Ήξερες ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα αρνητικά σου συναισθήματα όσο και τα θετικά για να σε ωθήσουν προς την εκπλήρωση των στόχων σου; Ο θυμός, η θλίψη και η ενοχή μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς όφελός σου όπως μπορεί και  το δέος, η ευγνωμοσύνη και η υπερηφάνεια. Οι μεγάλες επιτυχίες βασίζονται στις αποτυχίες.

Σου παρουσιάζουμε 4  συναισθήματα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μέσω της αυτογνωσίας και της αναγνώρισής τους να  τα χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου.

Θυμός

Ο θυμός μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά μόνο αν δεν  θες συνεχώς να ζεις υπό το πρίσμα του.  σε μια θυμωμένη νοοτροπία.

Ο θυμός είναι περισσότερο ένα συναίσθημα το οποίο σε αναγκάζει να αντιδράσεις λόγω των περιστάσεων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν κάποιος σου λέει ότι δεν είσαι αρκετά καλός και εσύ θυμώνεις προσπαθώντας να αποδείξεις το αντίθετο.

Χρησιμοποιείς λοιπόν τον θυμό ως κινητήριο δύναμη για να σε παρακινήσει και να σε εμπνεύσει.

Φόβος

Πρώτα απ’ όλα αναρωτήσου τι φοβάσαι πραγματικά

Υπάρχουν 4 τρόποι για να καταπολεμήσεις τους φόβους σου:

Βήμα 1: Αναγνώρισε το φόβο

Βήμα 2: Ανάλυσε τον φόβο για να τον καταλάβεις καλύτερα

Βήμα 3: Επίλεξε διαφορετική πορεία δράσης

Βήμα 4: Ενεργοποίησε αυτήν την επιλογή με τρόπο που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες σου

Η αναγνώριση, η αντιμετώπιση και η επιλογή δράσης και δέσμευσης είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση του φόβου. Αυτό αποδεικνύει ότι πλέον έχεις το θάρρος να καταπολεμήσεις τον φόβο. 

Δέος

Προσπάθησε να ανακαλέσει τις μαγικές στιγμές της ζωής σου που σου προκάλεσαν δέος, σε γέμισαν με ζεστασιά, αγάπη, ψυχική ηρεμία και ενθουσιασμό. Αυτή η απεικόνιση μπορεί να σου δώσει δύναμη, να σε παρακινήσει και να σε εμπνεύσει να εργαστείς πιο σκληρά για να εκπληρώσεις ένα όνειρό σου.

Υπερηφάνεια

Και φυσικά αναφερόμαστε στην υπερηφάνεια που σου δίνει ένα αίσθημα ικανοποίησης, αυτοπεποίθησης και αυτοσεβασμού. Η υπερηφάνεια μπορεί να σε διαβεβαιώσει ότι κάνεις πράγματα που συμβαδίζουν με τις πεποιθήσεις σου.

Γιατί είσαι περήφανος; Μπορεί να είσαι για κάποιον άνθρωπο, για κάποιο κατόρθωμά σου ή ένα χόμπι σου. Αγκαλιάστε ό,τι σε κάνει περήφανο.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *