Τα φυτά εδώ και χρόνια χρησιμοποιούνται ως βάση σε ιατρικές θεραπείες. Η βοτανοθεραπεία έχει ερευνηθεί και οι προληπτικές και θεραπευτικές της ιδιότητες έχουν αποδειχθεί .

Σου παρουσιάζουμε λοιπόν 5 βότανα που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς:

  • Τουλσί

Γνωστό και ως οcimum sanctum, ή ιερός βασιλικός ή τουλσί : οι ιατρικές χρήσεις του χρονολογούνται περίπου 3.000 χρόνια πριν. Στην Ινδία λέγεται ότι αντιπροσωπεύει την επίγεια παρουσία της θεάς Τούλσι. 

Αυτό το βότανο μειώνει το άγχος και την αρτηριακή πίεση ενώ αυξάνει την ενέργεια. Καταναλώνεται συχνότερα ως τσάι αλλά έχει μηδενική περιεκτικότητα σε καφεΐνη. 

 Βοηθά το σώμα να διατηρεί την ομοιόσταση. Δηλαδή, διατηρεί σταθερές τις συνθήκες στο εσωτερικό του οργανισμού ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες.

  • Λεμονόχορτο

Το λεμονόχορτο χρησιμοποιείται πολύ στην ταϊλανδέζικη κουζίνα.  Συμβάλλει στην αποτοξίνωση,  ενώ  εξωδετερλωνει βακτήρια, ιούς και μύκητες. Μειώνει τη χοληστερόλη, διευκολύνει τον πόνο στις αρθρώσεις, καταπολεμά το άγχος και την κατάθλιψη.

  • Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά ενώ έχει και  αντιοξειδωτική δράση. Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού τσαγιού φασκόμηλου δύο φορές την ημέρα αυξάνει σημαντικά την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού σου, καθώς μειώνει την κακή χοληστερόλη. Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και διευκολύνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ενώ βελτιώνει τη λειτουργία της μνήμης. 

  • Κατιφές

Εκτός από την αντιοξειδωτική δράση του αυτό το τσάι αντιμετωπίζει ορισμένους τύπους καρκινικών κυττάρων .

  • Βότανο της χάριτος

Για χιλιάδες χρόνια, οι Ινδοί βασίζονται στο βότανο της χάριτος – ένα υδρόβιο φυτό – για την ανακούφιση από τον πόνο, την επιληψία, τη διάσπαση προσοχής, ακόμη και από το άγχος.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *