Μια υγιής σχέση δεν βασίζεται μόνο στις στιγμιαίες απολαύσεις αλλά σε βαθύτερες ουσιαστικές στιγμές και συναισθήματα. Ας δούμε κάποιους τρόπους που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την σχέση σου έχοντας μια θετική ψυχολογία:

  • Να στηρίζεις τον άλλον, όχι να τον ολοκληρώνεις

Η φράση «με ολοκληρώνεις», αντανακλά μία αρχαία αλλά ταυτόχρονα προβληματική ιδέα της αγάπης. Πριν από χιλιάδες χρόνια, ο Πλάτωνας ανέπτυξε μια θεωρία ότι οι άνθρωποι κάποτε ήταν ένα σώμα αποτελούμενο από δύο κεφάλια, τέσσερα χέρια κ.ο.κ. μέχρι που ένας θυμωμένος θεός τους χώρισε στα δύο και από τότε ο ένας ψάχνει για το άλλο του μισό.

Ο Αριστοτέλης όμως είχε μια άλλη ιδέα για την αγάπη. Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα μοναδικό ον και πρέπει να αγκαλιάζει και να υποστηρίζει τον άλλον ως άτομο. Είναι πιο υγιές άλλωστε να αποδεχτούμε ότι ο καθένας μας είναι ένα ολοκληρωμένο ον που αναζητά κάποιον απλά για να συμπορευτεί μαζί του και όχι για να τον συμπληρώσει. Πρέπει να κατανοήσεις λοιπόν ότι ο σύντροφός σου είναι ένα ον ανεξάρτητο από εσένα και να τον στηρίξεις ώστε να επιτύχει τους στόχους του.

  • Αρμονικό πάθος, όχι εμμονικό

Στις εμμονικές σχέσεις, οι άνθρωποι είναι σκλάβοι των παθών τους. Αυτό που χαρακτηρίζει τους πραγματικά ερωτευμένους ανθρώπους όμως είναι το αρμονικό πάθος. Συχνά το εμμονικό πάθος και οι ζήλιες προέρχονται από την ανασφάλεια να μην χάσεις τον άλλον και την απεγνωσμένη προσπάθεια να αποδείξεις ότι είσαι άξιος να τον κρατήσεις κοντά σου. Το αρμονικό πάθος λοιπόν χτίζεται παράλληλα με την εμπιστοσύνη. Φρόντισε από την αρχή της σχέσης να είσαι ειλικρινής με τον σύντροφό σου και ενθάρρυνέ τον να κάνει το ίδιο.

  • Καλλιέργεια θετικών συναισθημάτων

Τα θετικά συναισθήματα, όπως η διασκέδαση, η ελπίδα και η χαρά, διαφέρουν από την ευχαρίστηση. Η ευχαρίστηση συνήθως επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη αίσθηση ή σε ένα συναίσθημα της στιγμής.

Για να αναπτύξεις εσύ και ο σύντροφός σου θετικά συναισθήματα προγραμματίστε την ημέρα σας έτσι ώστε να περιλαμβάνει πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε θετικά, όπως να ασκείστε μαζί το πρωί ή να κάνετε μπάνιο το βράδυ. Και συμπεριφερθείτε σαν να νιώθετε ήδη θετικά. Έχουμε την τάση να θεωρούμε τη συμπεριφορά μας ως αποτέλεσμα των συναισθημάτων μας, αλλά στην πραγματικότητα, τα συναισθήματα και οι πράξεις συμβαίνουν ταυτόχρονα. Οπότε όσο πιο ευτυχισμένα ενεργείς, τόσο πιο ευτυχισμένος θα αισθάνεσαι.

  • Απολαύστε τις θετικές εμπειρίες

Για να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερα θετικά συναισθήματα, φροντίστε με τον σύντροφό σου να απολαμβάνετε την κάθε θετική εμπειρία. Αν σου κάνει ένα κοπλιμέντο, ευχαρίστησέ τον, μην το προσπεράσεις σαν να είναι δεδομένο. Όταν βγείτε ένα ραντεβού, απολαύστε το φαγητό σας και συζητήστε για το πόσο όμορφα περνάτε μαζί. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τις πιο σημαντικές και όμορφες στιγμές μας τις φωτογραφίζουμε για να τις βλέπουμε και να μπορούμε να τις απολαμβάνουμε ανά πάσα στιγμή.

  • Εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας

Η ευγνωμοσύνη έχει πολλά οφέλη σωματικής και ψυχικής υγείας, και όσο περισσότερη ευγνωμοσύνη εκφράζεις προς τον σύντροφό σου, τόσο περισσότερο θα παρατηρείς, θα απολαμβάνεις και θα επωφελείσαι από τα χαρακτηριστικά για τα οποία είσαι ευγνώμων. Και για να εκφράσεις την ευγνωμοσύνη σου με τρόπο που πραγματικά θα κάνει τον σύντροφό σου να νιώθει ξεχωριστός, μην τον ευχαριστείς μόνο για αυτά που έχει κάνει. Επισήμανέ του τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες που τον βοήθησαν να κάνει την πράξη για την οποία τον ευχαριστείς.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *