Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να υπερ-αναλύει μια κατάσταση και στο τέλος να νιώθεις ακόμα πιο μπερδεμένη; Παρ΄ότι μπορεί να πιστεύεις ότι με αυτό τον τρόπο επιλύεις προβλήματα εξετάζοντας διαφορετικές οπτικές, η υπερβολική ανάλυση είναι επιβλαβής για την ψυχική σου υγεία.

Καταναλώνεις υπερβολική ενέργεια, ενώ μπορεί να αντιμετωπίσεις κρίσεις άγχους ακόμα και κατάθλιψη.

Η υπερ-ανάλυση συνήθως σε ωθεί στο να εστιάζεις στα αρνητικά, να τα διογκώνεις στο μυαλό σου και να συρρικνώνεις τα θετικά, καταλήγοντας έτσι σε λάθος συμπεράσματα.

Όταν έχεις κάνει την υπερ-ανάλυση τρόπο ζωής, ίσως πλέον δεν το αντιλαμβάνεσαι και το θεωρείς φυσιολογικό.

Σου παρουσιάζουμε λοιπόν 10 ενδείξεις που φανερώνουν ότι σκέφτεσαι υπερβολικά, βλάπτοντας τον ίδιο σου τον εαυτό:

  1. Κάθε φορά που προσπαθείς να χαλαρώσεις, το μυαλό σου επικεντρώνεται σε κάτι άσχημο που συνέβη στο παρελθόν ή που μπορεί να συμβεί στο μέλλον.
  2. Ανησυχείς για ασήμαντα προβλήματα.
  3. Σκέφτεσαι τόσο πολύ που αισθάνεσαι εξαντλημένη συναισθηματικά, ψυχικά και σωματικά.
  4. Επαναλαμβάνεις στο μυαλό σου συνομιλίες ξανά και ξανά και αναρωτιέσαι τι θα μπορούσες να είχες πει διαφορετικά.
  5. Ένα μικρό λάθος που μπορεί να κάνεις σου προκαλεί τρομερή αναστάτωση και σε βάζει στη διαδικασία να επαναξιολογείς την αξία σου.
  6. Δικοί σου άνθρωποι σου έχουν αναφέρει επανειλημμένα ότι χάνεσαι στις σκέψεις σου και δεν τους παρακολουθείς όταν σου μιλάνε.
  7. Οι σκέψεις σου δεν καταλήγουν σε κάποιο συμπέρασμα.
  8. Υποφέρεις από έλλειψη ύπνου καθώς ο εγκέφαλός σου δεν μπορεί να αποφορτιστεί από τις σκέψεις όταν ξαπλώνεις στο κρεβάτι.
  9. Σκέφτεσαι πολλά σενάρια για το «τι θα γινόταν αν» και άλλα τόσα για το «τι θα γίνει αν».
  10. Διαβάζοντας αυτό το άρθρο, σκέφτεσαι μήπως υπερ- αναλύεις τα πράγματα.

 

 

Πώς θα σταματήσεις να σκέφτεσαι υπερβολικά

  • Πιθανόν έχεις παρατηρήσει ότι το πρόβλημα της υπερ-ανάλυσης προκύπτει όταν δεν έχεις κάτι να κάνεις. Όταν εργάζεσαι, όταν είσαι με παρέα ή όταν κάνεις κάτι και είσαι προσηλωμένη σε αυτό, δεν έχεις χρόνο να σκεφτείς.Προσπάθησε λοιπόν κατά τη διάρκεια της μέρας να είσαι απασχολημένη με κάτι που σου αποσπά την προσοχή, προκειμένου να ελαττώσεις τον ελεύθερο χρόνο σου. Δες μια ταινία ή διάβασε ένα βιβλίο.
  • Μπορείς επίσης να καταγράψεις όλες τις ανησυχίες σου, τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, χωρίς να δίνεις σημασία στη σύνταξη ή στην ορθογραφία.  Όταν απελευθερώνεις τις σκέψεις σου στο χαρτί, ο εγκέφαλος σου τείνει να αποφορτίζεται και να χαλαρώνει.

 

 

 

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *