνεις όμως να αισθανθεί σαν θύμα. Προσπάθησε μέσα από την συζήτηση να το κάνεις να αναρωτηθεί- μέσα από την περιέργεια να μάθει να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις.

  1. Χτίστε μαζί την αυτογνωσία.

Η αυτογνωσία είναι μια ισχυρή ικανότητα που θα βοηθήσει το παιδί σου να βαδίζει δυναμικά στη διάρκεια της ζωής του. Είναι σημαντικό να μάθει από μικρό να ικανοποιεί τις δικές του ανάγκες και να επηρεάζεται όσο το δυνατόν λιγότερο από τους γύρω του.

Μοιράσου μαζί του τι  αισθάνεσαι όταν ανησυχείς για κάτι και ύστερα ρωτήσέ το τι νιώθει εκείνο όταν είναι αναστατωμένο ή ανήσυχο.

  1. Μίλα του με σύνεση.

Απομυθοποίησε πρώτα εσύ το άγχος. Οι προκλήσεις είναι μέρος της ζωής και, ευτυχώς, οι άνθρωποι είναι πολύ ανθεκτικοί και προσαρμόσιμοι. Δεν είναι κακό να αγχώνεσαι μερικές φορές. Είναι άλλωστε μια αυτόματη λειτουργία του εγκεφάλου σου για να σε κρατήσει ασφαλή.

Αλλά οι λέξεις που χρησιμοποιείς όταν μιλάς γι’ αυτό έχουν τη δύναμη να αλλάξουν την αντίληψή σου για το άγχος καθώς και το πόσο τοξικό γίνεται.  

Βοήθησε λοιπόν το παιδί σου να μάθει πώς να διακρίνει τις λέξεις καθώς και την δύναμη που έχουν.

  1. Ενίσχυσε την περιέργειά σου.

Όταν προσεγγίζεις ένα ζήτημα που απασχολεί το παιδί  με περιέργεια, αυτόματα αυξάνεις την  δημιουργική πνευματική δύναμη και των δύο που απαιτείται για να αντιμετωπίσετε την πρόκληση. 

  1. Ενίσχυσε την περιέργεια του παιδιού.

Βοήθησε το παιδί σου να μάθει να κάνει ερωτήσεις για να βρει τη δύναμή του. Τι το κάνει να νιώθει πιο δυνατός;  Ποιο είναι το πρότυπό του για την γενναιότητα; Τι το βοηθά να αισθάνεται καλύτερα όταν θυμώνει;

 

6. Βοήθήσε το να πιστεύει στις δυνάμεις του.

Όταν έχεις την ικανότητα να αντιμετωπίσεις μια πρόκληση, τότε το άγχος δεν είναι τοξικό. Βοήθησε το παιδί σου να εντοπίσει και ύστερα να ενισχύσει τα δυνατά του σημεία. Εξασκήστε μαζί αυτές τις δεξιότητες μέσα από παιχνίδια ή άλλες δραστηριότητες προκειμένου το παιδί να αισθανθεί ικανό και δυνατό να ανταπεξέλθει σε κάθε κατάσταση .

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *