Πολλές φορές τυχαίνει να διατηρούμε σχέσεις με τοξικούς ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή είναι φίλοι μας ή μέλη της οικογένειάς μας. Το να έχεις το σθένος να διώξεις μακριά τέτοιους ανθρώπους δεν είναι μια πράξη σκληρότητας αλλά μια πράξη αυτοφροντίδας.

Οι τοξικές σχέσεις απορροφούν την ενέργειά σου με αποτέλεσμα να μένεις πίσω στην ζωή σου. Όταν αποφασίσεις να κόψεις τέτοιου είδους σχέσεις που σε παρασύρουν αρνητικά θα ξαναβρεις την ευτυχία, θα νιώσεις ελεύθερος και θα μπορέσεις να επικεντρωθείς στην βελτίωση των σχέσεων που σου προσφέρουν ψυχική υγεία.

Για να καταλάβεις αν μια οποιαδήποτε σχέση- ερωτική, φιλική, οικογενειακή- είναι τοξική πρέπει να ρωτήσεις αρχικά τον εαυτό σου το εξής: Πώς νιώθω όταν βλέπω τον τάδε;

Αν η απάντησή σου είναι «υπέροχα», τότε κοίτα να επενδύσεις σε αυτή την σχέση. Αν όμως διστάσεις να απαντήσεις ή σκεφτείς οτιδήποτε αρνητικό τότε απομάκρυνε αυτόν τον άνθρωπο όσο πιο σύντομα μπορείς.

Πάμε να δούμε άλλες 5 ενδείξεις ότι ένα άτομο είναι τοξικό:

  1. Σπαταλάς ενέργεια όταν είσαι μαζί του

Εάν αισθάνεσαι ότι δεν θέλεις να δεις αυτό το άτομο ή νιώθεις εξαντήμένος ψυχικά ύστερα από κάθε σας συνάντηση, τότε είναι περιττό στη ζωή σου.  

  1. Σε εκμεταλλεύεται

Όταν κάποιος εκμεταλλεύεται τακτικά τη γενναιοδωρία σου – είτε πρόκειται για τον χρόνο σου, είτε για χρήματα ή υλικά αγαθά – δεν είναι φίλος σου.

  1. Ζει ένα μόνιμο δράμα

Όχι δεν έρχεται συνεχώς αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις και εσύ πρέπει να του συμπαραστέκεσαι συνεχώς, παραμελώντας τον εαυτό σου. Οι τοξικοί άνθρωποι είναι γεμάτοι με αρνητική ενέργεια, οπότε ακόμα και στο πιο χαρμόσυνο γεγονός θα βρουν έναν λόγο για να είναι δυσαρεστημένοι.

  1. Νιώθεις την ανάγκη να δικαιολογείσαι

Αν νιώθεις συνεχώς την ανάγκη ότι πρέπει να δικαιολογηθείς σε αυτό το άτομο είτε για τις πράξεις, είτε για τα λόγια , είτε για τις επιλογές σου τότε η σχέση δεν είναι υγιής. Τα άτομα που αξίζει να έχεις δίπλα σου είναι αυτά που σε ακούν χωρίς να σε κρίνουν.  

  1. Σε κάνει να νιώθεις «λίγος»

Αυτό είναι ίσως το χειρότερο συναίσθημα. Αν όταν είσαι μαζί του σε κάνει να νιώθεις ανασφαλής, κακός, παράλογος ή οτιδήποτε άλλο αρνητικό τότε σίγουρα δεν είναι φίλος σου. Οι πραγματικοί φίλοι θα σε κάνουν να λάμπεις και να αισθάνεσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *