Είναι  πολύ εύκολο να  απομακρυνθείς από τους στόχους σου, όταν υπάρχουν περισπασμοί. Φίλοι ή συγγενείς που σου λένε ότι δεν θα τα καταφέρεις, υποχρεώσεις που δεν σε αφήνουν να αφοσιωθείς σε αυτό που θες να πετύχεις. Συνήθως όμως το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. 

Πάμε να δούμε 2 συμπεριφορές που στέκονται εμπόδιο στην επίτευξη των στόχων σου.

  • Αυτοκριτική

Μπορεί όταν κατηγορείς τον εαυτό σου να αισθάνεσαι ότι αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου.

Στην πραγματικότητα όμως όταν επικεντρώνεις την προσοχή και την ενέργειά σου στις αρνητικές πτυχές του εαυτού σου, τις μεγεθύνεις. Ουσιαστικά πρόκειται για μια αντίδραση στην εσωτερική σύγχυση που επικρατεί σχετικά με την αληθινή σου ταυτότητα, δηλαδή το ποιος πραγματικά είσαι. 

Μπες λοιπόν σε μια διαδικασία αυτοαναγνώρισης και σκέψου τί είναι αυτό που πρέπει να αλλάξεις για να βελτιωθείς. Ιδέες και σκέψεις για το πώς θα δράσεις διαφορετικά, μπορούν να αντικαταστήσουν την συνήθεια της αυτοκριτικής.

  • Ο φόβος ότι το παρελθόν επαναλαμβάνεται

Έχει τύχει ποτέ να τα παρατήσεις γιατί φοβάσαι ότι μια αποτυχία που είχες στο παρελθόν, μπορεί να επαναληφθεί ή υποθέτεις ότι η προηγούμενη απόδοσή σου θα καθορίζει αμετάβλητα τη μελλοντική σου απόδοση ;

Αυτό συμβαίνει διότι ασυναίσθητα συγκρίνεις τις πράξεις σου με έναν «ιδανικό» τρόπο συμπεριφοράς.  

Προσπάθησε λοιπόν να μην καθορίζεις ως δεδομένη μια συμπεριφορά του παρελθόντος, αλλά σκέψου τα διαφορετικά αποτελέσματα που θα πρόκυπταν αν την επόμενη φορά τα καταφέρεις. Επικεντρώσου σε θετικά και σαφή αποτελέσματα. Έτσι θα βρεις κίνητρο και ενθουσιασμό για να συνεχίσεις.

Έχοντας ορίσει στο μυαλό σου τον τελικό προορισμό – όπως για παράδειγμα την προαγωγή-  μπορείς με βάση αυτόν να δημιουργήσεις ορόσημα και στο τέλος να επιτύχεις τον στόχο που κάποτε ήταν αδύνατος.

 

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *