Έχεις νιώσει ποτέ αυτή την περίεργη αίσθηση που πονάνε τα μαλλιά σου; Παρ’ όλο που σου φαίνεται περίεργο δεν είναι ασυνήθιστο. Ο πόνος προέρχεται από προβλήματα με το τριχωτό της κεφαλής και στην πραγματικότητα προκαλείται από το δέρμα γύρω από την ρίζα, που είναι πλούσιο σε αιμοφόρα αγγεία, νευρικές απολήξεις και λιπώδεις αδένες.

Σου παρουσιάζουμε τις πιο  κοινές αιτίες πόνου στο τριχωτό της κεφαλής για να σε βοηθήσουμε να φτάσεις στη ρίζα του προβλήματος. 

  1. Πιτυρίδα

Όταν έχεις εμφανίζονται υψηλότερα επίπεδα μυκήτων στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτή η υπερβολική ανάπτυξη οδηγεί σε φλεγμονή, η οποία συνεπάγεται κοκκινίλες, φαγούρα και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, πόνο.

Για να καταπολεμήσεις την πιτυρίδα, χρησιμοποίησε ειδικά σαμπουάν με ψευδάργυρο που βοηθά στη μείωσή της. Να έχεις υπόψιν σου ότι οι θεραπείες με σαμπουάν χρειάζονται αρκετό χρόνο επαφής με το τριχωτό της κεφαλής για να έχουν αποτέλεσμα. 

Θα πρέπει επίσης το  σαμπουάν που θα επιλέξεις να είναι συμβατό με τον τύπο των μαλλιών σου. Επίσης αν έχεις λιπαρό τριχωτό κεφαλής, το καθημερινό λούσιμο μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της πιτυρίδας, ενώ αν έχεις ξηρά μαλλιά το πιο σπάνιο λούσιμο είναι σίγουρα μια καλύτερη επιλογή.

2. Λιπαρότητα

Φυσικά και έχουμε υψηλή συγκέντρωση σμηγματογόνων αδένων στο τριχωτό της κεφαλής αλλά αν δεν λούζεσαι συχνά, η λιπαρή ουσία που παράγουν συσσωρεύεται δημιουργώντας λιπαρότητα.

Αυτή η λιπαρότητα οδηγεί σε φαγούρα. Το συνεχές ξύσιμο επομένως προκαλεί δυσφορία και πόνο στο τριχωτό της κεφαλής.

3. Θυλακίτιδα

Ένας άλλος πιθανός λόγος για τον οποίο σε πονάνε τα μαλλιά σου είναι η θυλακίτιδα.  Tα βακτήρια εισβάλλουν στους θύλακες των τριχών, δημιουργώντας σπυράκια με πύον.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η θυλακίτιδα μπορεί να είναι εκτεταμένη, προκαλώντας φλεγμονή, φαγούρα και  κάψιμο.

  1. Έκζεμα

Ενώ το έκζεμα συνήθως εμφανίζεται στα χέρια, το λαιμό, τους αγκώνες, τους αστραγάλους, τα γόνατα, τα πόδια, μπορεί επίσης να δημιουργηθεί και στο τριχωτό της κεφαλής σας, προκαλώντας έντονο πόνο.

Το επιδερμικό φράγμα δεν λειτουργεί σωστά, προκαλώντας ρωγμές στην επιδερμίδα οι οποίες οδηγούν στην απώλεια ενυδάτωσης και στην πρόκληση φλεγμονής.

Για την αντιμετώπιση των εκζέματος,  τα ενυδατικά έλαια μπορεί να είναι χρήσιμα, όπως και το λούσιμο μικρότερης διάρκειας – 10 λεπτά – με χλιαρό- όχι καυτό- νερό, γιατί μειώνει τις πιθανότητες να στεγνώσει περαιτέρω το δέρμα, διατηρώντας την υγρασία.

Επίσης μπορείς να αποτρέψεις την δημιουργία εκζέματος,  εντοπίζοντας και αποφεύγοντας τους παράγοντες ενεργοποίησης, οι οποίοι είναι ο ιδρώτας, το άγχος, η σκόνη, η γύρη και ορισμένα τρόφιμα όπως τα αυγά, το γάλα, η σόγια και το σιτάρι.

5. Πιάνεις σφιχτά τα μαλλιά σου

Τα μαλλιά σας μπορεί να πονάνε όταν τα έχεις πιάσει μια σφιχτή αλογοουρά και τα αφήσεις ελεύθερα.

Αυτό συμβαίνει διότι ασκείς πίεση στους θύλακες της τρίχας οδηγώντας σε φλεγμονή.

Αυτό όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει πόνο, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη των ωοθυλακίων και σε μια συγκεκριμένη μορφή τριχόπτωσης γνωστή ως «αλωπεκία από έλξη», όπου συνήθως εμφανίζεται αραίωση κατά μήκος της μετωπιαίας γραμμής των μαλλιών.

6. Αλλοδυνία

Ένα άλλο ένα αίτιο του πόνου μπορεί να είναι η αλλοδυνία. Πρόκειται για έναν νευρικό πόνο που σε κάνει πολύ ευαίσθητο στην αφή.  

Με την αλλοδυνία, πράγματα που είναι τελείως ανώδυνα για τους περισσότερους – όπως το βούρτσισμα των μαλλιών, μια χαλαρή αλογοουρά ή το λούσιμο – μπορεί να γίνουν εξαιρετικά ενοχλητικά.

Αυτός ο νευροπαθητικός πόνος είναι συχνά παρενέργεια μιας άλλης υποκείμενης κατάστασης της υγείας όπως ο διαβήτης, ο έρπης ζωστήρας, η ινομυαλγία και οι ημικρανίες.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *