Η σχέση θέλει προσπάθεια και χρειάζεται χρόνος και αμοιβαία αγάπη για να την χτίσετε σε γερά θεμέλια. Σίγουρα, κάθε σχέση έχει τα πάνω και τα κάτω της, όμως τι γίνεται όταν φτάσει σε αδιέξοδο; Τι γίνεται όταν οι αξίες που διατηρούν μια σχέση αρχίσουν να φθίνουν;

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτά είναι τα βασικά σημάδια που φανερώνουν ότι η σχέση αρχίζει να βαλτώνει –ή έχει ήδη.

  1. O/η σύντροφός σας σας κάνει να αισθάνεστε μόνος/η και απομονωμένος/η από αγαπημένα πρόσωπα (πχ από οικογένεια, φίλους).
  1. Δε σέβεται το απόρρητο και τον ιδιωτικό σας χώρο.
  1. Δεν ενδιαφέρεται για τα ενδιαφέροντά σας.
  1. Σας φέρνει σε άβολη θέση (για παράδειγμα, σε τραπέζι με φίλους σας εκθέτει).
  1. Σας “απειλεί” με χωρισμό, αν δε σταματήσετε μια συνήθεια (πχ «Αν συνεχίσεις να βγαίνεις με τους φίλους σου κάθε Σάββατο, θα χωρίσουμε»).Πληγώνει τα συναισθήματά σας.
  1. Δε δείχνει ενδιαφέρον για πράγματα που είναι σημαντικά για εσάς.

Εμείς ζητήσαμε τη βοήθεια της ψυχοθεραπεύτριας και συμβούλου σχέσεων, κας.  Έρης  Κεχαγιά ( https://psychiki-ygeia.gr/ ) σχετικά με το πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τη σχέση ή τον γάμο σας , ώστε να μην υπάρξει αυτή η κατάληξη.

«Ο τρόπος που συνδέεστε με τους άλλους ανθρώπους, είτε σε φιλικό είτε σε διαπροσωπικό επίπεδο, εξαρτάται από τον τρόπο που βιώσατε τη σχέση των γονέων σας μεταξύ τους, όταν ήσασταν στη μικρή σας ηλικία» αναφέρει η κα. Κεχαγιά, ενώ εξηγεί πως συνήθως αυτά τα πρόσωπα, οι γονείς δηλαδή, αποτελούν το ζευγάρι – παράδειγμα. Τι σημαίνει αυτό;
Ο τρόπος που αγαπούσαν ο ένας τον άλλον, που συμπεριφέρονταν,
που φρόντιζαν και εμπιστεύονταν ο ένας τον άλλον, που διαχειρίζονταν τις διαφωνίες τους, αποτελούν το μοντέλο ενός προτύπου σχέσης.

Ένα δεύτερο στοιχείο, που θα επηρεάσει τις ικανοποιητικές ή όχι επιλογές συντρόφου ή τις πιθανότητες να φτάσει σε τέλμα η σχέση, είναι η ωριμότητα. «Η υπευθυνότητα και η ανάληψη συνεπειών για την κάθε επιλογή  παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο πώς θα διαχειριστείτε μια σχέση», επισημαίνει η κα. Κεχαγιά.

Στην ενήλικη ζωή, συνήθως φτάνετε σε μία σχέση με μεγάλα όνειρα και προσδοκίες, ενδεχομένως  να “τυφλώνεστε” εύκολα από κάτι που σας φαίνεται αρχικά ότι “λάμπει” και να εξιδανικεύετε καταστάσεις, όπως σημειώνει η κα. Κεχαγιά. Είναι πολύ βασικό να επενδύσετε αρχικά στον εαυτό σας, να γνωρίσετε την προσωπικότητα σας κι έτσι μαθαίνετε να διαχειρίζεστε καλύτερα και τις σχέσεις σας.

Κι αν η σχέση σας χρειάζεται ανανέωση, ιδού μερικοί “χρυσοί” κανόνες

  1. Επενδύστε σε έναν ουσιαστικό διάλογο με το ταίρι σας , ώστε να βρείτε τι “λειτουργεί” καλύτερα στη σχέση σας. Μιλήστε ανοιχτά για αυτά που σας ενοχλούν.
  2. «Ακόμη και οι πιο ευτυχισμένες σχέσεις, δεν είναι ευτυχισμένες όλη την ώρα» αναφέρει η κα. Κεχαγιά, τονίζοντας πως το σημαντικό είναι να υπάρχει περιέργεια και από τους δύο κάθε φορά, ώστε “να ψάχνουν” τα πράγματα μέσα στη σχέση. Να υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ των δύο σας, δηλαδή, να κάνετε συνεχώς “δουλειά”, ώστε η σχέση να αναπροσαρμόζεται συνεχώς και να ευδοκιμεί.
  3. Η ζωή δημιουργεί πολλές προσδοκίες στον καθένα. Είναι σημαντικό να κατανοήσετεότι δε μπορείτε  να περιμένετε  όλα όσα φανταζόσασταν ή θα θέλατε  από ένα σύντροφο και τότε είναι που θα πρέπει να επιδείξετε ψυχική ευελιξία.«Εάν οι σύντροφοι είναι άκαμπτοι, δε θα μπορούν να αγκαλιάσουν ή να μεταβολίσουν  αυτά που μπορεί να φέρει  ακόμη και το απροσδόκητο» σημειώνει η ίδια.
  4. Δεν πρέπει νασταματάτε να προσπαθείτε.«Τα ζευγάρια  να κάνουν πράγματα, όπως να είναι γενναιόδωροι, να δείχνουν εκτίμηση και να λένε “ευχαριστώ”, περισσότερο από ότι πιθανώς ήδη κάνουν» λέει η κα. Κεχαγιά.

 

Δέσμευση σημαίνει ότι μπορεί ο κάθε ένας μέσα στη σχέση να τοποθετήσει απαλά το κεφάλι του στον ώμο του συντρόφου του, επειδή γνωρίζει, ότι αυτός “είναι εκεί για εκείνον” όταν αισθάνεται ευάλωτος ή απλά κουρασμένος. Οι σχέσεις άλλωστε χρειάζονται δουλειά, αγάπη και αφοσίωση. Το έχετε!

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *